Отговор: Re:Daikin FTYN-25GX
Да е честита новата 2014 г на всички. Да носи радост и успехи.
Събуждам темата си с търсене на обяснение за проблем с единия климатик- FTYN- 35 GX-вътрешното тяло. От известно време при включване независимо от темп. режим при завъртане на ротора на вентилатора се наблюдава неравномерна работа- при необходимост от ниски обороти се получава вълнообразно намаляне до мин. и усилване до макс. на струята с интелвал 4-5 сек. При макс режим на вентилатора работи стабилно, но когато искам да духа слабо работи неравномерно. Въпроса е кое управлява оборотите на вентилатора, нещо като тахометър както на моторите на пералните или импулсен датчик като датчих на Хол при коляновия вал на автомобилите. Къде се намира и как се ремонтира/сменя...лесно ли се стига до него или да викам техници за сваляне тялото, изпускане фреона, зареждане...
Благодаря предварително на отзовалите се.
Отговор: Daikin FTYN-25GX
Почисти първо добре филтрите, понеже пулсиране на турбината може да се получи и от това.
Благодаря за бързия отговор
Естествено, че съм почистил добре питата и ротора на вентилатора/изчанчих се от сгъване и чупки докато изчистя с парцалче всички ребра на вентилатора/. Като духна с уста и вентилатора се върти- не е съпротивление на оста, лагери...сори че не го написах по-горе.
Най-добре според мен извикай сервиза.
Цитат:
Първоначално публикувано от
kostadin11
Благодаря за бързия отговор
Естествено, че съм почистил добре питата и ротора на вентилатора/изчанчих се от сгъване и чупки докато изчистя с парцалче всички ребра на вентилатора/. Като духна с уста и вентилатора се върти- не е съпротивление на оста, лагери...сори че не го написах по-горе.
Чистейки с парцалче турбината, според мен, със сигурност е дебалансирана. Само обработка с препарат и измиване със струя вода я почиства напълно.
това не е повод да мени оборотите обаче .. вероятно моторчето е "тръгнало" ,за подмяната му не се източва фреона и не се разкачат тръбите а вече дали подлежи на ремонт е божа работа ..
Отговор: Re:Daikin FTYN-25GX
лесно ли се стига до него-не е трудно.Сваляш кутията с платката и ще видиш моторчето.Разделяш го от турбината и го сваляш.Отваря се лесно.Ако магнита на ротора е разлепен залепяш с една капка лепило и си готов.Ако магнита не мърда проблема е друг.
Написаното ми напомня на подобен проблем със същия климатик - имах под ръка още една машина и съответно възможност за подмяна на части докато разбера къде е причината и се оказа в ротора на мотора. Смяна с нов мотор реши проблема.
Този отговор чаках, благодаря. Това магнитче на ротора е тахометъра????.....Въобще как се отчитат оборотите? Има ли друг елемент, който да проверя или мърдането/превъртането на феритчето е проблема? Не е проблем да викна техници, но предизвикателството е по-голямо да си поиграя!
оборотите се отчитат с датчик на хол .. като принцип на работа моторчето е еднакво с това на компютърен вентилатор
Цитат:
Първоначално публикувано от
kostadin11
Този отговор чаках, благодаря. Това магнитче на ротора е тахометъра????.....Въобще как се отчитат оборотите? Има ли друг елемент, който да проверя или мърдането/превъртането на феритчето е проблема? Не е проблем да викна техници, но предизвикателството е по-голямо да си поиграя!
В крайна сметка как реши проблема с климатика? Мотора на турбината ли смени?
Понеже kostadin11 не отговори на по горния ми въпрос моля за помощ. Климатика е FTYN 25 а проблема е неравномерна работа на турбината. Интерсното е че в режим на вентилация турбината върти равномерно, което ме навежда на мисълта че няма проблем с моторчето. В режим отопление обаче има постоянно ускоряване и намаляне. Може би датчици-незнам.
Така и не съм се заиграл с него. Разбрах, че проблема е в датчика за оборотите, иначе няма проблем. Засилва, намаля при тихите режими, но на макс. си върти стабилно. Рядко го ползвам при тази "зима".... и като го включа, затопля за 15-20 минути и гася. разсъжденията са ми, че има някакъв чарк залепен на ротора, превърта или се размества и затова не потдържа правилно ниските обороти. Не съм уцелил техника който го монтира за консултация, но за лятото ще се прави.
Сори за късния отговор, но с новата визия на сайта трудно се справям, особено ЛС.
Лека вечер.
Благодаря Костадин, жив и здрав.