4кв.мм кабел ПВ-А1 ще стигне ли за 2 климатика и два контакта?
В контактите ще се включват следните уреди: ТВ, ютия, разни зарядни (лаптоп, телефон), ПЦ.
?
Климатиците са 9ки
4кв.мм кабел ПВ-А1 ще стигне ли за 2 климатика и два контакта?
В контактите ще се включват следните уреди: ТВ, ютия, разни зарядни (лаптоп, телефон), ПЦ.
?
Климатиците са 9ки
Спрямо приложената таблица, не би трябвало да имаш проблеми.
сечение мм2 ток, А
мощность, кВт
1,5 19 4,1 2,5 27 5,9 4 38 8,3 6 46 10,1 10 70 15,4 16 85
18,7 25 115 25,3 35 135 29,7 50 175 38,5 70 215 47,3 95 260 57,2 120 300 66,0
Този пост е редактиран от Kasap; 25-09-13 в 17:29.
Е това в таблицата сигурно са някакви гранични стойности при които кабела "изгаря/се топи".
За пръв път срещам, че 19A са "нормални" за 1,5кв.мм ... но иначе съм чувал за разни правила (на око) "квадрат-киловат".
Не че не съм ползвал електрожен с удължител от 1,5кв.мм, но кабела определено се затопляше (на пипане - 30 градуса и нагоре), а самия електрожен е от ония малките, едва ли е повече от 2KW
А на въпроса в първия пост - би трябвало 4кв.мм да са достатъчни. Казвам го малко по инерция, като знам, че с такъв кабел съм палил много пъти дизелова кола без кабела да загрее (което е поне 50A)\
ПП.
Някъде по старите теми Lupus беше дал формула (не таблица) за съответствието
Този пост е редактиран от MitkoS; 25-09-13 в 18:36.
Видях, че си мод, обаче това мнение не е на човек запознат с материята и едва ли е от полза на питащия. Аз по инерция мога да ти кажа числата от следващия тираж на тотото. Касапчето едва ли поства таблица собствено производство! Ето една груба сметка за къси разстояния: Меден проводник-8-10А/кв.мм; Алуминиев проводник-4-6А/кв.мм. Доста повече от дадените в таблицата ще трябват, за да се стопи кабела!!!
Ето ти и единственото законно четиво по темата в РБългария: http://www.nspbzn.mvr.bg/NR/rdonlyre...2F4/0/NUEL.pdf За твое улеснение разгледай таблиците от чл. 57.
Този пост е редактиран от SPSt; 25-09-13 в 21:57.
Признавам си, съжалих че написах такъв пост още на втората минута след публикуването. Точно поради причините (дефектите в поста ми) които изброяваш. Всичко тръгна от това, че не можех (не мога и сега) да повярвам, че 19A са "нормални" за 1,5кв.мм ...
Няма причина да се драчим - важното е, че на човечеца ще му свърши работа положения кабел.
Понеже стана спор ще дам пояснения по въпроса, че да не стане някоя грешка:
031631276.jpg
От ел. таблото тръгва 4кв.мм до разклонителната кутия, разтоение 3-4м.
За сега има прекарани кабели от разклонителната кутия до:
Контакт 1 - 4кв.мм, разтояние 2м;
Контакт 2 - 2,5кв.мм, разтояние 3м;
Климатик 1 - 2,5кв..мм, разтояние 2м;
Предстои да прекарвам кабел до климатик 2, като мисля да е 2,5кв.мм. Разтоянието ще е 4м.
Към момента са възможни всякакви корекции, включително и да се пусне още един кабел от таблото до кутията.
Ако остане така както е намислено сега, какъв предпазител да сложа в таблото.
Този пост е редактиран от joro_tt; 27-09-13 в 15:23.
Ел таблото е старо, ще се сменя ама по нататъка.
С керамичните бушони е.
Фабрично тази линия е била за кухненска печка. От разклонителната кутия се разклонява на двата контакта на схемата. Бушона беше 32А - от тея по- големия размер керамични.
Промяната е линиите за двата климатика.
Най-добрият вариант /ако се прави ремонт и тепърва ще се сменя таблото/ е да се пуснат отделни кабели за климатиците, за да се защитят с отделни предпазители. Ако остане така, предпазителят ще пази кабела, но не и машините. Това не е проблем, но е добра опция климатиците да са на отделни токови кръгове. Ако остане така, при късо от друг уред включен в контакт от този кръг, ще изключи предпазителя и двата климатика остават без напрежение. Колкото до изборът на предпазител, това зависи от мощността на уредите, които ще се включват към този токов кръг, коефициент на едновременност и т.н и е въпрос на изчисления, така че хем да изключва при к.с. или претоварване, хем да не изключва, когато включиш нормално количество консуматори с допустима мощност. Трябва също да се съобрази какъв ще е главният предпазител и предпазителите за другите токови кръгове. Съветът ми е ако ще къртиш, да си смениш и таблото сега и да се направи всичко както трябва, защото после ще е по-трудно, а в някои случаи и невъзможно до направиш всичко както искаш.