ME AP50 auto fan - проблем?
Привет,
МЕ АР50, и производните - дали имат проблем с автоматичния вентилатор?
Прави впечатление, че при разлика със заданието дори 2-3 градуса, не иска да усили вентилатора, и духа реално на себе си на слаба степен.
Помещението е 40м2, модел АР50.
Настроен на топлина, автоматичен вентилатор
Отговор: ME AP50 auto fan - проблем?
задай му ръчно 3та степен ,всички МЕ така работят
1 Прикачен файл(ове)
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=40031&stc=1Е това е доста тъпо….
Защотака?
вижда се , че при ауто не достига заданието. Да не би заради голямото помещение? Къша е , всички стени са външни.
софтуера му е така написан ,с мързелива турбина
Цитат:
Първоначално публикувано от
Alexi
софтуера му е така написан ,с мързелива турбина
т.е. За големи помещения е напълно безсмислено да седи на ауто?
Втори въпрос: каква е препоръчителната разлика в темп, когато няма никой в къщи? В момента е 3 гр.
Много зависи от температурните загуби на помещението.
3 е ОК за нормални топлозагуби.
А в Ръководството за експлоатация нищо ли не пише по въпроса?
Цитат:
Gena_bs
Много зависи от температурните загуби на помещението.
3 е ОК за нормални топлозагуби.
А в Ръководството за експлоатация нищо ли не пише по въпроса?
Пише стандартни неща, нищо интересно. Но стигам до извода, че не реагира адекватно в автоматичен режим, може би заради голямото помещение. Не знам за по-малките модели.
Ще седи на 3 тогава. А дали при ръчен режим при достигане на темп ще си намали сам скоростта, или ще върти на 3 докато не изключи?
Нямам идея какво ти е помещението като размери, обзавеждане, разпределение и т.н.
Имам опит с Тошо 50-ка (не помня точния модел вече) подово-таванен (таванен монтаж на 3.5м) в индустриална зала около 100куб. Над 50% електронно оборудване, никаква изолация, под балатум и таван бетон, наоколо нищо не се отоплява/ охлажда, al дограма, 30м външна стена северно изложение с прозорците.
На Auto си работеше без проблем, ако зададеш степен на вентилатора си оставаше на нея.
Не знам със сигурност, но си мисля че и ME ще остане на съответната степен, без да намалява обороти.
Вече дали ще изключи вентилатора - освен да се пробва, както и с температурата 3 или 2 градуса не знам какво да ти напиша.
Успех!
Цитат:
Gena_bs
Нямам идея какво ти е помещението като размери, обзавеждане, разпределение и т.н.
Имам опит с Тошо 50-ка (не помня точния модел вече) подово-таванен (таванен монтаж на 3.5м) в индустриална зала около 100куб. Над 50% електронно оборудване, никаква изолация, под балатум и таван бетон, наоколо нищо не се отоплява/ охлажда, al дограма, 30м външна стена северно изложение с прозорците.
На Auto си работеше без проблем, ако зададеш степен на вентилатора си оставаше на нея.
Не знам със сигурност, но си мисля че и ME ще остане на съответната степен, без да намалява обороти.
Вече дали ще изключи вентилатора - освен да се пробва, както и с температурата 3 или 2 градуса не знам какво да ти напиша.
Успех!
Стандартен хол с кухненски бокс около 40м2, но големи прозорци, френски.
Днес го бях настроил на 3та степен, за да сгрее докато се върна, и след 1 час работа така, все още беше на 1.5 гр от заданието. Пуснах го на 4та, за 20 мин стигна температурата.
защо сам не се сеща да го прави не знам и е доста тъпо, че е така.
Аз не съм специалист, но до момента не съм срещал машина, настроена на определена степен на турбината да я променя.
Не говорим за Auto режима, разбира се.
А пък тези френски прозорци ако са на дългата част на стаята ще береш ядове. Не знам какви са дограмата и стъклопакетите, но определено стъклата са най-трудната част от гледна точка на отопление и охлаждане. Конденз, влага, мухъл - не дай Боже.
Сега видях едни характеристики - верно ли му дават макс 40кв.м? С тези стъкла и ако нямаш наоколо кой да те топли, на машината е възможно да не и стигат силиците.
Това първа зима ли ще е в това жилище?
Климатиците работят най комфортно и тихо когато работят без да се спират. Тогава след като са постигнали зададената температура работят на минимума си. Помещение 40 квадрата в къща с външни стени е трудно за отопление поради големите си топлозагуби особено ако няма изолация. Щом спирате климатика най добрия вариант е при пускане да го слагате на 4 степен на турбината за достигне най бързо зададената температура и след това да превключите на 3 степен на турбината за да я подържа.
Цитат:
GLARYS
Климатиците работят най комфортно и тихо когато работят без да се спират. Тогава след като са постигнали зададената температура работят на минимума си. Помещение 40 квадрата в къща с външни стени е трудно за отопление поради големите си топлозагуби особено ако няма изолация. Щом спирате климатика най добрия вариант е при пускане да го слагате на 4 степен на турбината за достигне най бързо зададената температура и след това да превключите на 3 степен на турбината за да я подържа.
Не ме разбрахте предполагам, през деня не се спира, седи на 19.5гр на 3та степен. Преди да се върна, го нагласям на 22.5. Изолация и хубава дограма имам, но да, помещението е голямо.
не е въпросът, че не може да стопли, а че Ауто режимът е страшно спънат. Усеща се да вдигне скоростта чак при разлика от 5 градуса между задание и отчитане.
Поради тази причина исках да разбера само аз ли имам този проблем, или е масов за МЕ.
Цитат:
azahariev
Не ме разбрахте предполагам, през деня не се спира, седи на 19.5гр на 3та степен. Преди да се върна, го нагласям на 22.5. Изолация и хубава дограма имам, но да, помещението е голямо.
не е въпросът, че не може да стопли, а че Ауто режимът е страшно спънат. Усеща се да вдигне скоростта чак при разлика от 5 градуса между задание и отчитане.
Поради тази причина исках да разбера само аз ли имам този проблем, или е масов за МЕ.
Имам 35 премиум на MHI, на ауто се държи по същия начин.Държа го на 3 степен и работи супер ,като достигне градусите си сваля сам степените, даже има някакви междинни степени недостъпни от дистанционното.
Цитат:
jtj
Имам 35 премиум на MHI, на ауто се държи по същия начин.Държа го на 3 степен и работи супер ,като достигне градусите си сваля сам степените, даже има някакви междинни степени недостъпни от дистанционното.
демек няма оправия?
С какво и къде, на какво разстояние от климатика и височина от пода отчитате температурата?
При такива размери на помещението и евентуално мебелировка (препятствия за свободното движение на въздуха) са възможни големи разлики.
Сложете два еднакви термометъра (дори и китайски спиртни за 50 ст., но настроени да показват максимално близки стойности) на поне две места. Примерно на най-студеното субективно и някъде около климатика (не много близо и да не се обдухва директно).
Задайте на климатика примерно 20 градуса (тези половинки са само за зарибяване на клиентите), оставете го да работи при затворени прозорци и врати на режим, който ви е комфортен, докато темперира помещението. После отчетете температурните показания. При големи разлики, примерно над 3 градуса коригирайте зададената температура и/ или режим на вентилатора.
Да, тегаво е, но веднъж настроено, вече няма да се налага да се правят промени. Освен при екстремално ниски, респ. високи температури.