Hitachi RAc-5182CHV1/5182CH спря да топли
Здравейте,
След 10 години безотказна работа климатика ми Hitachi RAc-5182CHV1/5182CH спря да духа топло. По-точно започва да духа топло и след около 15-20 мин спира отоплението ( компресора работи, вентилаторът също). Знам, че проблема е или недостиг на фреон или електрически ( по-скоро). Не е филтри или задръстен изпарител/кондензатор. Няма и някаква светлинна индикация.
Някаква идея преди да викам техник?
Re:Hitachi RAc-5182CHV1/5182CH спря да топли
Цитат:
Първоначално публикувано от goldensun
Здравейте,
След 10 години безотказна работа климатика ми Hitachi RAc-5182CHV1/5182CH спря да духа топло. По-точно започва да духа топло и след около 15-20 мин спира отоплението ( компресора работи, вентилаторът също). Знам, че проблема е или недостиг на фреон или електрически ( по-скоро). Не е филтри или задръстен изпарител/кондензатор. Няма и някаква светлинна индикация.
restartirai go(izkluchvane ot toka)
рестартирах го нееднократно (спиране захранване). не помага
Цитат:
рестартирах го нееднократно (спиране захранване). не помага
Dobre e da go vide tehnik
За техника ясно- просто се опитвам ако мога предварително да разбера причината.
Също се занимавам с хладилна техника ( но корабна) и много ме е яд че нямам нито уреди нито приспособления под ръка.
Просто споделям ако някой и имал същия проблем или . Пък що трябва всичко да се срива в петък вечер.
Цитат:
За техника ясно- просто се опитвам ако мога предварително да разбера причината.
Също се занимавам с хладилна техника ( но корабна) и много ме е яд че нямам нито уреди нито приспособления под ръка.
Просто споделям ако някой и имал същия проблем или . Пък що трябва всичко да се срива в петък вечер.Moje da ti e izkluchil po termichka,tezi klimatitzi imat mnogo zashtiti.Upitai varianta izkluchvane ot zahranvaneto pone 4 casa.Izdava li ti stranen shum vanshnoto tjalo,leko piskliv?
Пиши на кирилица! Омазал си не една тема.
Jackas
И това с изключването за повече от 4 часа на захранването съм пробвал - цяла нощ бе спряно - не помага. Сега съм пуснал запитване за диагностика към една фирма тук във Варна, занимаващи се предимно с HITACHI - дано да диагностицират проблема - целта ми е да разбера дали си заслужава инвестиция за ремонт или по-удачно ще бъде нов - все пак моят е на 10 години и през тях не ми е правил никакви проблеми - работил е и при температури -18'С. Единственно съм му разглобявал и чистил сплита и вътрешния вентилатор от прах и боклуци, както и ваничката от мухъл. Външното тяло при мен е без филтри но изпаритела/кондензатора е чист- просто мястото е такова че няма много летящи боклуци.
Цитат:
Здравейте,
Викай си техник.Така или иначе дори и да разбреш проблема едва ли ще можеш сам да го ремонтираш.Аз откакто си "оправих" преди 15 години часовника "Сейко 5" втори път не смея "да се оправям сам".
Ако е само за идеята, дали имам, е имам, но не съм техник! и тя е:
-компресора си отива и е на последни издихания;
- работи 10-15 минути и сработва защитата на климатика;
-възможно е да има повредена(пукната платка и ли разпоена част която при протичане на ток и след малко работа да не дава добър контак след нагряване от тока).
Но ти е време за професионалист, не се гъбаркай с климатика след като 10 години е работил без повреда.Малко са уредите работили 10 години без проблем.
А сигурен ли си че работи компресора? Ако е на 10-тина години може вече да не може да поддържа налягане. т.е. вдига в началото, но след това не го поддържа претоварва се (вдига ампераж и изключва). Другия вариант е нещо да изключва 4 пътния вентил, но тогава ще духа студено
след диагностиката на техник опасенията ми че няма фреон се потвърдиха.
Техника направи тест с азот и откри мястото - вход/изход компресора - каза че точно при HITACHI компесорите работата там е 99% безнадеждна - имало и заливане със материал подобен на стъкло, който се пукал при заварка.
Верно ли е? Щото работа отива към нов климатик иначе
Цитат:
след диагностиката на техник опасенията ми че няма фреон се потвърдиха.
Техника направи тест с азот и откри мястото - вход/изход компресора - каза че точно при HITACHI компесорите работата там е 99% безнадеждна - имало и заливане със материал подобен на стъкло, който се пукал при заварка.
Верно ли е? Щото работа отива към нов климатик иначе
Браво,и този път му се размина!