09 LDC - шум от външното тяло
Здравейте Колеги,
Преди време бях писал за шума от вътрешното тяло на пет годишния ми General 09 LDC. С помощта на колеги със същия проблем стигнахме и до решението му - смяна на китайските лагери на мотора.
Сега "филмът" се повтаря, само че с външното тяло. От известно време забелязах, че е станало много шумно, като шумът се изразява в едно механично "бръмчене", което е доста дразнещо, особено в нощните часове. Вчера свалих горния капак и няколко пъти пусках и спирах климатика, като наблюдавах перката. Опасявах се, че проблемът може да е в компресора, но шумът се появяваше с първите и заглъхваше с последните обороти на перката. Предполагам, че двигателят е подобен на този на вътрешното тяло и проблемът е отново в лагерите, най-вероятно ниско качествени китайски. Поне достъпът до него е доста по-лесен, отколкото при вътрешното тяло. Не видях само дали лесно може да се откачи от кабелите. Някой сменял ли е лагери на този двигател и трудно ли става това?
Благодаря
Отговор: 09 LDC - шум от външното тяло
пишеш така "китайски лагери" сякаш климатика е японски и се учудваш :))
5 години е добре, много марки са така. Все нещо почва да трака, шурти и т.н. Единствените, които бачкат като часовник и мълчат като гроб им викат "Мерцедеса на климатиците".
Може и да ми се струва, че шумът идва от електромотора, а всъщност компресорът да е станал по-шумен. Все пак ми се ще да рискувам и да отворя електромотора на перката. Никой ли не знае какви са лагерите му? Моторът на вътрешното тяло е с пластмасов корпус и задният лагер излезе трудно, счупи се парче от корпуса и се наложи да го лепя. Дали и тук съществува такъв риск?
преди да експериментираш имай предвид че тия малки китайски моторчета са по около 300 лв :)
Цитат:
Първоначално публикувано от
lightman
задният лагер излезе трудно, счупи се парче от корпуса
Това се е случило, защото не знаеш как се извършва цялата процедура... Адаша ти го е казал много добре!
3 Прикачен файл(ове)
Значи, съмненията ми се оказаха основателни. Вчера отворих външното тяло. На ръка завъртях вентилатора и шума от лагерите на мотора беше налице. Свалих перката и гумения предпазител на от оста. Предният капак на мотора е метален и излезе почти на ръка. Под него се вижда предния лагер, който се оказа същият като на вътрешния мотор - 608Z (китайски б.клук). Движи се на ръка по оста, а самата ос (ротора) като я дърпам леко излиза около 1,5 см навън, но като че ли е закачена на пружина и се връща обратно назад. Може би има магнитно поле, което я привлича в определено положение, но не съм сигурен и не посмях да я извадя напред. Смятам да отворя и задния капак, който в този случай е метален (за разлика от мотора на вътрешното тяло) и тогава ще видя как да демонтирам лагерите.Прикачен файл 11949Прикачен файл 11950Прикачен файл 11951
то 608z е модела на лагера ,вече какво производство е е отделен въпрос на конкретните мотори на Панасоник е NMB - сравнително известен и читав производител но просто нещо в дизайна на моторчетата е сбъркано .. и FAG да сложиш изкарват малко
Извади оста без да се притесняваш. Не е нужно да махаш задната метална капачка.
Цитат:
Aleksandars
Извади оста без да се притесняваш. Не е нужно да махаш задната метална капачка.
Благодаря за съвета. Така и направих. Междувременно разгледах няколко клипчета за подобни мотори в ютуб и се уверих, че нищо не задържа ротора, само магнитното поле. Лагерите излязоха сравнително лесно. Ромолящ бе отново задният лагер. Този път монтирах 2 бр. тимкен за по 5 лева. Сега се наслаждавам на тихото "мъркане" на компресора. Други шумове няма. Звукът е същия, както преди 5 години, когато го купих или поне така ми се струва. Голямо е удовлетворението когато крайният резултат е такъв. А ми минаваше и мисълта, че компресорът е станал по-шумен, поради естественото си износване...
Досега не съм викал техник за профилактика, имам предвид замерване на количеството на фреона или налягане в системата (каквото там се проверява, почистването сам си го правя). Изходящия въздух от вътрешното тяло ми се струва, че е достатъчно топъл (не съм го мерил с термометър обаче). След като си работи добре смятам да не го разбутвам. Или може би не съм прав? Може да работи с намален капацитет (кпд)... Какво ще кажете?
Цитат:
lightman
След като си работи добре смятам да не го разбутвам.
Ако има нужда от презареждане-сам ще ти каже:) Ние няма какво повече да ти кажем.
Радвай се на климатичето още два пъти по 5 гозини, защото такива машинки вече не правят:rolleyes: