Отговор: Mitsubishi Electric MSZ/MUZ-FH25VE
Цитат:
Първоначално публикувано от
Delta1
Искам да напиша няколко думи за това чудо на инженерната мисъл. Имам климатика от лятото на 2017г. само, че е версия MSZ-FH25VE2 на вътрешното тяло. Инсталиран е в 22кв.м. спалня с добра външна и вътрешна изолация. Ще напиша първо позитивните неща, защото са по-малко.
+ Охлажда добре. Когато охлади стаята и само поддържа, консумира 100Вата, а само на вентилатор е 15Вата. На най-ниската степен на вентилатора почти не се чува в стаята.
+ За момента топли добре, но още е достатъчно топло и нямам достатъчно информация.
И сега много за минусите:
- Пластмасата е отвратителна. Пука дори и когато в стаята температурата е достигнала зададените градуси. Може два пъти да изпука вечерта, но е достатъчно да ме събуди.
- Много пъти се чува циркулацията на фреон в тръбите. Засега при охлаждане е по-малко, при отопление изглежда да е повече.
- Климатика има разделени жалузи и ако направя едната част да сочат надолу, а другата хоризонтално, работи известно време и после всички жалузи заставят в някакво полу-хоризонтално положение и повече не се връщат както съм ги настроил освен, ако не натисна копче от дистанционното.
- Първата вечер, когато използвах климатика, ставах да чета ръководството как се изключва "окото" на климатика. Движението му се чува и много дразни.
- Най-голямата простотия на инженерната мисъл я открих последните дни, когато включих на отопление. Нагласям жалузите надолу и когато достигне зададената температура, вентилаторът изключва(това е добре) и климатика премества жалузите в хоризонтална позиция. След падане на температурата и преди включване на вентилатора, жалузите се преместват както съм ги нагласил, и разбира се всичко това се чува много ясно, защото моторите не са безшумни. (а можеше просто да не им пипат позицията, както е при повечето климатици). Страшно дразнещо нещо.
Няма никаква нормална логика в работата на този климатик. Климатик за 2000лв. трябва да предоставя комфорт на потребителя, а не да дразни с всякакви излишни шумове. Ако исках излишни шумове, щях да си взема климатик до 1000лв.
За мен този климатик е добре за всекидневна, но в никакъв случай за спалня.
По принцип, отоплението с климатици е компромисно решение. Щом си го избрал, е трябвало предварително да се запознаеш с предимствата и недостатъците на този тип отопление.
Ако искаш комфорт и да си решиш всички гореизброени проблеми - минаваш на газ, парно, конвектори и т.н. При тях няма нито веене, нито дефрости, шум на фреон, пукане...
Ако си претенциозен, каквато и марка климатик да си купиш, винаги ще му намериш кусури. Ако си решил да го сменяш с друг, да знаеш, че панасониците веят хладно и изключват при -17, високият клас хитачита харчат ток и бръмчат като трактори, тошибите имат шумни моторчета и се успиват, дайкините пък са с много надути цени... май само китайските грии-та и осаките са без забележки.:BigGrin
Той за другите не е чувал или не ги споменава, щото "такова животно нема"!
Пробвай да смажеш "окото" и жалузите със силиконова смазка.Продава се навсякъде, а и от време на време пускат в ЛИДЛ.Имаше такива успешни опити във форума.
За окото бяха 100% успешни, за жалузите бяха намалили 80% от шума.Поне такива спомени имам.
Цитат:
justify
Пробвай да смажеш "окото" и жалузите със силиконова смазка.Продава се навсякъде, а и от време на време пускат в ЛИДЛ.Имаше такива успешни опити във форума.
За окото бяха 100% успешни, за жалузите бяха намалили 80% от шума.Поне такива спомени имам.
И ще му остане само пукането на пластмасата, шумът от претакането на зельето, движещите се по собствено желание жалузи и още ред "екстри" и то за скромната сума от 2 хилки.:BigGrin
Пукането също се оправя с такава смазка.
Те и другите начини на отопление си имат недостатъци:
-на парното се чува въздуха в системата
-газовите кондензни котли бучат, направо е като излитащ самолет на пълна мощност
-дървата пукат, пращят :)
-някои конвектори пукат от топлинното разширение и свиване, същото е и с радиаторите с термоглава
Май само подовото не се чува, ако е с термопомпа и машината е надалеч :)
Пожелавам със здраве да си го ползвате новия климатик и по-малко да обръщате внимание на незначителни неща, а на важните неща в живота - здраве, деца, семейство, приятели.
Не забравяйте, че има хора, които спят с Мидея над главата си и са щастливи :)
Цитат:
Delta1
Искам да напиша няколко думи за това чудо на инженерната мисъл. Имам климатика от лятото на 2017г. само, че е версия MSZ-FH25VE2 на вътрешното тяло. Инсталиран е в 22кв.м. спалня с добра външна и вътрешна изолация. Ще напиша първо позитивните неща, защото са по-малко.
+ Охлажда добре. Когато охлади стаята и само поддържа, консумира 100Вата, а само на вентилатор е 15Вата. На най-ниската степен на вентилатора почти не се чува в стаята.
+ За момента топли добре, но още е достатъчно топло и нямам достатъчно информация.
И сега много за минусите:
- Пластмасата е отвратителна. Пука дори и когато в стаята температурата е достигнала зададените градуси. Може два пъти да изпука вечерта, но е достатъчно да ме събуди.
- Много пъти се чува циркулацията на фреон в тръбите. Засега при охлаждане е по-малко, при отопление изглежда да е повече.
- Климатика има разделени жалузи и ако направя едната част да сочат надолу, а другата хоризонтално, работи известно време и после всички жалузи заставят в някакво полу-хоризонтално положение и повече не се връщат както съм ги настроил освен, ако не натисна копче от дистанционното.
- Първата вечер, когато използвах климатика, ставах да чета ръководството как се изключва "окото" на климатика. Движението му се чува и много дразни.
- Най-голямата простотия на инженерната мисъл я открих последните дни, когато включих на отопление. Нагласям жалузите надолу и когато достигне зададената температура, вентилаторът изключва(това е добре) и климатика премества жалузите в хоризонтална позиция. След падане на температурата и преди включване на вентилатора, жалузите се преместват както съм ги нагласил, и разбира се всичко това се чува много ясно, защото моторите не са безшумни. (а можеше просто да не им пипат позицията, както е при повечето климатици). Страшно дразнещо нещо.
Няма никаква нормална логика в работата на този климатик. Климатик за 2000лв. трябва да предоставя комфорт на потребителя, а не да дразни с всякакви излишни шумове. Ако исках излишни шумове, щях да си взема климатик до 1000лв.
За мен този климатик е добре за всекидневна, но в никакъв случай за спалня.
Въпрос1: Ако изключа захранването на моторите на жалузите, климатикът ще даде ли някаква грешка? Просто няма го да изтрая цяла зима.
Въпрос2: Климатиците от този клас имат ли някакви ъпдейти на софтуера?
Стига бе! Един друг съфорумец, напоследък, разправя точно обратното. И той си го имал в 20м2 спалня. На кого да се вярва, сега?
Цитат:
Jack Krauser
Пукането също се оправя с такава смазка.
Как по-точно?
Изпратено от моят MI 5s с помощта на Tapatalk
Цитат:
tony34al
Стига бе! Един друг съфорумец, напоследък, разправя точно обратното. И той си го имал в 20м2 спалня. На кого да се вярва, сега?
Чакаме трети да реши спора.
Пукането според мене зависи в голяма степен и от умелото управление на вентилатора. За това и попитах как се развърта при излизане от off.
Лошото на газ, парно и конвектори е, че не охлаждат. Иначе миналата зима бях с 1KW конвектор и тази стая спокойно си я топлих, само в най-големият студ трябваше да работи на 2KW, но това беше само 3 дни. "Окото" съм го изключил, не виждам смисъл от него. Ще видя това за моторите как ще стане, ако трябва ще ги изключа.
По отношение на отопление с климатици, последните 7 години се топля с климатици. Имам 2 дайкин-а про, модел 2008. Реших, че в случая дайкин не предлагат по-добрата машина до около 2000лв и затова избрах този. Изглежда съм сгрешил. По ровенето из форума, както и някой ревюта излизаше, че е добра машина. Просто има доста недомислици по софтуера и начина на работа, самата машина ще я видя, когато стане студено.
За измерване на консумацията използвам sonoff pow, който е свързан преди климатика. Имаше ватметър само за да видя дали соноф-а мери правилно, но сега не е включен. Ще видя от моментните показания дали ще мога да изкарам нещо като статистика. Може да запиша видео с текущата консумация при пускане.
Когато е нагласен вентилатора на най-ниска степен, той не достига високи обороти и не би трябвало да влияе.
Пукането на пластмасата не го разбирайте, че е през 5 минути. От време на време се случва, но по-големият проблем е, че когато изпука през нощта и стане така, че ме събуди (не винаги), не е добре. За толкова пари смятам, че веднъж достигнал температура на стаята, не трябва да има никакви пукания. Все пак пластмасата се е темперирала и не трябва да има големи разширения/свивания.
Я дай повече инфо за това Sonoff POW. Чета ревюта, дават му максимален ток 2А, т.е. е само за осветление. Как сте прекарал уред с консумация 2КW през него (с второ реле ли) ?
Явно сте добри в електротехниката и електрониката, което се вижда от постовете.
Една идея за моторите на клапите. Те са стъпкови и ако се изключат от буксата на платката ще се запише грешка. Вариант е да си намерите такава букса и да се запоят 3 или 6 резистора (колкото са намотките), за да се излъже процесора, че стъпковия мотор е там и да не записва грешка. Друг вариант е да се сложи някакъв друг мотор, който да стои включен някъде вътре в тялото без да е вързан механично. Продават се по 10тина в olx и има за всякакви модели.
https://www.olx.bg/ad/motorcheta-za-...tml#e7208eacc7
Мен също ме дразнят клапите на всичките ми климатици навсякъде, но все още не съм си играл да ги премахвам :)
".....смятам, че веднъж достигнал температура на стаята, не трябва да има никакви пукания. Все пак пластмасата се е темперирала и не трябва да има големи разширения/свивания....."
Като заработи вкл./изк. пластмасата си има термични колебания. Включва, топлообменника става 40....45 градуса, пластмасата и тя се нагрява. Вентилатор на най-ниската степен ако не успее да реагира навреме. После изключва и става градус-два над стайната, охлажда се.
- - - - - - - - - -
Цитат:
Ventsislav Negentsov
....Мен също ме дразнят клапите на всичките ми климатици навсякъде, но все още не съм си играл да ги премахвам :)
Какво може да се направи та да спре и турбината. Иначе си подухва ако не се вдигне клапата.
Цитат:
milanov
Какво може да се направи та да спре и турбината. Иначе си подухва ако не се вдигне клапата.
Нищо, само софтуерно, демек наистина нищо :)
Обаче може да опиташ дали климатика ти топли стаята ако клапата е вдигната хоризонтално, т.е. да не сваля струята надолу.
Ако успява да затопли (а моите всичките успяват така, дори почти няма разлика, а таваните са ми 3м и 15см), просто може да блокираш клапата в тази позиция. Така и да работи турбината при офф няма да ти вее.
При мен проблемите са следните:
1)Daikin FTXV - като излезе от OFF държи клапата горе, като вдигне температура на вътрешния топлообменник я сваля максимално надолу, работи така 45 секунди и тогава я премества в запаметената позиция. Това местене максимално надолу не може да се изключи по никакъв начин и е абсолютно малоумно и според мен е вкарано нарочно, за да те дразни :)
2)AUX LRR1DI Gold - перфектни клапи и турбина - климатик мечта
3)AUX LAR1DI Galaxy Bronze - абсолютно малоумна клапа като на U CROWN - постоянно се мести напред, назад, нагоре надолу, върти се, превърта се - не може да хванеш абс никаква логика :) Обаче 2 броя топлят 60 квадрата като змей и не им се сърдя
4)Midea MSR-12HRN1 и MSR-12HRDN1 - при спиране на тока или спиране от дистанционното винаги тръгва на 50% височина на клапата и всеки път трява да се наглася, освен това нагласянето не може да се направи когато компресора не работи - т.е. трябва да е в режим ON на компресора - отново недомислица.