Помощ за изтекло масло на на Daikin
Моля, за мнение, днес при монтажа на нов климатик Daikin FTX50GV момчетата казаха, че било по сигурно тръбите отзад на вътрешното тяло да се заварят една за друга, а не да се свързват с муфите и с резба, както го дават заводски. Та завариха ги момчетата направиха пакетажа свързаха всичко и когато пуснаха фреона от вътрешното тяло се чу силно свистене и фреона изфиряса. Разкачиха те пак всичко и се оказа, че при заварката м/и тънките тръбите се е получила малка дупка и от там изпуска фреон. Завариха го пак надуха го за проверка, вакумираха го 30м., напълниха го със 1,5г. фреон, както е по предписание и климатика си тръгна нормално. Тествах го аз със дистанционното с кодовете за грешки и не излезе никаква грешка. Но един въпрос ме притеснява, при разкачването на тръбите от външното тяло изтече около една кафяна чашка масло. И сега се питам защото не съм толкова във час дали не трябваше отделно да се долее и маслото, което излезе от тръбите?? Моля за мнение и съвет?// Че климатика е маса пари да не издумка компресора преждевременно??
Отговор: Помощ за изтекло масло на на Daikin
Ами като течеше масло да го бяха върнали след вакума в климатика ама баш на "майстори" си попаднал. В климатика има поне 500ml масло и едва ли ще имаш проблем но всичко това говори за ниско качество на работа на тези момчета.
Добре, че не са го върнали обратно!!!
Е как ще го върнат то си изтече на земята??
Масло има продава се където продават и фреон.
Да отивам ли да дигам скандали да дойдат до долеят??
Цитат:
Първоначално публикувано от
talaz
Да отивам ли да дигам скандали да дойдат до долеят??
... и пак да го спукат? Срещу незнаещи и неможещи, скандали не помагат. Освен това, маслото за R410 не е като това, по бензиностанциите и ако не е съхранявано подобаващо, става "кисело". Ползвай си машината със здраве, изхвърли я след 5 години и я смени с нещо по-хубаво.
Успех!
Е, аз си мисля, че може да не е от незнание и не можене а от малшанс или пропуск мисля, че на всеки може да се случи заварката да се пропука!
Така мислиш защото не си запознат как се прави за да няма такива пропуски. Карай не го мисли няма да го сбърка това масло.
Цитат:
Първоначално публикувано от
talaz
Е, аз си мисля, че може да не е от незнание и не можене а от малшанс или пропуск мисля, че на всеки може да се случи заварката да се пропука!
Вярно е, че може да се случи. Но не е коректно да заменят разглобяемото съединение със заварка само заради това, че нямат динамометричен ключ или опит с такива съединения. Пиша го от личен опит. Ще ти се наложи да свалиш вътрешното тяло за основно почистване след 5 години, при което ще откриеш недостатъците за чистенето му на място.
Хубавото на големият пропуск при заваряне е,че се открива и коригира веднага и не се виждаш повече с монтажниците и обратно,ако беше пропуска малък,свижданията с монтажниците са чести и досадни.Паднало ти се е по-малкото зло.За маслото-не е фатално,но не е и професионално да го оставят така.Машината е корава и ще го преживее...
talaz има неточности в твоя разказ:
-не е имало никаква малка дупка при заварката, защото както разбирам климатика е бил вакуумиран и ако имаше малка дупка той нямаше да държи вакуум;
-по-скоро при пускането на фреона се е скъсала прегорената при заварката тръба, той като в състезанието за монтажи по 80-100 лева се работи с тръби с дебелината на цигарени хартии, не случайно в някои по-сериозни фирми е забранено за тръба 6мм да се закупува такава с дебелина на стената по-малка от 1мм;
-някои аматьори не разбират, че така нареченото пускане на фреона трябва да се извършва на два етапа: първи да се запълни тръбния път с фреон с налягане 1-2 бара, да се погледне все пак за възникнал пропуск на 2 бара, ако всичко е ОК да се свали манометричния блок, че като се пусне целия фреон това става само с оливане и опръскване, чак тогава може да се пуска целия фреон и то пак с повишено внимание...;
-вероятно в случея още при 1-2 бара тръбата щеше да се скъса и нямаше как да изтече цяла кафяна чашка с масло после;
-иначе както разбирам щом се е наложило да бъде разкачен тръбния път за да се отстрани пропуска, то най-вероятно тръбите са излизали назад, което задължетелно трябва да се изпълнява на заварка, защото конусни съединения в стената не са най-правилното нещо;
извод: при избора на фирма за монтаж трябва да се направи елементарна проверка на качеството и или съответствието на влаганите в монтажа материали и консумативи
talaz, колко плати за този монтаж?
Незнам цената на климатика беше с вкючен монтаж и демонтаж на стария и консервация на стария( защото си работеше) 1940лв. всичко!