Съвет за избор на климатик
Здравейте. Предстои ми покупка на климатик и реших да се посъветвам. По принцип съм се спрял на Fujitsu. Става въпрос за стая 14 м2 + 3-4 м2 кухненска ниша и стаята е висока 2.65м. Бюджетът ми е около 1400-1500лв и за това съм се насочил към ASHA 9 LC и ASHA 12 LGC. Въпросът ми е дали ще стига 9ката за стаята и дали си заслужава 100те леава другия климатик? Намирам се във Варна, блокчето е стара кооперация на около 45г. тухла, последен етаж, отгоре ни има таванска стая, която се отоплява. Изложението е югозападно, до няколко дни очаквам да ми сменят дограмата с 6 камерна с к-стъкло ако има значение.
Re:Съвет за избор на климатик
Въпросната 9ка е 12ка на отопление /въпреки критиките на deian/. И двата климатика ще ти свършат работа. Трябват ти 3,1 kW мощност. Получаваш 3,6, съответно 4 за 12 LGC. Който и от двата да избереш, няма да сгрешиш. Бих допуснал, че 9ката е малко по-тиха, а има и повече железо /мед/ по нея. LGC като по-нов модел, има малко повече екстри.
Вземи си 9LCC. Или пък 9LDC ако прецениш, че имаш нужда от плазмата.
ASHA9LC е добър избор! С другия се презапасяваш.
По принцип е добре малко презапасяване мисля, тъй като имам още една стая 14м2 североизточно изложение (спалня) и между двете има коридор. И мисля след време, до някои друг месец като се поопарича малко, да взема още един и да отоплявам целия апартамент. В този ред дали си заслужава там да сложа по евтин климатик конвнционален само за отопление или да заложа на инверторен.
Ако смяташ да отопляваш целия апартамнет едновременно и нонстоп - тогава инверторен, иначе - конвенционален.
Цитат:
Първоначално публикувано от partizan
В този ред дали си заслужава там да сложа по евтин климатик конвнционален само за отопление или да заложа на инверторен.
Не разбрах, каква точно ти е идеята, но 2 х ASHA 9LC ще ти свършат работа. Не се купуват климатици всяка седмица, така че не прави компромиси.
Извинявай не се уточних. За спалнята определено само за отопление мисля да е, достатъчно прохладно е лятото и за това си мислех за по евтин вариант да е. Но си прав нямаме пари за евтини работи, ще се поизчака за другата стая малко. Мерси за съветите.
Всички климатици изстудяват, но не всички топлят. Ако ще пилиш цената, недей баш от северната страна...
Kasap, разбирам стремежът ти за яснота и обоснованост, подкрепен с примери......
Също, както и виждам, че всички производители си произвеждат и конвенционални модели. И още дълго ще ги произвеждат и продават.
Аз също харесвам инверторите и съм техен привърженик, НО наистина е хубаво да вземеш и да сметнеш 2 цифри на кръст - не е необходим дори и калкулатор, за да разбереш примера:
General ASH12LGC e инвертор и General ASH12UB е конвенционален - и двата модела имат еднаква отоплителна мощност (инвертора на номинал) 4kW.
General ASH12LGC за което консумира 0,97kW(номинално), а General ASH12UB - консумира 1,040kW. Разликата е супер невероятна!!!
Когато и двата климатика достигнат зададените градуси, инверторът продължава да работи на минимално топлоотдаване и консумира не по-малко от 0,250кW което варира, като вентилаторът на вътрешното тяло си духа, но не така "топла" струя :) , докато конвенционалния - достигайки градусите си, спира да работи (не шуми), не харчи нищо и не духа "хладна" струя. Конвенционалния ще се включи след примерно 10 минути, ще работи 5 минути и пак ще изключи - но винаги струята от него ще е "гореща" в сравнение с инверторния в минимален режим (ако температурите са до 0оС.).
И така - за 6-8 часа работа на двата климатика - консумацията е почти еднаква! Икономия от инвертора ще се получи, ако работи 24 часа в денонощието.
Ако разглеждаме работата им при - 15оС , то тогава разлика в консумацията въобще няма да има - и двата ще консумират по 1kW и ще отдават по 2кW приблизително.
Шумът им е 22dB на инверторния и 27dB на конвенционалния (на мин. вентилатор) :) и определено 5-те децибела разлика няма да "стоплят" повече въздуха, нито ще попречат на човек да заспи!
Има толкова много замервания тук, в този форум - на кой колко и как му харчи климатика, че ще ти е много по-лесно сам да си го прочетеш, вместо да искаш аз да ти го сдъвча наготово. Не знам защо си мислиш, че повечето хора си държат включени климатиците постоянно?! Напротив - държат ги изключени, докато се върнат от работа примерно. Факт. А причините за това си ги търси другаде - не тук.
Надявах се, че бях максимално нагледен и ясен с конкретни пример! Ако имаш друго мнение, различно от това - свързано с тълкувания пример, моля те да го изложиш чисто фактологично (ако щеш с примери) и обосновано, а не да интерпретираш в свободен стил без покритие.
Понеже, това което бих ти отговорил, ще бъде изтрито, както предишния ми пост...
Само ще отбележа че конвенционалната машина е 2 пъти по-шумна от другата. А примера ти е погрешен концептуално. Опс! - и фактологично.
П.С. Споменах ли, да забравиш за 6-8 часа работа на климатика през зимата?
Цитат:
Първоначално публикувано от Kasap
Понеже, това което бих ти отговорил, ще бъде изтрито, както предишния ми пост...
Само ще отбележа че конвенционалната машина е 2 пъти по-шумна от другата.
П.С. Споменах ли, да забравиш за 6-8 часа работа на климатика през зимата?
Постарай се да не ти трият постовете тогава.
И си отбележи още, че не се срещат климатици, било то и конвенционални, с шум на вътрешното тяло 40-50 децибела!
Разликата съм ти я показал по-горе, можеш да я видиш и в спецификациите на всеки климатик.
П.С. Сигурен съм, че си успял да прочетеш и последните ми 2 реда от предишния пост - наблегни все пак на тях!
Човече, чети това, което пишеш. Моля. Между 20 и 50 db разликата е 8 пъти /субективно/.
Няма смисъл да му обясняваш.
Kaar- И дайкин,и Фуджицу спират с конвенционалките,така ,че и там не си прав.И това с консумацията от 4 !!! Квт и топлоотдаване 2 беше много яко. Прави КОП 0,5,недостижим дори и за Мидея,Беко,Санг и даже Осака.
vanko68, хората четат форума, с надежда да намерят помощ или поне - компетентни мнения и отговори. Не е редно някак си да си пишем, каквото ни падне.