Този вид Аквастоп на какъв принцип работи и колко може да свърши работа? Примерно, ако електрониката на съдомиялната блокира с отворен вход за пълнене, аквастопа ще се сети ли да спре водата?
Да, защото е механична, като се спука маркуча, гофрето се пълни с вода, натиска един поплавък и той спира водата, като при тоалетните казанчета.
Просто ти казвам, че има аквастоп, която засича пробив в машината.
Kaкто и да го монтираш все ще работи, друг е въпросът каква полза би имал, аз до сега спукан маркуч нито съм имал, нито съм виждал, а имах пералня на над 20г., с оригиналния маркуч.
Какви пари струва това, предполагам искаш да го сложиш допълнително.
И на мен ми се вижда малко маркетингова псевдо защита. Уж защита от наводнение, а хваща само конкретен случай. Ако примерно се развие резбата от страната на уреда, тая защита нищо няма да свърши, а водата ще си тече.
Тези защити струват пари, а пък ние купувачите в източна Европа искаме всичко за 800лв. В множеството случаи ако има теч е или маркуча (чиста вода) или нещо около казана. Затова те се обезапасяват първо. Системата aqua stop е на Бош, но и други производители имат подобни. Механичната защита не е за предпочитане, но ако не е производствено направена.... Мийле и по-скъпите Бош идват с гофрирани маркучи за права вода, които идват инсталирани и са свързани към тока на машината фабрично. Отделно имат сензор от някакъв вид на дъното, ако нещо протече вътре да спре автоматично цялата вода. Гледам Електролукс/АЕГ също рекламират някаква система против протичане, но те не идват с двоен маркуч така че вероятно сензора е само вътре и спирането на водата е на входа на уреда вместо на входа на маркуча на правата вода.
Електроклапан в началото на маркуча откъм водата е най-добре. Обаче би било добре да има отделно управление и сензор за "локва". Продават се отделни датчици за наводняване на пода, но те само вдигат аларма. А на ел. аквастопа има нужното автоматично затваряне, но задействането му не е за засечена вода на пода. Така че малко половинчата работа. Ако оставят 2 извода за външно управление (команда за затваряне) би било най-смислено. Т.е. ако искаш да си добавиш външен датчик за наводняване, който с едно реле да задейства аквастопа.
Няма нужда от външен датчики, тъй като теча първоначално е в самата машина, където вътрешния датчик го улавя и спира водата.
За да имаш теч извън машина с аквастоп, то той може да бъде само от връзката на маркуча с водопровода, а там ако е вързано грамотно, няма как да протече.
Възможно е именно маркуча към водопровода да се отдели при хидравличен удар и става белята. Случвало ми се е.
За такъв случай, а и за всички останали с теч на вода - помага датчик за наводнение + смарт електроклапан на водопровода... около 35$.