Re:3-проводна ел. инсталация
Цитат:
Първоначално публикувано от MitkoS
Ето една друга хипотеза, която общо взето може да обясни случващото се:
- Заземяване с голямо преходно съпротивление
- И едновременно с това прекъсната нула
(т.е., веригата на консуматора не се "затваря" през "фазата и нулата", а през "фазата и (лошо) заземяване")
Ама как точно ще си го провериш и оправиш, не се наемам да дъвъм акъл по този въпрос.
До подобна хипотеза достигнах и аз и затова зададох тези въпроси. Проверката не е сложна, но предполага подготвен техник, мултицет, който да мери ток и някакъв товар (примерно едно котлонче).
Последователността е следната:
1. Измерва се захранващото напрежение и тока през товара при гарантирано читава инсталация. Изчислява се мощността.
2. С фазомер се определя фазата на проверяваната инсталация.
3. Свързва се единия край на товара към фазата и се мери тока спрямо другите два проводника. Мери се и напрежението спрямо тях.
Изчисляват се мощностите за тези измервания и се сравняват с предварителното измерване.
4.Анализ на резултатите:
- приблизително еднакви мощности - резултат-> читава инсталация;
- липса на мощност спрямо единия проводник и по-ниска срямо еталонната с другия - резултат-> прекъсната нула и калпава земя;
- мощност на единия проводник, равна на еталонната и по-ниска на другия - резултат->нормална нула и калпаво заземяване.
Мрънкаш за тоя мини-спам ... ама ако го прочетеш и осмислиш и ако хипотезата се окаже вярна, то ще проумееш, че съществуващата ти дефектнотокова защита служи само за украса на таблото - или е не свързана правилно, или е дефектна ("дефектна" - в случая няма нищо общо с "дефектните токове") ... защото имаш огромни разлики в тока през фазата и нулата, а тя си трае и не сработва.
Цитат:
Първоначално публикувано от Xui40
Мерси за мини спама ....
Щом оценяваш опитите да ти помогнем като спам значи темата е за триене. Ти не се нуждаеш от помощ и тя става цялата спам - демек безполезна. Давам и още половин час живот. До тогава дължиш извинение на отзовалите се да ти помогнат за загубеното време!
Забележката за мини-спама беше към мен като че ли, а не за твоите препоръки.
Не му спирай темата заради мен, ... няма да се обаждам повече, не ми е зор
Цитат:
Първоначално публикувано от MitkoS
Забележката за мини-спама беше към мен като че ли, а не за твоите препоръки.
Не му спирай темата заради мен, ... няма да се обаждам повече, не ми е зор
Това към кого е няма никакво значение!
Правилата:
чл. 1. Подигравката с потребители на форума е крайно нежелателна. Никой не се е родил научен, затова е форумът.
Мили ми Lupus можеш да правиш каквото си искаш но има некои неща които пропускаш.
Тесноградието ти пречи, но няма да се впускам в размисли и страсти и да описвам неща.
за изпусналите ще отбележа само следното
че мн се размихме(има хора които ще рзберат какво се има в предвид)
Как да разберем кое нулата кое е земята
- за засегнатите да прочетат началото на темата и ако се смятата за засегнати ( ПМ )
Xui40,
Има една приказка "По-добре да си мълчиш и да те мислят за глупак, отколкото да проговориш и да опровергаеш всички съмнения около това".
Та нема да е лошо да я научиш наизуст тая приказка и да си повтаряш по няколко пъти преди да пишеш.
Цитат:
Първоначално публикувано от Lazar
С фазомера не може да се прозвънява.
Може да е против правилата за безопасност на труда, но може - при първоначалното връзване на положените кабели съм използвал точно този начин за цялата инсталация на собствената си къща, за определяне кой кабел е фазата, но трябва да се внимава, за да не се пецкаш :) . Това и имах впредвид в предния си пост - тъй като инсталацията на горния етаж още не е вързана, от таблото, където тръгва трипроводната инсталация за него, разкачаме примерно "земя"-та, подаваме на нея фаза и с фазомерчето виждаме къде се появява. Бележим кабелчетата по някакъв начин и вече ги знаем :ole Но това само, ако още не е вързано все още никъде нищо. Но, както казах , не го препоръчвам този начин на никого, освен на себе си.
Lupus, предполагам вече си се досетил, че Xui4o ти благодари за мини спама ти по отношение на ника му, а ти бързаш да се обиждаш :016: Ако противоречи на някакви правила на форума, просто му ги кажи...
Цитат:
Първоначално публикувано от Xui40
Мили ми Lupus можеш да правиш каквото си искаш но има некои неща които пропускаш.
Тесноградието ти пречи, но няма да се впускам в размисли и страсти и да описвам неща.
за изпусналите ще отбележа само следното
че мн се размихме(има хора които ще рзберат какво се има в предвид)
Как да разберем кое нулата кое е земята
Мисля, че подробно описах метода. Ако не го разбираш по-добре не опитвай, а плати на правоспособен техник да открие проблема.
Цитат:
Първоначално публикувано от Danri
......
Lupus, предполагам вече си се досетил, че Xui4o ти благодари за мини спама ти по отношение на ника му, а ти бързаш да се обиждаш :016: Ако противоречи на някакви правила на форума, просто му ги кажи...
Нямаше спам а въпрос, на който не получих отговор. Ника е просто нецензурен и вероятно ще си отиде с приносителя от форума.
Край на темата.
Мили ми Хуй40,
учудва ме умението ти да караш хората, решили да ти помогнат, да се чувстват като в тъп филм! Аз също съм минал по този път, така че много добре разбирам Лупус и Миткос. Уважавай, за да те уважават. Не знам дали Лупус ще изпълни заканата си, но с неблагодарното си държане ще откажеш всеки, който е имал желание да ти помага.
Danri, освен че е опасно, не винаги става бате - не знам какви кабели са измислили сега, ама са ме шашкали здравата - подавам фаза на едното жило, а в другия край и на трите жила има фаза - индукция ли е не знам.