Отговор: Новият модел на триото KGTA
Здравейте. От няколко дни съм горд собственик на Fujitsu 12Kgta. За съжаление и при мен както и при други в този форум открих ,че климатика издава шум от вътрешното тяло ,които бих определил като завиране , преливане на течност . Шумът е силен и се чува на всички степени на вентилатора (турбината) без най високата :). Разстоянието между вътрешно и външно тяло е по-малко от метър , тръбният път я 1.6 метра ,а при монтажа бе извършено вакуумиране.Вътрешното тяло е по високо разположено от външното.
Как мислите дали тръбнят път е къс ( в интернет открих някакъв минимум за модела 5 метра) или вакуумирането не е било извършено правилно ?
Тръбния път е много къс.
Изпратено от моят Redmi Note 3 с помощта на Tapatalk
Понеже другата седмица ще ходя във фирмата , която го монтира ...поне за каква дължина да настоявам? А опасно ли е да работи така??
Поне три метра...не е опасно...
Изпратено от моят Redmi Note 3 с помощта на Tapatalk
Цитат:
Първоначално публикувано от
Motoman
Здравейте
Здравей, пиши какво е станало. Аз до сега не съм прочел във форума на някой да са му уважили рекламацията за къс тръбен път или пък доброволно да са го удължили до 3 метра.
Поредния случай, на некадърно упражняване на професия, в ущърб на потребителя... Предполагам, покупката е от някой фирма, при която всичко е на промоция, "на корем"...
Ще пиша разбира се :) . То не е рекламация за къс тръбен път а за неестествен шум , който не би трябвало да го има особено в един рекламиран като почти безшумен климатик . :)
Motoman, шума който чувате не е породен от хардуера на вътрешното тяло, а от хладилния агент. Всички данни от производителя за шумови характеристики не са обвързани с хладилния цикъл. Машината е чудесна, друг е въпроса, че има променливи, които оказват влияние във Вашия случай. Ако монтажа Ви беше направен както трябва, едва ли щяхте да пишете тук и да се оплаквате.
Цитат:
Motoman
Здравейте. От няколко дни съм горд собственик на Fujitsu 12Kgta. За съжаление и при мен както и при други в този форум открих ,че климатика издава шум от вътрешното тяло ,които бих определил като завиране , преливане на течност . Шумът е силен и се чува на всички степени на вентилатора (турбината) без най високата :). Разстоянието между вътрешно и външно тяло е по-малко от метър , тръбният път я 1.6 метра ,а при монтажа бе извършено вакуумиране.Вътрешното тяло е по високо разположено от външното.
Как мислите дали тръбнят път е къс ( в интернет открих някакъв минимум за модела 5 метра) или вакуумирането не е било извършено правилно ?
При по-къс тръбен път климатикът работи по-ефективно и топли повече, но може да се усещат шум и вибрации от компресора. От друга страна удължаването на тръбите не дава гаранция, че шумът от фреон ще изчезне, а и с дълъг път по-трудно ще слиза на минимум. Ако шумът от фреона не те дразни чак толкова, няма нужда да правиш нищо, вече ако не можеш да го изтърпиш - удължавай, но може да има загуба на ефективност. Според мен 1,6 метра не е толкова зле. При мен климатикът е с около 4 метра тръбен път и шум от фреон пак се чува във вътрешното тяло.
Благодаря ти Джак, отново ме развесели :))
Цитат:
Jack Krauser
При по-къс тръбен път климатикък работи по-ефективно и топли повече...
Джак, триото има коефициент 1 при 5 метра път.Винаги ще е по-добре от 1,6 метра.
При някои клими влияе повече, при други по-малко. При този, може и при 3-4м. да не се чува шума. При МЕ SF серията имам наблюдение над 3бр., с различен тръбен път. Единият е гръб/гръб, около 1-1,5м. Вторият, от вчера ми бачка над главата, с 3м. тръби (на гости съм), като при него шума от фреон е доста по-продължителен и силен. Третият, е в мойта спалня и е с около 4-4,5м тръби, като шум от фреон също има. Бих го сравнил с този от 1,5м. Демек, разлика почти няма.
Цитат:
Jack Krauser
При по-къс тръбен път климатикък работи по-ефективно.
Мисълта "цепи мрака"....
Цитат:
rosswen
При някои клими влияе повече, при други по-малко. При този, може и при 3-4м. да не се чува шума. При МЕ SF серията имам наблюдение над 3бр., с различен тръбен път. Единият е гръб/гръб, около 1-1,5м. Вторият, от вчера ми бачка над главата, с 3м. тръби (на гости съм), като при него шума от фреон е доста по-продължителен и силен. Третият, е в мойта спалня и е с около 4-4,5м тръби, като шум от фреон също има. Бих го сравнил с този от 1,5м. Демек, разлика почти няма.
Това лято изкарах всички климатици от терасите, съответно бяха удължени тръбните им пътища. Само на единия се долавяше шум от фреон ( МЕ SF35 2м. тръбен път). Сега е 5м.- 6м. и се усеща разлика . Долавя се съвсем слабо, защото се заслушвам. Ако човек не е наясно, няма да чуе нищо.
Изпратено от моят HTC One с помощта на Tapatalk
Цитат:
edi1
Джак, триото има коефициент 1 при 5 метра път.Винаги ще е по-добре от 1,6 метра.
Дали ще е по-добре или по-зле зависи от стойността на подохлаждането(subcooling) на вътрешното тяло при конкретната дължина на тръбите. Без да измерим и да знаем стойността на подохлаждането, във форума можем само да си чешем клавиатурите.
В конкретния случай аз не бих пипал тръбите, ако ще се навиват грозни колела навън - абсурд.
В Япония масово монтират с по 1,8 - 2 метра тръбен път по балконите и там не го правят на проблем. Както написах по-горе, при мен тръбния път е над 4 метра и пак се чува шум от фреон във вътрешното тяло.
Да му навият 10 метра тръби отвън - може изобщо да спре да се чува фреона, но ще се получи хубава цигания и горкото климатиче ще работи ли на минимума си?:BigGrin