http://www.worldoftanks.ru/

Накратко за играта - безплатна масова мултиплеър екшън игра, в която се играе с танкове, самоходни артилерийски установки (САУ) и противотанкови самоходни артилерийски установки (ПТСАУ). Битките са във формат 15 срещу 15 играча, като играта има собствена балансираща система за да може играчите от едната и другата страна да бъдат равностойни като танкове (въпреки че не винаги е така). След всяка битка се печели определено количество опит и пари, зависещи от това колко попадения имате в играта, колко унищожени противникови танкове, колко противници сте разкрили на картата и т.н.т. Със спечеленият опит от даден танк може да се откриват допълнителни модули за него - по-мощни двигатели, оръдия, радиостанции, вериги и т.н.т., и съответно да се открива следващият по веригата танк. Парите служат за закупване на амуниции, заплащане на ремонт след битката (ако се нуждаете от такъв или са ви счупили танка), и закупуване на нови танкове. Битката се води до унищожаване на всички противници или до завземане на противниковата база. Максималното времетраене на една битка е 15 мин, т.е. ако до края на този период едно от двете условия не е изпълнено, битката се прекратява и се смята за ничия. Има и още един вид ресурс в играта - gold, който се купува с истински пари (играта поддържа голям набор системи за плащания, между които и PayPal), и служи за да се плати премиумен (платен) акаунт, както и за няколко допълнителни екстри - моментално обучение до 100% за екипажа и т.н.т. Платеният акаунт носи няколко бонуса - 50% повече спечелени пари и опит от битката и възможност за създаване на собствен взвод и е в размер на 2500 gold (10 USD) месечно.

В момента са достъпни руски, американски и немски танкове, САУ и ПТСАУ, като предстои пускането на френски танкове. Използват се както съществуващи танкове от периода на Втората световна война, така и прототипи или такива, за които са били направени планове, но не са били реализирани.

Ето малко видео от играта от официалният канал на разработчиците в YouTube:


https://www.youtube.com/watch?v=2oPG1Yv22Sc#ws


Ако има почитатели на играта, може да споделяме мнения или просто да се фукаме с резултатите.
Имаме собствен клан - Първа българска черноморска дивизия [1-BUL], но като цяло екстрите за клановете ще бъдат пуснати края на месеца. Предвиждат се кланови войни на глобалната карта от Втората световна война и завземане на територии, участие в съюзи, турнири, водене на дипломатически преговори и т.н.т.


P.S.
Доста се чудих дали да пусна темата, защото до колкото съм видял във форума на HWBG има доста отдавна такава тема, макар и да не съм я чел цялата, но там играят в американският сървър, а лично аз - в руският. Отделно, че чета редовно форума на Сектом, а този на HWBG - не. В руският сървър има доста повече хора, които играят, спрямо американският. Недостатъкът според мен е само езиковата бариера - на някои хора руският е доста по-труден от английският, а и по време на игра понякога по-трудно се разбира руснаците какво пишат и какво точно имат предвид. Клиентът на играта, свален от руският сървър е на руски и няма избор на език по време на инсталацията, но след това може да се направи с английски интерфейс - във форума има описание как става това.