Максимално удобно разстояние между бойлер и душ
Имам два варианта - да поставя бойлера в банята или в съседно мокро помещение. Клоня към мокрото помещение поради липса на подходящо място и естетика.
В единия вариант, разстоянието между бойлера и душа е около 1,50 метра, и до мивката 3,00 метра.
В другия вариант, разстоянието между бойлера и душа е около 7,50 метра, и до мивката 6,00 метра.
Не знам как се изчислява, но при втория вариант при нормално пускане на водата колко време ще чакам. Бойлера няма да захранва други батерии.
Re:Максимално удобно разстояние между бойлер и душ
А бе формула за това няма, че да го изчисляваш. Според мен около половин минута до 1 и ще е дошла.
Не прави грешката да монтираш бойлер далече от батериите! В къщи разстоянията са 2-3 метра и винаги се дразня, докато дойде топлата вода. Изтичат между 1 и 3 литра, което е безумие, ако искаш само да си изплакнеш ръцете.
На баща ми бях подарил хоризонтален бойлер с 4 метра тръбен път - издържа точно 1 месец и си купи вертикален, който му заема половината баня, но топлата вода е на 50см. от крана - вярвай ми, с кеф го ползвам, когато отида на гости!
Митака е прав,мисли го по-близо,тия 7,5 м са много,макар че бойлер в банята е беля,ама в твоя случай е по-добре.
Половината бойлери в Бг са в баните, къде е белята? Иначе лесно може да се изчисли времето на чакане, като знаеш кое какъв дебит има:
- душ - 8л/минута
-мивка - 4-5л/минута
Изчисляваш си обема на тръбата между бойлера и батерията, разделяш на тези данни, които съм дал и получаваш времето, за което студената вода от тръбата ще изтече през батерията, за да дойде топлата.
Цитат:
Първоначално публикувано от Lazar
Половината бойлери в Бг са в баните, къде е белята? Иначе лесно може да се изчисли времето на чакане, като знаеш кое какъв дебит има:
- душ - 8л/минута
-мивка - 4-5л/минута
Изчисляваш си обема на тръбата между бойлера и батерията, разделяш на тези данни, които съм дал и получаваш времето, за което студената вода от тръбата ще изтече през батерията, за да дойде топлата.
Хм, прав си. Какво беше сечението на тръбите - стандартни са. В мм.
Ако е ППР - предполагам ф20х2,5, т.е. сечението е около 15мм
И при максимално отворен кран!
Мивката, колкото може по близо до бойлера за да не се бави топлата вода при кратки пускания, а душа максимално далеко (или в кабина) за да не се пръска с вода бойлера.
Цитат:
Ако е ППР - предполагам ф20х2,5, т.е. сечението е около 15мм
Не мога да го сметна по формула, но при 7 метра е не повече от 1-2 литра.
Бойлера по-далече от спални помещения по възможност.Колкото по-здрав е бойлера толкова по- голямо БУМ става обикновенно през нощта когато няма наблюдение върху работата на бойлера. :yikes
Цитат:
Първоначално публикувано от VLADO 66
Бойлера по-далече от спални помещения по възможност.Колкото по-здрав е бойлера толкова по- голямо БУМ става обикновенно през нощта когато няма наблюдение върху работата на бойлера. :yikes
Ами за теб специално - изключвай бойлера ръчно нощно време, след като не плащаш нощен труд на часовия до бойлера. Другият вариант е да затвориш входа за студена вода към бойлера и да отвориш един от смесителите за топла вода, тогава няма опасност да гърми!
Сложил съм си контактор на нагревателя и терморелето командва операционната верига и е вечно за това нямам грижи :Drinks:
Само да попитам - термозащитата на кояя верига си яюя вързал?
Цитат:
Само да попитам - термозащитата на кояя верига си яюя вързал?Е-е-е естествено на силовата хайде сега :wink:.Иначе по темата-бойлера ми е в мазето, тръбен път 8м., тръби 20мм.PPR ,време за пристигане на топлата вода до крайна точка около10 сек. при напълно отворен кран ,разход около 2 литра,месечен преразход на ток 1.5лв.Бойлера е 3мм неръждавейка произведен 1974г.От тогава са сменени следните консумативи -нагреватели 2бр. ,термореле и авар.термозащита по 1бр./последните 2 сменени не защото са отказали, а защото съседа през този период изхвърли 3-4 бойлера и мен ме досрамя и реших на моя да му направя подарък/.