Преди няколко месеца закупих аудио усилвател Dongmu av2216 от магазин за техника в Варна.Намира се на ъгъла на ул."Стара планина" и ул."Ангел Кънчев".Един такъв- с добър дизайн,посредата добър графичен дисплей... Изпробваха го - работи, купих си и колони от тях.
Прибирам се в къщи ,опъвам кабелите , свързвам го към компа и си пускам едно парче.За парите си - 120лв свири достатъчно силно.Да обаче нещо звука ми се видя нещо не както трябва...Давам баланса на Winampa наляво-надясно - ефект няма.Изкарвам единият чинч отзаде -за левият канал ,обаче продължават да свирят и двете тонколони ?!?
На другият ден отивам в магазина с гаранционната карта.Обяснявам на продавача че усивателят свири моно.Ама нали го пробвахме казва той,работи си, а пък и никъде не пише че е стерео.И наистина отпреде си пише wolume , high ,bass но стерео - не.Отзаде само китайска маймуница.Сложих аз усилвателят в сака,и - в къщи.Като съм купувал -да съм гледал !!!
Така че -внимателно проверявайте какво купувате да не се окажете излъгани като мен.
П.П.
Продължение...Прибирам се,слагам "устройството" на масата ,взмам отверка, и го разглобявам.Под капака откривам токоизправител, и една платка посредата.Отзад има малка платка - за буксите за входен сигнал от където излиза само 1 двойка кабели - за един канал само (моно) . Забелязвам аз обаче,че централната платка има четири !(4) транзистора за усилване като само на един от тях са запоени и трите крака , и има кондензатор там откъдето излиза усиленият сигнал.
Не разбирам от електроника,но реших да рискувам. Купих от същите кондензатори,запоих ги на мястото кдето според мен би трябвало да са,а си имаше и дупки там..и им изкарах по една двойка кабели до буксите за изходен сигнал(има пет изхода тоя моно усилвател !!)! Запоих и третият крак на транзисторите.Ампутирах копчето за усилване,защото щеше да усилва само единият канал(потенциометърат наистина е моно).Какво пък , ще усилвам през Winamp-a.
Затворих кутията свързах всички канали ,пуснах го, и да не повярва човек - засвири.При това всичките 4 канала независимо един от друг !!! Та за какво му е било на китаеца да слага всичко вътре за 4 канален усилвател (без крайните кондензатори), и да го продава моно ? ..
..Каква ли друга чудата техника ме очаква - не знам