Daikin FTX25JV/RX25J - два въпроса?
На път съм да си купя този климатик.
Интересуват ме два конкретни въпроса:
1. Ще работи ли надеждно през зимата в големите студове?
2. До колко е безшумно вътрешното тяло? Климатика ще се монтира в спалнята и за това този въпрос е най-вежен за мен. В момента в другите стаи съм с Fujitsu и съм много доволен от тях с едно единствено оплакване: много му пукат пластмасите. Макар и да е доста безшумен при работа като започне да припуква те събужда и това ме дразни доста. Имено за това искам да взема нещо друго сега.
Re:Daikin FTX25JV/RX25J - два въпроса?
Най-висок комфорт при ползване на климатик има при Mitsubishi Еlectric.
Цитат:
Първоначално публикувано от SXS
1. Ще работи ли надеждно през зимата в големите студове?
Зависи. За какво помещение го взимаш?
Оразмеряването е ОК. Помещението е 40м3.
Притеснява ме, че някъде бях срещал, че този климатик е бил за преходни сезони и незнам как ще работи в големите студове.
Климатика ще те топли, макар и за сметка на по-голяма консумация на ток, но имай предвид, че това е бюджетната серия на Дайкин и никак не съм убеден, че е помислено да бъдат обезвредени шумовете. Може да има пукане на пластмаси, звуци от преливащ фреон, поради вероятна липса на заглушители или наличието на минимален брой такива и ... въобще евтината серия.
По-добре да се насочиш към FTXS/G серията или към ME GE 25 VA.
Вярно е това, което си чел. За 40 м3 сложи FTXS25G. Дори FTXS20G според мен ще топли по-добре от FTX25J.
Цитат:
Първоначално публикувано от SXS
Оразмеряването е ОК. Помещението е 40м3.
Сметката на оразмеряването въобще не е "OK".
Другият в който се бях загледал е Mitsubishi Electric MSZ-GE25VA. Май това е за което rist говори. Разликата с Дайкина е около 300лв. и бих могъл да си я позволя особено ако си заслужава и работи по-тихо (без припуквания).
Цитат:
Първоначално публикувано от valen1
Сметката на оразмеряването въобще не е "OK".
Защо? Малък ли ти се вижда?
Има и Митсубиши Хеви Индъстри за тези пари ама съм останал с впечатление, че Електрика е по-добре. Или греша?
При външна температура -15 °С от отдаваната номинална мощност на модела Mitsubishi Electric MSZ-GE25VA ще са останали 1500W при идеални условия. Ще ти стигнат ли?
http://img337.imageshack.us/img337/2...ge2535vah1.jpg
При -15° понятието номинална мощност не съществува... тогава климатикът работи както може, за да стопли. Той за да има 3 kW при -15° номинално, трябва да има 6 kW при +7°, което е абсурдно.
Вярно е, че GE25VA има сравнително нисък максимум, но ще се справи със задачата според мен.
Справянето в големите студове не ми е най-големия проблем. Температури от -15 дори и да ги има то те няма да се задържат кой знае колко дни. В крайна сметка имам и радиатори ако се наложи ще помогнат седмица-две. Пак казвам, мен най-много ме притеснява шума от вътрешното тяло, защото него има да си го слушам целогодишно. Търся климатик който да е тих и да не му припукват пластмасите.
ME са тихи, за MHI не мога да кажа същото, освен ако не го държиш на най-нисък вентилатор, иначе се форсират на моменти. Daikin, ама да е FTXS-G, или подов Daikin! Абе май най-добре подов Дайкин даже :)
Ами айде хора които имат подов Дайкин FVXS25 или МЕ MSZ-GE25VA да споделят как са като ниво на шума за помещение в което ще се спи и съответно пукат ли пластмасите нощно време.