Ще ми бъде ли достатъчен ASYG-12LEC
Здравейте,
Много се двоумя какъв точно климатик да си поръчам и събирам всякакви съвети. Целта е да може да отоплява адекватно през зимата.
Помещението е в апартамент - хол с размери 4 на 5 метра, височината е 2.80. Последен етаж, ново строителство (не особено качествено), две външни стени - едната е източна и е цялата остъклена, другата е северна. Сънце грее около час на ден /сутрин/. Едната стена граничи със съседи, които се отопляват, а под стаята също се живее, така че и оттам идва малко помощ.
В момента съм с Beko /заварено положение/ 9000 BTU, който не се справя изобщо - при -7 навън, вътре става около 15 градуса. Отдаваната топлина по спецификации като максимум е около 2 kW; За да се държи температура от 22 градуса (и при необходимост 2-3 градуса отгоре) използвам качествен 1,5 kW конвектор. При по-топло време /0 градуса/ умее да задържа 20 градуса
Засега съм се спрял на ASYG-12LEC основно заради съотношението цена/качество, но в събота дойдоха да ми монтират антивибрационни тампони на Beko-то и момчетата казаха най-добре да търся 18 000 BTU. Днес бях до магазина им и ме увериха, че 12 000 BTU биха ми били достатъчни (а и реално доволно влизат в изискванията за размерите на помещението).
Купувам го с идеята да го ползвам дълго време и да си го взема при евентуално преместване (като ако ще го монтирам другаде, ще е в сходно по размери помещение).
Предварително благодаря за съветите! :)
Re:Ще ми бъде ли достатъчен ASYG-12LEC
Имаш помещение ~ 56m³. За тази кубатура, посочения от теб модел ще се справи. Не че, 5 и нещо kW (~17000~18000 BTU) няма да са излишни, но в случая имаш 4 kW, които покриват тази кубатура.
ако нямаш изолация на тавана с тази височина и квадратура в големите студове
ще вижда зор,по добре обмисли за височината с излоция и ще е перфектен иначе отиваш
много нагоре с цената(за 14 де ).
mi6t0, можеш да помислиш и на вариант, ако намериш 12LDC - при него имаш 4,8 kW номинал и определено ще е по добре от LEC.
но цена ще иде поне 300лв отгоре за лд,а за тези пари ще имаш нов таван от картон с излоция,2.8 си е много топлото щее се там ,
патил сам и знам, 12лгц същото помещение едвам стопля като свалихме тавана и се прероди климатика.
Цитат:
Първоначално публикувано от geolav
патил сам и знам, 12лгц същото помещение едвам стопля като свалихме тавана и се прероди климатика.
Потвърждавам!
Същото се случи и при мен.
Таванът няма как да се пипа, така че ще си остане толкова висок. А и така стаята е естетически по-приятна.
Почти се бях навил да взема една 18-ка Daikin за 1569 лв, само че беше клас "B" при отоплението и това ме разколеба. Като консумация я даваха с около 600 вата отгоре.
Току що монтираха Fujitsu-то. Навън температурата е -1, а за около час вдигна температурата в стаята от 14 до 26 градуса - достатъчно добро постижение.
Ако се сетя, като стане -10 ще пиша отново как се справя, но засега няма грешка - в стаята температурата е такава, каквато искам.
Цитат:
Първоначално публикувано от mi6t0
Току що монтираха Fujitsu-то. Навън температурата е -1, а за около час вдигна температурата в стаята от 14 до 26 градуса - достатъчно добро постижение.
А стига бе :) термометъра да не под климатика :)
Цитат:
Първоначално публикувано от Jackas
А стига бе :) термометъра да не под климатика :)
И аз това се чудя. Просто не е възможно, тъй като все пак съм запознат с работата на Фуджицу, не може да вдигне толкова бързо до 26°. Освен ако не го е "изнасилил" на 30° :yikes
Да, момчетата, които го инсталираха, казаха да поработи на максимум за известно време и заради това дръпна така бързо. Термометърът ми е в другия край на стаята, така че няма измама :)
Понеже днес е доста студено, да споделя че нямам никакви ядове и без проблем в стаята се поддържа 24-25 градуса, като единствената разлика е, че духа малко повече. Откакто застудя съм изключил икономичния режим, за да не го затормозявам.
Дано да съм бил полезен с информацията. За парите си това е превъзходна машинка с много добри характеристики.
Този модел с двоен топлобеник ли е с капилярка или трв??
Тествана е вече LEC12 - цата при минус 26. Е неможа да стопли ама и не изключи. Някой сега ще каже тоя е луд, но предпочетох да го оставя включен, вмвсто да го изключвам и после да го включвам при минус 10-15 градуса, което според мен е по-лош вариант. :bravo
Що да си луд, направил си точно това, което трябва.
Цитат:
Първоначално публикувано от edi1
Що да си луд, направил си точно това, което трябва.
Aко толкова не може му помогни с нещо, но елегантно, да не качиш температурата много, защото ще изключи.