Re:Харчат ли ток изключени уреди,но с щепсел в контакта
Благодаря ти.
Опитах се да формулирам въпроса по възможно елементарен начин-от чисто консуматорска / домакинска / гледна точка .
Въпросният форум вероятно се досещате е бг-мама. Та там се споделя,че като си изключват уредите от контакта реализират големи !! икономии. Което на мен ми звучи смехотворно и затова исках да питам компетентните тук.
А от ток наистина не разбирам :)
Цитат:
Първоначално публикувано от Rozichka
Още по-малко разбират големите капацитети реализиращи чудни икономии.
похвално е, че си решила да търсиш отговор във форум със специалисти, защото в мама-та бях мярнал веднъж и твърдението, че във фризера месото имало трайност 6 месеца, а ако било по-мазно 3 месеца :)) ще кажеш, че не ядем 10-годишно свинско от търговските фризери, които не работят на -200, а на същата температура, каквато и домашния 3-снежинков фризер - минус 18Со
а иначе ето ти ги "зверските" икономии:
би спестила от изключването на TV-то от контакта, ако приемем, че гори в стендбай 1W, за 20 часа на ден - 20W дневно, 7.2kW годишно, т.е колкото ти гори бойлера за 2 часа :) ( в пари, да речем, 1.50лв)
Цитат:
Първоначално публикувано от Rozichka
Благодаря ти.
Опитах се да формулирам въпроса по възможно елементарен начин-от чисто консуматорска / домакинска / гледна точка .
Въпросният форум вероятно се досещате е бг-мама. Та там се споделя,че като си изключват уредите от контакта реализират големи !! икономии. Което на мен ми звучи смехотворно и затова исках да питам компетентните тук.
Е, чак пък големи икономии... Въпрос на гледна точка е.
Но този въпрос не е измислен и формулиран от нечия хубава руса главичка в бгмамма.
Той се поставя от няколко години в световен мащаб във връзка икономиите на енергия, въглеродни емисии, климатични промени и всякакви подобни щуротии. Всъщност става дума за доста сериозни цифри в глобален мащаб. Нека си представим че имаш 15W обща консумация от всякакви уреди в stand by режим - печка, хладилник, телевизор, домашно кино, някоя забравена по контактите зареждалка за GSM и т.н. Това са 360W на ден, 11KW на месец или 130KW за една година - по-малко от 25лв за година. Както се казва - нищо работа. 5 кафета с приятелки. Но изчислено в киловати разход за цялата страна излиза, че една центала върти само за тоя, дето клати гората.
За да стане ясно на дамата кои уреди работят и кои не трябва да ѝ обясним какво представлява т.н. мрежов ключ на електроуреда. Той най общо представлява един механичен прекъсвач (разделител) на двете жици дето влизат в контакта. Старите уреди като стар телевизор, радио, радиатор, бойлер, печка, фурна и т.н. които имат едно (или за печки и фурни няколко) механични копчета или врътки за включване и изключване - те не харчат. Но съвременните уреди като сегашните телевизори, аудио уредби, зарядни за GSM, DVD устройства и много други - те нямат такива неща и респективно харчат, но малко. Общо взето можеш да се ориентираш по следния принцип. Устройството имали дистанционно управление - значи му трябва постоянно ток и значи харчи. Няма ли дистанционно управление, но няма и механично копче за изключване - също харчи!
Надявам се, че поне малко съм ти разяснил какво е положението.
Цитат:
Първоначално публикувано от valentino76bs
Бейби, те глим лампите не са към хранително вкусовата промишленост...
valentino76bs , това е за теб:
..........................ПРАВИЛА НА ФОРУМА........................
С регистрацията си в SetCom.bG форумите потребителят декларира, че е съгласен със следните установени правила, както и ще следи за техните промени:
чл. 1. Подигравката с потребители на форума е крайно нежелателна. Никой не се е родил научен, затова е форумът.
еее пак на червено минах.....:)..
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1297440751[/time]_________________________________________________
Цитат:
Първоначално публикувано от valentino76bs
еее пак на червено минах.....:)..
Ами вибратора на stenbay,дали харчи....ток..../и той е уред/...
Харчат що да не харчат, всичко което работи с ток харчи ток иначе ще е перпетуммобиле.
Въпросът би бил по коректен ако се попита колко ток харчат. За година могат да изхарчат 4-5лв.
Лично, мое мнение всеки един уред, на който електрониката работи - тв в стенд бай режим, котлони със сензорно управление, зарядни - трафове на колони и всякакви други чудесии си лапат ел. енергия, но дали тя е съизмерима с неправилната употреба на други уреди? 90% от хората изключват готварските уреди когато приключат с готвенето - а там един 2KW котлон за 15 минути изразходва енергия колкото всички останали за около 5-10 дена.
Ако има маниаци на подобни икономии да си монтирам един шалтер до всеки уред който не им е нужен 24/7 и със спирането на работата му спират и захранването до него.
Въпросът е интересен и поражда в мен други въпроси - например по-модерните телефони след зареждане и изключване казват "изключете зарядното от контакта, за да спестите енергия", и в инструкцията за експлоатация го пише, а аз, колкото и да смятам,и да меря t на зарядното изкарвам не повече от 0.1W консумация в стендбай, което е съпоставимо със загубите в инсталацията без консумация.
А по темата- телевизор гълта 0.1 до 10 вата (по-нов - по-малко); микровълнова - 2-5 вата, печка на дърва - 0; климатик - 5 до 60; двд - 2-10; приемник на цифрова ТВ - 1 до 10; светещи ключове за лампи - 0.1-0.2; както каза някой по-горе - всичко с дистанционно консумира - от 0.1 до 10 вата, зависи от устройството.