Искам да си сложа дефектнотокова защита за банята с ключ
Значи искам да си сложа дефектнотокова защита на банята и открих, че има ключове с вградена дефектнотокова защита на Шнайдер ето линк http://tilcom.net/show_mater.php?ref=8777909
.В банята имам само осветителни тела но много близо до водата и това ме кара да мисля за защита иначе в противен случай трябва да разбивам банята което не е желателно.Та въпроса е ще ми свърши ли работа този ключ?
Re:Искам да си сложа дефектнотокова защита за банята с ключ
Трябва да имаш изведени фаза и нула за да работи защитата. Обикновено за ключа извеждаха само фазата.
Виж как е при теб - дали нулата отива директно на осветителните тела.
Ако е така - можеш в таблото да сложиш защитата - ключът няма да свърши работа.
Провери дали инсталацията ти е пригодена за ДТЗ. Тя трябва да е трипроводна: фаза-работна нула - защитна нула/земя/
Запознай се внимателно със схемата на ключа,който си си харесал и дали отговаря тя на твоята инсталация за ДТЗ.
За съжаление Wise се оказва прав,в конзолата е прекъсната само фазата и там не мога да монтирам ключа ,трябва на таблото да се монтира ДТЗ
ПС Добре де като ми е двупроводна инсталацията не може ли да имам ДТЗ за токовия кръг на осветлението???Едни викат непременно трипроводна инсталация други викат
може и на двупроводна и аз се обърках съвсем :help
Re:Искам да си сложа дефектнотокова защита
Няма смисъл ,няма да ти е ефективна.За да ти се изяснят нещата може да почетеш http://schuko.hit.bg/el-prosweta.htm и после ако имаш още въпроси питай.На входа на таблото би трябвало да сложиш товаров прекъсвач с дефектнотокова защита.Недостатък е ,че при сработванетпо му цялата инсталация остава без ток.
Аз съм от тия дето твърдят, "че може" да имаш ДТЗ където си поискаш, включително и на кабела на телефона.
Друг е въпроса, че според това къде си я сложил, тя може или не може да свърши определено нещо - а именно, да изключи веригите в момента в който отчете достатъчно голяма разлика в тока по фазата и тока по нулата. И още по-друг е въпроса откъде се е взела тази разлика и доколко опасна е тя (опасна както за здравето на хората, така и за здравето на уредите и здравето на инсталацията). ...
Та така, всякакви ширпотреба-джаджи има на пазара, ама трябва да имаш основателна причина да монтираш ДТЗ точно пък на ключа за осветлението.
Освен ако си заинтересован търговец и съответно се опитваш да правиш скрита реклама на конкретно нещо (като упорития bpter в съседните теми тук и тук)
Е, аз пък ще направя антиреклама - полезния ефект от това да имаш ДТЗ в ключа за осветлението е близко до нулата. Ще те опази от какво ? От копчето на ключа ? (Е да де, ама ти не го стискаш здраво). Или когато сменяш крушката ? (Е да де, ама в този пък момент си изключил ключа) Единствената полза която мога да си изсмукам от пръстите е, ако тавана ти е дървен и евентуално да те опази от пожар, но в такава ситуация е доста вероятно бушона да изключи навреме.
При двупроводна инсталация ДТЗ ще работи само ако няма защитно зануляване на корпуса!
За баня....не съветвам!
Колега ,отвори линка от по горе
http://schuko.hit.bg/el-prosweta.htm
Отвори и този
http://www.schneiderelectric.bg/bgne...ktnotokovi.pdf
Дефектно токова защита ДТЗ работи само при ТРИпроводна инсталация
Цитат:
Първоначално публикувано от fikata
И какво пречи да се направи инсталацията трипроводна в таблото на бойлера в коридора, там да се сложи ДТЗ и тя да отговаря за събития които се случват след таблото?
PS Извинявам се, че отнесох темата към бойлерите :). Все пак за да ти се решат проблемите с безопасноста в осветителните тела в банята, те трябва и да са съответния клас на валагозащита или за по лесно 12 V с външен обикновен надежден траф. Както гледам все ще трябва да се разбива банята :)
Цитат:
Първоначално публикувано от zz_stefanov
И какво пречи да се направи инсталацията трипроводна в таблото на бойлера в коридора, там да се сложи ДТЗ и тя да отговаря за събития които се случват след таблото?
Да разбирам ли твоята хипотеза,че до бойлерното му табло инсталацията е трипроводна.Ако това е така защо ДТЗ трябва да сложи там,след като мястото й е в етажното/апартаментното/ табло на захранващата линия.Там където е фазата ,работната нула и /хипотетично/ защитната нула....или искаш да кажеш,че в бойлерното табло в коридора може да докара проводник от защитно заземяване?
Сори,нещо не разбирам репликата ти.Приемам,че вината е в мене..
Говоря за използване на ДТЗ при двупроводна инсталация. Естествено че при трипроводна ще си е на мястото в апартаментното табло. :)
Това е както става инсталацията трипроводна в таблото на сградата, с известни резерви относно заземяването на нулата, но тях може и да ги има и спрямо таблото на сградата.
Въобще не бях забелязал, че става въпрос за баня и с лека ръка понаписах малко глупости в предишния пост.
Искам да се извиня на tomkat, че му нааках темата.