Отговор: Смяна на стар бойлер с нов и подвързването му към ел.инсталацията!
Цитат:
Първоначално публикувано от
SPSt
Това, че с химикала си написал PE, не го прави проводник с потенциала на земята. Това си е директно изтеглен "нулев" проводник" - N! Чети, бе момък, прегледай схемите. За пореден път те питам: Знаеш ли как да изпробваш ДТЗ?
Това, което съм написал с химикала е било за да се разбере къде трябва да се свърже въпросният проводник.
И като казваш "чети", се очаква и ти да правиш същото, иначе е доста лицемерно. Ако ми четеше мненията, щеше много добре да знаеш, че знам как се пробва ДТЗ. Момък!
Цитат:
orlincho
Айде по-точно.
Чл. 1792. (1) В зоната на действие на ЗП не се допуска връзка на неутралния проводник със заземени елементи и защитни проводници.
(2) При избор на ЗП се осигурява сигурната комутация на веригата с отчитане и на възможните претоварвания.
И след прочитането разбирам, че защитния и нулевия проводник НЯМА условие да не връзват след дефектнотоковата защита, а само преди нея (защото това би обезмислило самата защита).
На ДТЗ не е необходима реално земя. а е необходимо да мери токове през 3 проводника. Когато ток над примерно 30мА протича през 3-я проводник а не през нулата защитата изключва. Заземяването като такова не е определящо.
"В зоната на действие на ЗП не се допуска връзка на неутралния проводник със заземени елементи и защитни проводници."
Зоната на действие на ЗП е след ЗП и там не се допуска връзка на нула и земя, защото ЗП ще изключва.
Цитат:
Pat
Само че самото мерене се прави спрямо трети проводник (земя), който не трябва да има галванична връзка с нито един от другите два.
За това и когато се използва двупроводна система, третия "проводник" се явява човека или нещото през което протича утечката и следствие на това сработва ДТЗ, да ама след дъжд качулка.... :)
Точно така, най-накрая да сме на едно мнение с теб! Е, поне отчасти.
С второто изречение обаче не съм съгласен, тъй като аз от самото начало на спора се опитвам всячески да обясня, че ДТЗне може да работи ако инсталацията след нея е двупроводна, трябва да е трипроводна. Не така обаче стоят нещата преди ДТЗ - там трябват фаза и нула, за да работи, а земята, ако я няма, може да се "симулира" по начина, който съм "нарисувал в ученическа тетрадка" и всичко ще си работи нормално! Който не вярва да пробва :)
Цитат:
SPSt
30 mA протекли за кратко време няма да те убият-затова тази се нарича за предпазване на хора а другата - 300 mA е за предпазване на съоръжения.
Момък, тъй като в няколко теми попаднах на това твое изказване, си направих труда да го проверя, понеже признавам си - не знаех.
Излиза обаче, че това, което проповядваш като развален грамофон, всъщност не е вярно, поне не и според wikipedia.
Там пише:
Цитат:
- high sensitivity (HS): 6 – 10 – 30 mA (for direct-contact / life injury protection),
- medium sensitivity (MS): 100 – 300 – 500 – 1000 mA (for fire protection),
- low sensitivity (LS): 3 – 10 – 30 A (typically for protection of machine).
Защо когато се заземяват ГРТ с поцинковани колове се обединяват с нулата, за да дадат по-добро земно при лабораторното замерване? Това се прави най-вече от полу-пияни "енергаджии", които ги мързи да забиват още колове, че после да ги заварят, че да мажат заварките с асфалт, че после пак да мерят.
Това е и причината земните колове да се поливат с вода преди замерване.
И в края на краищата, след като всички знаем, че земя и нула са обединени в ГРТ в 99% от случаите, защо го водим този спор, в който на всичкото отгоре хора, които усукват жици по тръби и маркучи, се опитват да ме изкарат неграмотен, незнаещ и т.н., без самите те да имат представа за нещата.
И последно - откъде идва нулата знаете ли? Аз знам.
С хора, които ползват хУикипидия за информация, вместо научено в училище, нямам какво да си кажа!
PS Знаеш ли как се изпробва ДТЗ? Напиши най-после. Ако някога беше изпробвал отдавна щеше да спреш да се изявяваш.
PS Искай си парите обратно от този, който ти е монтирал 6 бр. ДТЗ.
Браво бе, манЯк, ти и уикипедия не признаваш! Явно само твоята Библия (каталога на Шнайдер) е вярна и нищо друго! Напълно потвърждаваш мнението ми, че си кон с капаци. Толкоз глупости изписа, че чак ме забавляваш! :)
Аз когато учех, не са ни преподавали нищо за ДТЗ, за което ако искаш иди и се оплачи в МОН!
За сметка на това обаче ни научиха, че не трябва да спираме да четем и да се развиваме, а това на теб са пропуснали да ти го кажат или ти си пропуснал да го разбереш!
А как се изпробва ДТЗ вече писах няколко пъти, но за теб, "умнико", ще го напиша отново: Събираш нулевия и земния проводник след ДТЗ и тя ще изключи.
Другия вариан е просто да натиснеш копчето, на което пише "Test". Това причинява утечка вътре в самата ДТЗ и тя изключва, ако е изправна!
Колкото до шестте броя ДТЗ - аз ще си ги монтирам, та не ми давай наклон на оная работа, if you please ;)
Умнико, при нормални условия и без товар/примерно на токов кръг с контакти/ как ще протече ток и то по-голям от 30 mA при окъсяване на нулата и защитния проводник, та да сработи защитата! По добре си купи кило сладолед-по-добре ще си вложиш парите.
ХАХАХАХА!
Стига писа глупости бе, нещастни човече!
Единственото условие за да сработи защитата е да има наличие на напрежение, а не на товар!
Това съшо е много лесно за изпробване, та вземи пробвай, преди да говориш глупости! Голям си льольо, много ме разсмиваш, честно :)
Абе момче.....не ти трябват 6 ДЗ.....достатъчна ти е една....не си хвърляй парите на вятъра Бе
Поредният, мислещ се за голяма работа, говорещ пренебрежително на "момче" и на "бе".
Като започна да харча твоите пари, тогава ми давай акъл как да ги харча бе, момче!
И този извод въз основа на какво го направи? Знаеш колко ми е голямо жилището? Знаеш колко токови кръгове имам? Какво?
МанЯк :)
Спрете се, че не смогвам да ви лайквам тролните!
Абе, Андропов... ти да не живееш в Бъкингамския дворец? :)
Моля те, не ставай смешен, трафикът там е ужасен, а и по тръбите няма увити жици, та не се чувствам в безопасност там :BigGrin
Кралицата май трябва да вдига телефона и да моли нашия тесен специалист да ходи да й омотае малко жици по меките връзки на бойлера, че да не изтръпне докато е под душа :lol:
Изобщо не се мисля за велик а спазвам тона на твоя изказ...и пак ще повторя необходима ти е само 1 ДТЗ а ти ако искаш си сложи и дванадесет. ....
Цитат:
andronoff
ХАХАХАХА!
Стига писа глупости бе, нещастни човече!
Единственото условие за да сработи защитата е да има наличие на напрежение, а не на товар!
Това съшо е много лесно за изпробване, та вземи пробвай, преди да говориш глупости! Голям си льольо, много ме разсмиваш, честно :)
Аз бях дотук-нямам какво да обсъждам с човек смятащ, че 30 mA необходим ток за сработване, е напрежение. Жив и здрав и се пази! Електричеството не прощава!
5 Прикачен файл(ове)
Андронофф, вчера бях при баба Лизи Втора и бай Филип Гръка. Видяха ми се малко уклюмали, питам що така.
Баба вика, Андронката разпространявал в интернет пространството, че в Бъкингама било много опасно, нямало ни едно ДТЗ, да пуснеш една вода не можеш. Гостите ходили първо да уринират в розите, но и те след като умрели, никой вече не идвал.
Само те и коргитата били в таз голяма къща.
Вика, пък толкова пари дадохме за заземяване на всичко,
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=19114&stc=1
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=19115&stc=1
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=19116&stc=1
чак трябвало да се откажат от бидето на бай Филип и да минат на ибрик, но като пристигнала сметката за кучешка храна, бай Филип трябвало да се подмива с бутилка от минерална вода от 25 пенса.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=19117&stc=1
Заръча, да ти кажа да спреш да лъжеш, всичко било ток и жица, и ако продължаваш с лъжите, щяла да ти прати кралските коргита!
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=19118&stc=1
Цитат:
ttanev
Изобщо не се мисля за велик а спазвам тона на твоя изказ...и пак ще повторя необходима ти е само 1 ДТЗ а ти ако искаш си сложи и дванадесет. ....
Аз, за раазлика от други хора, се придържам към добрия тон, а ти ми говориш на "момче" и ми казваш, че ми трябва само 1, а не цели 6 ДТЗ, без да знаеш нито за колко токови кръгове става въпрос, нито за какви мощности, нито за какви уреди. С други думи - изказа се напълно неподготвен и го направи пренебрежително и подигравателно, защото явно се имаш за голям капацитет.
Също така, темата не беше за моята инсталация, а за това дали ДТЗ може да работи, когато ПРЕДИ нея няма заземителен проводник. Ти, като въздесъщ капацитет, имаш ли мнение по въпроса?
Цитат:
SPSt
Аз бях дотук-нямам какво да обсъждам с човек смятащ, че 30 mA необходим ток за сработване, е напрежение. Жив и здрав и се пази! Електричеството не прощава!
Майсторе, ти трябваше да продължиш да си подскачаш из вечните ягодови полета и да минаваш под седемте дъги, вместо да пишеш врели-некипели тук.
Последната глупост, която каза беше:
Цитат:
Умниĸo, пpи нopмaлни ycлoвия и бeз тoвap/пpимepнo нa тoĸoв ĸpъг c ĸoнтaĸти/ ĸaĸ щe пpoтeчe тoĸ и тo пo-гoлям oт 30 mА пpи oĸъcявaнe нa нyлaтa и зaщитния пpoвoдниĸ, тa дa cpaбoти зaщитaтa! Πo дoбpe cи ĸyпи ĸилo cлaдoлeд-пo-дoбpe щe cи влoжиш пapитe.
На която ти глупост, аз ти отговорих, че единственото нужно условие, за да се тества ДТЗ е да има наличие на напрежение, а товар не е нужен. С други думи, дори и ДТЗ да е на кръг с контакти, в които няма нищо включено, ако има 220 волта, то е необходимо да натиснеш копчето, което ще предизвика утечка вътре в ДТЗ и тя ще изключи. Ако на контакта му окъсиш нулата и земята, също ще изключи. Ти обаче разбра съвсем друго и ме обвини, че не знам разликата между ток и напрежение. Все пак, както казах и по-горе, темата беше за това дали ДТЗ може да работи ако е захранена с фаза и нула, а след нея има изградена 3-проводна инсталация.
И преди да тръгнеш да обвиняваш когото и да е в нещо, вземи и пробвай, за да не се излагаш по форумите с глупостите си. И спри да четеш и отговаряш селективно и кажи за заземяването и зануляването в България, кажи и откъде идва нулата ;)
Цитат:
sad sack
Андронофф, вчера бях при баба Лизи Втора и бай Филип Гръка. Видяха ми се малко уклюмали, питам що така.
Баба вика, Андронката разпространявал в интернет пространството, че в Бъкингама било много опасно, нямало ни едно ДТЗ, да пуснеш една вода не можеш. Гостите ходили първо да уринират в розите, но и те след като умрели, никой вече не идвал.
Само те и коргитата били в таз голяма къща.
Вика, пък толкова пари дадохме за заземяване на всичко,
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=19114&stc=1 https://forum.setcombg.com/attachmen...id=19115&stc=1 https://forum.setcombg.com/attachmen...id=19116&stc=1
чак трябвало да се откажат от бидето на бай Филип и да минат на ибрик, но като пристигнала сметката за кучешка храна, бай Филип трябвало да се подмива с бутилка от минерална вода от 25 пенса.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=19117&stc=1
Заръча, да ти кажа да спреш да лъжеш, всичко било ток и жица, и ако продължаваш с лъжите, щяла да ти прати кралските коргита!
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=19118&stc=1
Респект за свежото чувство за хумор, много на място дойде, браво :)
Обаче има едно уточнение - тук, в Англия, където съм и аз в момента, това се прави за да се заземят тръбите, а не тръбите да се ползват за заземител. За жалост обаче, по нашите географски ширини рядко ще видиш някой, който си изпълнява инсталацията с медни тръби, защото е доста по-скъпо. При нас се ползват пластмасови тръби, които всички знаем, че няма нужда да бъдат заземявани, защото не са проводник.
Говорихме за това по-рано в темата, защото "специалиста" SPSt каза, че е нормално да омотаеш нулата около меката връзка на бойлера, което е меко казано нелепо. Първо защото такава практика не съществува и второ защото дори да съществуваше, нямаше да се "омотава и усуква", а щеше да се използва специална скоба, както е на твоите снимки.
И пак казвам - темата е за ДТЗ, а който е достатъчно глупав, за да повярва на "майстор", че усукването на кабел върху гумен маркуч с с оплетка от тел и в мокро помещение, би било полезно и безопасно по някакъв начин - нека си вярва. Тук обсъждаме ДТЗ, а не новоизмислена електротехника :)
Добре де, за миг приеми че не се заяждам и ми обясни след като "земята" след защитата , тоест таблото няма връзка с нулата то с какво има връзка? Няма как просто ей-така да не е вързана с нищо, защото би било абсолютно безсмислено (вярвам няма нужда да спорим за това). Ако в таблото има мост към "нулата", то тогава каква земя е това? То си се явява втора "нула" Защото потенциална разлика (напрежение) между двата проводника няма и не може да има - галванически са свързани.
Не съм сигурен какво точно ме питаш, но май е "какъв е смисълът от земен проводник, ако не е свързан с нулата в ГРТ?".
Ако е това въпросът, отговорът е, че земният проводник е свързан със земята и целта му е при утечка да изведе тока на утечка в земята, а не през човека/машината. Това действа, защото съпротивлението до заземителния кол/тръба/шина и съответно до земята, е много по-малко, отколкото съпротивлението на човек/машина. Затова земното трябва да бъде изпълнявано както трябва, а не преди мерене да се налива с вода, за да отчете по-ниско съпротивление. Има си норми, както казах обаче - рядко се спазват.
Свързването на земния проводник с нулевия според мен е грешка, но както казах в България е практика, защото спестява разходи и труд, а всеки, който е забивал 1,5-метров земен кол в камениста почва, с 15-килограмов чук, знае за колко труд става въпрос.
И както аз приех, че не се заяждаш, така и ти приеми, че не е редно да се плюем един друг, без да знаем реалните възможности и багаж на човека отсреща.
Дано съм ти разбрал правилно въпроса и дано отговорът ми ти е достатъчен.