Вчера си купи ASUS WL-500g Premium, който има възможност да се включат два външни харда към него. Ако някой има впечатления и е работил с такава машинка, ше съм му много благодарен ако ми даде насоки по настройките.
Asus
Трябва да са ти дали книжка с него в която да пише кое му е основното IP, user & pass, после влизаш през лисицата или експлорера и си го настроиш според твоите нужди, ако имаш по конкретни питания питай още. А в този линк http://dlsvr02.asus.com/pub/ASUS/wir...P/Eng_2459.zip има подробни обяснения как се прави всичко
Мерси за напътствията , не се бях изразил правилно. Проблема който имам е свързан с една от функциите на рутера. Сатва въпрос за това, че има функция за поддръжка на външни usb устройства, по-специално хард. Искяше ми се ако някой е минал през това да ми каже подробности. Защото когато рутера е с оригиналния firmware намира хард може да се чете от него но не може да се записва и до колкото разбирам май харда трябва да е форматиран с линъкс файлова система а там съм гола вода....
Tипичен Network Attahced storage or Storage Area Network, а сега разликите :
НАС работи независимо от компютър, има малка ОС за ъплоад на диска и се появява в Локалната Мрежа като шеъринг
САН - е зависима от компютър и трябва да се закачи на определен сървър/ПЦ и да се шерне през него
Plug-n'-Share hard drive is especially worth highlight. It acts as a ftp server
Както се вижда твоят е от по модерната серия, имаш възможност да си шернеш хард или да си пуснеш ФТП сървър, всичко се контролира през рутера, трябва да си прочетеш УсерМануала за да видиш какъв е лимита за поддръжка на хардове (300-500-750Гб ?), и да си го настроиш както ти харесва ...
Успехи.
В упътването за съжаление няма въобще изчерпателна информация. Единствено пише, че диска трябва да е форматиран във формат EXT2, как да го направя, още повече има и информация на въпросния хард.
Сваляш информацията на друг диск ! Като го форматираш на ЕХТ2 всичко ще се загуби !!!=>Окачваш го като външен на компютъра, Хирен ЦД => Партишън Меджик=>Формат на Ехт2=>закачваш на рутера=>Влизаш  през ИЕ в рутера=>логин=>Отиваш на секцията за Хард Драйв (или УСБ, не знам как точно е описано там)=> Шеър=>Ползваш през мрежата
ЕХТ2 е линукс партишън, ако имаш проблеми да се разпознае като външен диск на ПЦ, ще трябва да си разглобиш кутийката и да го закачиш директно на кабела като втори диск в ПЦ
BTW - english?
English - Yes Мерси за съветите, значи ще имам ядове, той харда е 500гб - от които 300 са заети.
Ами като знаеш английски какъв ти е проблема бе момче, ето ти директен линк за твоя рутер:
http://support.asus.com/download/dow...model=WL-500gP
Внимавай защото секцията Усер Мануал е пълна с версии на китайски и какви ли не щеш други езици
хайде и умната да не утрепеш диска ей ...
Упътването го имам , но определено ти ми помогна повече, частта с форматирането не ми беше ясна!
След като пробвах различен firmware се върах на последния от сайта на Асус. С него съм доволен, не ми прави проблеми, рутера не забива и харда, който съм закачил през usb си работи нормално. Форматирал съм го с FAT32, за да мога и да записвам информация. Остана ми само един проблем да реша. Искам, а незнам как да настроя харда да заспива, след определен период на неактивност. Защото сега си върти непрекъснато. По форумите четох, че има скрип с който може да се зададе след колко време да спира. Но първо незнам дали този скрип може да се използва с оригиналния firmware, а и даже да може, незнам как да го изпълня. Както съм писал по-гори от Линукс нище не разбирам.
p.s. Надявам се на отговор
Не успивай харда, остави го да си се върти, успиването/изкл./вкл. ще го утрепат много по бързо отколкото ако го оставиш да си работи ...