Отговор: Смяна на стар бойлер с нов и подвързването му към ел.инсталацията!
За съжаление не е достатъчен. Знам как се прави заземяване - известно време се занимавах с монтаж на гръмоотводи, знам и нормите и колко се спазват. Работил съм и в ТЕЦ :) така че знам от къде "идва нулата". Но въпроса ми е друг.
След като до таблото в апартамента/къщата имаме 2 проводника - фаза и нула, а след таблото три проводника (фаза, нула и земя), то къде е свързан третия проводник (земята)?
Цитат:
..... "какъв е смисълът от земен проводник, ако не е свързан с нулата в ГРТ?".
По-скоро какъв е смисъла ако Е, свързан към нулата? Защото когато е свързан това означава, че се прави зануляване и в такъв случай няма нужда от трети проводник - зануляването се прави с работещата "нула".
Цитат:
Първоначално публикувано от
Pat
Знам как се прави заземяване - известно време се занимавах с монтаж на гръмоотводи, знам и нормите и колко се спазват.
Интересно как и накъде се отвежда "гръм"?!?!
Всъщност правилно е да се каже мълниезащита или мълниеотвод, но това са излишни подробности, нали?
Цитат:
Pat
Знам как се прави заземяване
Аз вкъщи го направих посредством набиване на медни колове, ти как го правиш с поцинкована ламарина ли?
2 Прикачен файл(ове)
Благодаря за безплатния урок :), но наистина това са подробности които не са обект нито на темата нито на форума. Щом си разбрал за какво иде реч :), явно съм бил достатъчно ясен.
Медта не е подходяща за подобни колове защото се окислява много лесно и се нарушава проводимостта и. Има изработени за целта поцинковани колове които се забиват в земята. Основния мълниеотвод :) обикновено е алуминиев и се съединява с продължението на кола със скоба в специална кутия. Там се правят и периодичните замервания на заземяването.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=19143&stc=1
За медните колове трябва да са взети мерки против корозия. Или те самите да са защитени - поцинковани, калайдисани.... Или средата в която се забиват да не ги корозира, примерно бетон. А най-добре според мен е помеднен стоманен кол.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=19142&stc=1
Цитат:
препоръчва се използването на подобрен смесител за заземление (GEM), за да се гарантира по-добро заземяване. GEM е материал, чиято основа е въглен на прах с ниско съпротивление и некорозионен, който спомага за ефективността на заземяването особено в областите с лоша проводимост. GEM съдържа втвърдявщ цимент, когато е необходимо да се осигури постоянно, без необходимост от поддръжка заземление с ниско съпротивление, което никога не се просмуква или отмива. GEM не се отразява неблагоприятно на почвата, не отделя йони и не замърсява подпочвените води. GEM съответства на стандарта IEC 62561-7 и е уеднаквен със стандарта NF C 17-102 за оптимизиране и намаляване на съпротивлението в почвата.
Цитат:
Pat
Благодаря за безплатния урок :), но наистина това са подробности които не са обект нито на темата нито на форума. Щом си разбрал за какво иде реч :), явно съм бил достатъчно ясен.
Медта не е подходяща за подобни колове защото се окислява много лесно и се нарушава проводимостта и. Има изработени за целта поцинковани колове които се забиват в земята. Основния мълниеотвод :) обикновено е алуминиев и се съединява с продължението на кола със скоба в специална кутия. Там се правят и периодичните замервания на заземяването.
За медните колове трябва да са взети мерки против корозия. Или те самите да са защитени - поцинковани, калайдисани.... Или средата в която се забиват да не ги корозира, примерно бетон.
Всичко с медните колове е като по учебник. Става много културно. Да, мълниеотводът ми е с алуминиев проводник до медният кол.
Цитат:
Pat
За съжаление не е достатъчен. Знам как се прави заземяване - известно време се занимавах с монтаж на гръмоотводи, знам и нормите и колко се спазват. Работил съм и в ТЕЦ :) така че знам от къде "идва нулата". Но въпроса ми е друг.
След като до таблото в апартамента/къщата имаме 2 проводника - фаза и нула, а след таблото три проводника (фаза, нула и земя), то къде е свързан третия проводник (земята)?
По-скоро какъв е смисъла ако Е, свързан към нулата? Защото когато е свързан това означава, че се прави зануляване и в такъв случай няма нужда от трети проводник - зануляването се прави с работещата "нула".
Всъщност се прави и зануляване и заземяване, което според мен не е правилно, но е масова практика.
А третият проводник служи за пренасяне на евентуална утечка до безопасно място (заземяване, зануляване).
С други думи при идващи само фаза и нула, не е никакъв проблем да се сложи ДТЗ, ако СЛЕД нея има фаза, нула и защитен проводник. ДТЗ обаче няма как да работи ако СЛЕД нея няма защитен проводник. Факт.
Този отговор как е? :)
а бе човек, толкова ли е сложен въпроса? към какво е свързан третия проводник в таблото?
Към нулата преди ДТЗ е свързан, както е на "схемата в ученическа тетрадка", която дадох по-рано.
Добре, в този случай защитата как може да измери потенциална разлика между "нула" и пак "нула"? Защото на практика това е втора нула, а не "земя".
Цитат:
Pat
Добре, в този случай защитата как може да измери потенциална разлика между "нула" и пак "нула"? Защото на практика това е втора нула, а не "земя".
Защитата изключва, защото има разлика в потенциала между фазата и нулата, а защитният проводник отвежда тази утечка на безопасно място, било то работна нула, било то земно.
Няма връзка между защитния проводник и ДТЗ никъде.
Защитата не работи така. Писал съм го още в началото на спора ни. Векторната сума на токовете в ДТЗ от фазовия и нулевия проводник е нула, когато няма утечка. Защитата сравнява тази нула с потенциала на третия проводник "земята" и когато там се появи напрежение (утечка) защитата сработва.
Казано по друг начин, при правилно изградена инсталация и свързана ДТЗ, ако дадеш накъсо фазата и нулата защитата не трябва да сработи, а трябва да "падне" предпазителя след нея.
При твоето свързване, защита сработва защото веригата за третия "проводник" се затваря през обекта който трябва да бъде уж предпазен. Тоест тя регистрира проблема, а не ни предпазва от него. ...или не така както би трябвало да бъде....
От това по-ясно не мога да го напиша......
Цитат:
Pat
При твоето свързване, защита сработва защото веригата за третия "проводник" се затваря през обекта който трябва да бъде уж предпазен. Тоест тя регистрира проблема, а не ни предпазва от него. ...
Пробил нагревател примерно? От какво ще го пази твоята защита, повече от тази на Андропов?
Я сега ти да се обясниш, че не схващам разликата.
Звучи добре, ако беше 1995г.
Ти говориш за ELCB - Earth Leakage Circuit Breaker. Технология, която не се ползва от мнооого години.
В днешно време ДТЗ е RCD (Residual Current Device) или иначе казано RCCB (Residual Current Circuit Breaker).
ELCB мери НАПРЕЖЕНИЕ при трите проводника и това е проблем, защото, ако заземителният проводник има проблем или като цяло нещо по "земята" не е ОК, ДТЗ няма да сработи, защото няма да засече утечка, която се случва през тялото ти или друго място.
Затова актуалните ДТЗ мерят ТОК между фаза и нула и не се интересуват от никакви "земи". Има ли нещо различно от 0мА между фаза и нула - защитата сработва, защото част от тока отива другаде - независимо дали в заземителния проводник или неговият заместник - ти.
Edit: Сега се сетих, че има и ELCB-та, които мерят ток, но и там е същата ситуация... Целият проблем идва от това, че тези защити са само спрямо заземителния проводник.
Цитат:
Pat
Защитата не работи така. Писал съм го още в началото на спора ни. Векторната сума на токовете в ДТЗ от фазовия и нулевия проводник е нула, когато няма утечка. Защитата сравнява тази нула с потенциала на третия проводник "земята" и когато там се появи напрежение (утечка) защитата сработва.
Казано по друг начин, при правилно изградена инсталация и свързана ДТЗ, ако дадеш накъсо фазата и нулата защитата не трябва да сработи, а трябва да "падне" предпазителя след нея.
При твоето свързване, защита сработва защото веригата за третия "проводник" се затваря през обекта който трябва да бъде уж предпазен. Тоест тя регистрира проблема, а не ни предпазва от него. ...или не така както би трябвало да бъде....
От това по-ясно не мога да го напиша......
Напротив, защитата работи точно така. Тя няма как да сравни сумата от токовете на фазата и нулата с тока в третия проводник, защото няма абсолютно никаква връзка с него. Никъде. Без значение дали има само L+N входящи или са фаза, L+N+PE. В никой случай земният (защитният) проводник няма нищо общо с ДТЗ.
И да, защитата реагира на проблема, защото е просто защита, а не ясновидка, която знае точно в кой момент ще се появи проблемът. Работата е там, че след като се появи въпросният проблем, защитата ще изключи за по-малко от 300мс, което е достатъчно кратко време, за да няма опасност за живота на човек.
Третият проводник е за да отведе тока на утечка в земята и няма нищо общо с ДТЗ.
Kasap, чети внимателно - АндроНов :)
@Касапа...
Въпроса ти показва единствено че нямаш понятие за какви случаи се използва ДТЗ. :)
Пробит нагревател няма нужда от такава, на него едно зануляване на корпуса му е напълно достатъчно.
Нагледен пример - това е последния нагревател който смених на бойлера у дома.
Както виждате все още пиша.... :)
http://pat.rutil.net/Forum/nagrevatel.jpg
=================
Цитат:
Зaтoвa aĸтyaлнитe ДTЗ мepят TOK мeждy фaзa и нyлa и нe ce интepecyвaт oт ниĸaĸви "зeми". Имa ли нeщo paзличнo oт 0мA мeждy фaзa и нyлa - зaщитaтa cpaбoтвa, зaщoтo чacт oт тoĸa oтивa дpyгaдe - нeзaвиcимo дaли в зaзeмитeлния пpoвoдниĸ или нeгoвият зaмecтниĸ - ти.
Явно не можеш да осмислиш какъв абсурд си написал :) - ток между фаза и нула винаги протича когато има товар.Това което искаш да ми обясниш е нещо като да дефинираш обем само с две точки. Цитат:
Tя нямa ĸaĸ дa cpaвни cyмaтa oт тoĸoвeтe нa фaзaтa и нyлaтa c тoĸa в тpeтия пpoвoдниĸ, зaщoтo нямa aбcoлютнo ниĸaĸвa вpъзĸa c нeгo. Hиĸъдe. Бeз знaчeниe дaли имa caмo фaзa и нyлa вxoдящи фaзa, нyлa и зeмя. B ниĸoй cлyчaй зeмният (зaщитният) пpoвoдниĸ нямa нищo oбщo c ДTЗ.
За токов трансформатор не си ли чувал? ...че и схема ти дадох в началото..... И да именно защото защитния проводник не трябва да "има нищо общо" затова е грешно да се свързва към нулата на инсталацията както твърдиш ти.