Резултати от 1 до 8 от общо 8

Наказателен кодекс

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас
    Мнения
    1,137
    #1

    Наказателен кодекс

    <font color="blue">Смятам, че малко информираност няма да ни е излишна. Мисля, че в едно с правилата на този форум трябва да сме запознати по обстойно и с действията, с които следва да се съобразяваме и съответните последствия при нарушението им.</font id="blue">





    <center>Извадка</center>



    <center><font size="3">Наказателен кодекс на Република България</font id="size3"></center>



    <center><font size="2">Допълнителна разпоредба</font id="size2">

    Обяснение на някои думи</center>

    Чл. 93. Указаните по-долу думи и изрази са употребени в този кодекс в следния смисъл:

    1. "Длъжностно лице" е това, на което е възложено да изпълнява със заплата или безплатно, временно или постоянно:

    а) служба в държавно учреждение с изключение на извършващите дейност само на материално изпълнение;

    б) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., бр. 62 от 1997 г.) ръководна работа или работа, свързана с пазене или управление на чуждо имущество в държавно предприятие, кооперация, обществена организация, друго юридическо лице или при едноличен търговец, както и на частен нотариус и помощник-нотариус;

    3. "Представител на обществеността" е лице, посочено от обществена организация да упражнява въз основа на закона или на друг нормативен акт определена функция;

    10. "Ближни" са съпрузите, възходящите, низходящите (включително осиновени, доведени и заварени), братята, сестрите и техните съпрузи, роднините по съребрена линия до IV степен.



    <center>Раздел V

    Принуда</center>

    Чл. 144. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 62 от 1997 г., бр. 92 от 2002 г.) Който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот или против личността или имота на неговите ближни и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца или с глоба от сто до триста лева.



    <center>Раздел VI

    Издаване на чужда тайна</center>

    Чл. 145. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., изм.-ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който противозаконно открие чужда тайна, опасна за доброто име на някого, която му е поверена или му е станала известна във връзка с неговото занятие, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева.



    <center>Раздел VII

    Обида и клевета</center>

    Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., изм. бр. 21 от 2000 г.) Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание.

    <u>(2) Ако обиденият е отвърнал веднага с обида, съдът може да освободи и двамата от наказание.</u> <font color="blue">\Абсолютно недопустимо и в разрез с ПРАВИЛАТА за участниците на СЕТКОМ!!!\</font id="blue">



    Чл. 147. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., изм. бр 21 от 2000 г.) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева, както и с обществено порицание.

    (2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.



    Чл. 148. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. бр 21 от 2000 г.) За обида:

    1. нанесена публично;

    2. разпространена чрез печатно произведение или по друг начин;

    3. на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му и

    4. (изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) от длъжностно лице или от представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му, наказанието е глоба от три хиляди до десет хиляди лева, както и обществено порицание.

    (2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. бр 21 от 2000 г.) За клевета, извършена при условията на предходната алинея, както и за клевета, от която са настъпили тежки последици, наказанието е глоба от пет хиляди лева до петнадесет хиляди лева и обществено порицание.

    (3) В случаите на ал. 1, точка 1 може да намери приложение ал. 2 на чл. 146.



    Чл. 148а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.,изм. бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи устно, чрез печатни произведения или по друг начин данни, обстоятелства или твърдения за другиго, основаващи се на неправомерно придобита информация от архива на Министерството на вътрешните работи, се наказва с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.














  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    2,793
    #2

    Наказателен кодекс

    Два важни извода, или по-скоро тълкувания на написаното в светлината на форума:



    1. Модераторите и администраторите във форума следва да се смятат за длъжностни лица (съгл.чл.93);



    2. Ако някой те обиди - обиждаш го и ти, след което въпросът следва да се смята за уреден (съгл.чл.146 (2))



    Profita, от юридическа гледна точка, имайки предвид, че специалният закон винаги има предимство при прилагането му пред общия, следва, че с най-голяма тежест във форума са неговите <font color="red">ПРАВИЛА </font id="red">[^] така че, освен с Наказателния кодекс, съобразявайте се и с тях [8D]

  4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #3

    Наказателен кодекс

    Прави сте и двамата. Съвсем правилна е идеята да се постне това тук, даже моля някой да го стик-не, за да остане видимо за всички.

    За осъществяването на самата процедура аз обаче виждам един проблем. Преди да се осъди който и да било, трябва да се установи самоличността на извършителя... И това най - вероятно трябва да стане за сметка на потърпевшия.

  5. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас
    Мнения
    1,137
    #4

    Наказателен кодекс

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Преди да се осъди който и да било, трябва да се установи самоличността на извършителя... И това най - вероятно трябва да стане за сметка на потърпевшия.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Може ли да помоля, да не обсъждаме силата, обхватността и финансовата страна на българската правораздавателна система. Има много какво да се каже, но идеята ми бе да се запознаем със закона, а не да го превръщаме в дебат.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #5

    Наказателен кодекс

    Да, може, но друго имах предвид: да инспирирам приемане на някакво правило срещу анонимността в подобни случаи в този форум.

    Но както и да е, това е твърде дръзко и много хора с различни причини няма да са съгласни.

    Горното да се разбира: отказвам се от идеята.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    2,793
    #6

    Наказателен кодекс

    D3BEPP, би ли уточнил какво имаш предвид - поне на първо чуване звучи интересно. Аз мисля, че няма кой знае каква анонимност - поне редовно пишещите тук горе-долу се познаваме (от сбирки, от ICQ и т.н.), и поне не знам някой да си крие самоличността умишлено, освен ако няма от какво да се срамува. Хехе, май си кривя душата... спомних си един момент преди година, когато ru-boy ме "разкри" [:D][:D][:D]

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    2,793
    #7

    Наказателен кодекс

    По-точно би било да се позовеш на чл.148, ал.1, т.1 или 2 - в случая не си длъжностно лице, нито си обидил такова. И общественото порицание е само добавка - ако не си забелязал, основната част от санкцията е <font color="red">глоба от три хиляди до десет хиляди лева</font id="red"> [:O][:O][:O][Oops!]

  10. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #8

    Наказателен кодекс

    ...под формата на глобален Setcom запой [:D]

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Наказателен кодекс - промени
    От Lupus във форум Коментирай новина
    Отговори: 14
    Последно: 15-04-04, 10:24

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе