Ако аз ви слагам нов климатик задължително си слагам нови тръби последствията ги нося и аз. От инвертор не може да стане on-off климатик. Мисля че и с новата марка грешите.
Преглед за печат
Ако аз ви слагам нов климатик задължително си слагам нови тръби последствията ги нося и аз. От инвертор не може да стане on-off климатик. Мисля че и с новата марка грешите.
Най-вероятно не става въпрос за токов удар, а за наличие на хармоници в мрежата. Положението с тях се влошава след всеки изминал ден, почти навсякъде. Вземи си подпечатан протокол от сервиза със становището за токовия удар и пусни жалба първо до енергото, после до КЗП. Така или иначе, нищо не губиш. Обследването за хармоници струва хиляди и е възможно да решат да ти удовлетворят случайно исканията, без да се задълбават в л@*н@та.
Успех!
Рано си се подкарал. Как ти измери тези хармоници? Не карай поне човека да става за смях.
Малко ще ти дойде сложничко да го разбереш, а и подробностите не са за тази тема. На човека ще му е достатъчен и протокол за токов удар. С него има вероятност да си реши проблема. Аз съм го правил, но си имах (и имам) застраховател, който придвижваше нещата вместо мен. Получих си тогава парите от него за едно компютърно дъно.
Сложничко е може би за теб. Как се доказва токов удар само на един абонат? А ти го караш да доказва хармоници!!!
Извинявам се за спама, но или помагай или поне не вреди!!!
Велев, мерси, предполагам, че си прав, ама трябваше да се решава "за вчера" по телефона. Климатика се използва като основно отопление на много възрастен човек, а помещението е такова, че и 9ка би се справяла, така, че просто взехме решение набързо.
Между другото , платката е при мене - доста по-голяма е отколкото си я представях, днес ще я снимам и ще ви я покажа - по късно, да кажете намираема ли е !
ПО въпроса за хармониците - на другите си климатици съм сложил по един разклонител с защита (варистор) и филтър - не е кой знае какво индуктивност и капацитет, но като чели може и да ми се смеете, климатиците ми свързани през такъв разклонител работят една идея по-тихо..както и да е това е друга тема.
И така, честно казано, аз не съм ги и виждал монтажниците, но ако са от тоя тип с които съм имал взимане-даване, със сигурност ще им мине идейката за старата тръба.
Последно - малко спомени - още си спомням как като ми монтираха един от климатиците...двамата са вдигнали вътрешното с тръбния пакет и се опитват пакета да го пробутат през дупката, ама тоя с тялото много се кълчеше и аз му викам "току що прегъна тръбата", а той ми отговаря полувежливо, полуотегчено "мислиш ли", аз му викам "свали изолацията и ще видиш"..
Понеже ме видяха, че съм чукундур отсекъде и свалиха изолацията и какво да видим, тръба прегъната така, че....щяхме да се чудим месеци наред какво му е на климатика, че не работи, а можеше и да изгърми , кой знае.
Та така, след този случай, много неща ми минават през главата.
Айде до по късно.
Мерси за отговорите.
хм ,dodo тия машини са на прав ток .. след греца какви хармоници ... а варистори всички машини си имат и изобщо са задължителни за всякаква електроника особено у нас ..
Явно дядото няма да е много на топло с дайкина не че с мидеята сте го стоплили де.
купете му и един кожух на дядото ,за под -5 :))
Взели сте ме за мезе вече май.
В интерес на истината, мидеята си работеше доста задоволително, че дори показваше признаци че и е малко помещението.
Алекси, привидното винаги мами (совите не са това, което са). Някои от хармониците минават през захранващите блокове (и грецовете) на електронните устройства като стоманен нож в моцарела. Трудно е да се опазиш от това, което не познаваш, но въпреки това някои са длъжни да опитат да го направят. Погледни захранващите блокове на медицинската апаратура и импулсните захранвания за компютри от $14,-. Сам ще разбереш. А от инверторите на Danfoss и Siemens можеш да научиш какви мерки се взимат, за да се опази мрежата от хармониците, които самите те създават. Понятието "токов удар" не е диагноза, а нещо много обобщено, което обслужва интереса на потребителя. Така се избягва необходимостта сам да доказва каквото и да било, на когото и да било. Стига да го има документирано. Замърсяването на мрежата не става само от конвенционалните електромотори с високи мощности, както си мислят 99% от пишещите тук. Това имах пред вид.
Още нещо по темата.
Платката за мидеята все още се търси, така, че ако някой си има идея от къде може да се намери, моля да пише.
Нещо по въпроса за хармониците.
Миналия път като бях там на място мерих напрежението и то беше 230в. Сега в недяля пак бях там и пак го мерих и какво да видя 225-232-235-232-225-232-235-232-225...и така, т.е има една осцилация с честота под 1 херц, която дори обикновен мултицет лови.
Какво ще кажете:p
Че мултицета ти е калпав.
@zandor, не използвай термини, които не разбираш. Съсредоточи се върху платката и протокола за токов удар. Не си играй с тока.