Високи сметки за ток, защо?
Здравейте, не знам дали въпроса ми е за тук, ако не е се извинявам!
Няколко месеца подред сметките ни за ток са над 70-80 лева за град Пловдив. Работата е там, че освен компютър (не от новите, които смучат много ток) включен през доста часове от деня и 1 телевизор, друго почти не се използва. Бойлера се включваше вечер по 1.5 часа. Фурна и котлони не повече от веднъж на седмица и половина.Климатик почти изобщо не беше използван.
Има ли някакъв начин да се хване кое консумира толкова много енергия и от какво идват такива сметки?
Отговор: Високи сметки за ток, защо?
Отиваш до таблото с електромера ти, намираш си предпазителя(бушона), изключваш го и следиш дали електромера се върти(сменя цифрите с по-голяма стойност). В такъв случай някой те краде. Подаваш сигнал до доставчика ти на ток и до полицията. Друг вариант е неизправен електромер или да не си обръщаш внимание на консумацията.....
Изпратено от моят COR-L29 с помощта на Tapatalk
"намираш си предпазителя(бушона)" това в къщи или долу, където е електромера?
В къщи в коридора. Щракаш всички предпазители. Изключваш ги.
И установяваш че се "самокрадеш" ... :)
Или просто БатБ позволява да те крадат, защото някой му е платил "позволението"...
Цитат:
Първоначално публикувано от
geraldo
"намираш си предпазителя(бушона)" това в къщи или долу, където е електромера?
Или главният до електромера или всички на таблото ти в къщи. Има и вариант да ти отчита само на Т2(дневна тарифа), там идва по-висока цена....
Изпратено от моят COR-L29 с помощта на Tapatalk
Хладилника да прави 60лв за ток ли? Имам приятел, който е разположил компютър и няколко други техники в един празен партамент. Пак в Пловдив - сметката му за този компютър, който работи по около 9 часа 6 пъти в седмицата е 5лв на месец.
Може, зависи от зависи-фризер, камера, обемите им, настройките, начин на ползване т.н., но гадаем само.
Цитат:
Първоначално публикувано от
geraldo
Има ли някакъв начин да се хване кое консумира толкова много енергия и от какво идват такива сметки?
Да, купи си ватметър.:smiley:
1 Прикачен файл(ове)
Съвсем грубичка сметка, спрямо това което си казал + някои неща дето не си, но се предполагат. Ако има за добавяне - добавяй , махай.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=35052&stc=1
Много хора пропускат в тези сметки и разхода за "стендбай" режимите на куп неща в домовете ни и разни забравени по контактите зарядни, които макар и с малка консумация работят по 24х30 часа в месеца.
Мдааа, лека сметка примерно при мен ... Зарядното за рутера и зарядното за приемника на кабелната спокойно си харчат 3 лв./мес. Това в едната стая само.
Ми аз кво да кажа с моите 40лв които ми се явяват "нулата" :( (захранвания на камери, записващи у-ва, аларми, УПС-и, рутери и суичове и поне 10 различни уреда на "стен-бай". Най малката ми сметка за ток без да пускам климатик или печка за отопление/ охлаждане ми е 110лв. Като отбелязвам че се готви много рядко - не повече от 2 пъти седмично.
А "нулата " съм я сметнал (средно) като съм засичал консумацията за по 1 седмица на всички по горе изброени неща.
Нямам много боклуци дето харчат на стендбай, 2-3. Но когато и да вляза в кухнята все се готви и пече нещо. Отделно единият котлон има проблем и се самовключва понякога. Тъкмо му изтръгнах врътката, щот ми писна вече.
И тока ми е 47лв., за предният месец беше към 44лв. Кво правят дъртите като съм на работа, не знам.