Hitachi RAK-35RPC/RAC-35WPC не охлажда
Здравейте, преди месец закупих RAK-35RPC/RAC-35WPC от Емаг, след което се свързах с друга вирма, за да ми инсталира климатика. След монтажа техниците го тестваха на охлаждане и климатика работеше прилично (за около половин час направи температурата в стаята неприятно ниска). В последствие не го бях ползвал около месец, след което като го пуснах не охлажда - перката върти, но в стаята все едно има включен вентилатор - без да се охлажда (проветих режима - изстудяване е). Прави впечатление, че от външното тяло излиза съмнително хладна струя въздух. Някакви идеи или нещо, което изпускам, преди да се обадя на техниците?
Благодаря!
Отговор: Hitachi RAK-35RPC/RAC-35WPC не охлажда
През този месец , може да сте допринесли за парниковия ефект:confused:. Пробвате го на 16 градуса и ако не охлажда-техниците да го гледат .
Може би си е изгубил фреона заради некачествен монтаж... Ако имаш подходящи термометри, задай му примерно 20 градуса в режим охлаждане и измери температурата на външните кранове.
Благодаря ви за бързите отговори! Ако причината е изтичане на фреона поради неточност в монтажа от страна на Вимакс, би следвало те да поемат разноските по ремонта, нали така?
А, вимакс... за тези калпазани ли ставало дума...
Цитат:
Първоначално публикувано от
stoenjo
Благодаря ви за бързите отговори! Ако причината е изтичане на фреона поради неточност в монтажа от страна на Вимакс, би следвало те да поемат разноските по ремонта, нали така?
Ако не са си направили конусите, както трябва и не са проверили дали има теч-струва ми се логично те да си носят отговорността .Нали дават някаква гаранция за монтажа....
Вие като потребител сте абсолютно в правото си-дали е лош монтаж или дефект-има си гаранции. Успех!
П.П. Не дава ли някакъв код за грешка?
Цитат:
stainway
Ако не са си направили конусите, както трябва и не са проверили дали има теч-струва ми се логично те да си носят отговорността .Нали дават някаква гаранция за монтажа....
Вие като потребител сте абсолютно в правото си-дали е лош монтаж или дефект-има си гаранции. Успех!
П.П. Не дава ли някакъв код за грешка?
Няма код, опитах и с ресет опцията на дистанционното - нищо. Утре ще ги потърся, че току виж и това лято имаме горещи дни :)
След няколко месеца може и за отопление да ви потрябва:)
Пробвайте да го изключите от захранването, махнете батериите на ДУ изчакайте 5-10 минути и ако пак не охлажда/ затопля се обаждайте утре.:Drinks:
Цитат:
stoenjo
Няма код, опитах и с ресет опцията на дистанционното - нищо. Утре ще ги потърся, че току виж и това лято имаме горещи дни :)
Ако има грешка ще ти я покаже чрез натискане на бутона инфо.
Изпратено от моят Redmi 4X с помощта на Tapatalk
Не забравяйте че се подписва протокол след извършения монтаж. Това е момента в който клиента може да предяви претенции. "Монтажни и те" използваха ли вакуум помпа?Някак си некачествените конуси ми се струва още тогава щяха да издъхнат.
За съжаление, от моя личен аматьорски опит съм виждал как след достигане на желания вакуум и изчакване около 1 час, стойностите се променят. Много бавно, но вакуума спада.
Това ми се случи първия път и след проверка на връзките и леко затягане-нямаше проблем. Затова и тук задължително се прави тест под налягане-системата не работи във вакуум, а под налягане.
Просто спекулирам, но ако има такъв миниатюрен пропуск-за този един месец е възможно количеството фреон да е намаляло-все още не толкова, че да даде грешка, но достатъчно, за да не охлажда добре.
Мисля,че няма какво да направите повече като потребител-да дойдат и да си го замерят и прегледат.
Ако е некачествен конус би следвало да има видимо омасляване върху гайките. Тогава съвсем основателно може да се предяви претенция за качество на монтажа и отстраняване на дефекта + пълнене с нов фреон за сметка на фирмата, извършила монтаж.
Преди години в къщи се получи подобна ситуация. Поради ремонт се наложи сваляне на вътрешното и външното тяло. Двете тела бяха складирани на балкона. След няколко седмици ги закачиха обратно и след още седмица климатикът спря да охлажда. Тогава некадърния майстор се опитваше да ме убеди първо, че климатика не е бил изправен преди да го свали и като не мина номера каза, че аз съм източил фреона и сега му правя постановка. Всъщнст се оказа, че има брутално омасляване в зоната на гайките на вътрепното тяло, чак пластмасата отвътре беше омаслена. В крайна сметка ми напълни климатика за негова сметка.
Фреонът може да изфиряса и без видимо омасляване.
Почти сигурно е, че вимаксаджиите са оплескали монтажа. То да не им е за първи път.
Скоро,като почнат да оплескват и монтажите на R32 може да има и по-големи поражения-да не чува дявола.
Няма страшно. При битовите машини фреонът е малко, а и R32 е трудно горим. Дори и цялото количество да изтече вътре в стаята, пак не могат да се създадат необходимите условия и концентрация за запалване.
По-рисково е при големите промишлени машини, но там едва ли някой ще извика некадърниците от вимакс да ги монтират.
https://www.youtube.com/watch?v=zkVrtRJf1_A