Здравейте!
Имам малко странен, може би, проблем с топлата вода, и понеже не са ми ясни нещата, искам да попитам за съвет и решение тук.
Живея в блок с ТЕЦ, за моментите, когато има профилактики имам малък бойлер. Като спре топлата вода, я спира с крана, след това пускам от един кран студената да пълни бойлера и от друг пускам от бойлера да отива към апартамента. Предполагам до тук всичко е стандартно и нормално.
Тук идва проблема. Цяла зима се случва едно така, че сутрин и вечер (явно в натоварените часове), както си се къпеш и водата става ледена. Това може да продължи достатъчно време, че да те откаже от къпането. Идва човека, който отговаря за района и каза - "къса връзка, някой ви пълни топля кръг със студена вода". Няма как да го докажа или опровергая това. Но проблем си го има и е още по-зле като се случи с децата.
Проблема разбира се е само при 2-3 апартамента и на никой не му се занимава.
Какво мога да направя аз за себе си, за да си реша проблема? Няколко неща ми минават през главата. Най-лесното може би е да седна и да смятам, колко и дали ще ми по-скъпо да мина постоянно на ток, евентуално с по-нов бойлер, че стария не се знае колко е стар точно. Някакъв сложен вариант, където да пълня бойлера с топла вода от ТЕЦ-а, след това да я пускам обратно към апартамента, с цел да ми е вид буфер, като дойде студената струя, като през това време при желание да я подгрявам още малко и да съм сигурен, че няма да излезе извън апартамента. Това последното не зная може ли да се направи и дали няма да е още по-скъпо. Все пак ако отида някъде за няколко дни, целия бойлер ще се охлади и губя едни 20л вода да речем.
Благодаря предварително за всички насоки!