Osaka CH12-SLE сам се включва и изключва
Здравейте.
От няколко дни климатика ми се побърка. Включа ли го в контакта и започва да пиука и да се включва и изключва през секунда-две. Опитах с ресет (да го изключа от мрежата и да извадя батерията на дистанционното,но не става.Проблема ми го прави и на топло и на студено. Ако за известно време се задържи без да се изключи си заработва нормално. Чувам как се включва компресора и така ... докато не реши да се изключи отново.
Според мен е нещо хардуеарно, но какво ? Захранването?
Поздрави
Отговор: Osaka CH12-SLE сам се включва и изключва
Трябва да се огледа платката на вътрешното тяло. Най-вероятно е захранването. Ти наемаш ли се да се справиш сам, имаш ли мултицет, поялник?
Прегледай тая тема: https://forum.setcombg.com/%D0%BA%D0...tml#post595717
Здравейте.
Платката вече съм я свалил. Имам всичко като мултицет поялник и т.н.
На пръв поглед не си личи да има нищо изгоряло. На кое да обърна внимание?
Поздрави
Линка горе прегледа ли го, платката същата ли е? - Ако не е, удари някоя снимка.
Там проблема беше в кондензатора С02.
1 Прикачен файл(ове)
От страната на пистите ако може да снимаш също.
И надписите на елементите на 1 , 2 , 3, че не се четат.
Прикачен файл 9694
3 Прикачен файл(ове)
Качвам снимка на гърба на платката
Прикачен файл 9696
Елемент 2
Прикачен файл 9697
Елемент 3
Прикачен файл 9698
Елемент 1 - Транзистора за сега не мога да му кажа номера понеже още не съм разпоил кондензатора пред него. До колкото мога да видя има номер 7805CT RAJ014
Поздрави
1 Прикачен файл(ове)
Честно казано по снимката на пистите не мога да проследя добре връзките.
Предполагам че е някой от кондензаторите 1, 2 , 3 дето съм оградил със жълто. На схемата са С1, С4, С02.
Ако можеш да проследиш връзките които съм маркирал.
Общо взето гледаме 7805 - от неговите изводи може да съдим какво напрежение трябва да има.
1. Мериш напрежение DC - между кафяв и син извод на 7805 - очакваме около 12V(почти сигурно трябва да е 12 и повече) и не по-малко от 9V. Ако е малко сменяш С1.
2. Мериш напрежение DC - между червен (зелената стрелка) и син извод на 7805 - очакваме точно 5V . Ако е под 4,5V сменяш С4 и/или С02. - Не мога да видя към кой кондензатор отива пистата тръгваща от зелената стрелка.
3. Ако няма 5V и смениш С4 и С02 и пак ги няма следва смяна на 7805(интегрален стабилизатор се води за 5V).
Принципно може да смениш 3-те, без да мериш но не е сигурно че е от тях, може да са добре напреженията. Затова предпочитам първо да меря и после да сменям.
Надявам се да се оправиш, защото другата седмица няма да влизам във форума.
Прикачен файл 9702
Здравей.
Нямаше как да измеря предварително, понеже вече бях разпоил от платката изправителя и големия кондензатор и си ги бях купил. Като ги сравнявах с новите единствено изправителя ми даваше разлика .При замерване както е демонтиран изправителя ми дава 20МОма между вход и маса и 15КОма между изход и маса.Новия ми дава 5КОма маса-изход. Кондензатора нещо не можах да го измеря с моя мултицет. Дава ми го 0.040 нано фаради, а би трябвало да е 2200микро. КАкто и да е смених ги и двата елемента.
С новите всичко заработи.
Благодаря за помощта колега "zxc0"
Поздрави
Случайно влязох. Радвам се че си се оправил. :ole
Благодаря на zxc0 за компетентните обяснения! Имам същия климатик Осака със същия проблем и проработи след смяна на три кондензатора, но сега не се управлява от дистанционното. Работи само при натискане на бутона Auto. Може в мен да е грешката. Ако имате идея , къде може да е проблема, моля помогнете ! Благодаря !
Така става когато електрончици си слагат сами климатиците, а вие си ремонтирате електрониката сами. По принцип се хваща големия поялник и се калайдисва отгоре до долу, ако няма видими дефекти.
Благодаря! Усетих, че има такъв проблем, защото при разместване на платката, сработва .
- - - - - - - - - -
С удоволствие бих дал платката за ремонт на компетентен техник, но от сервиза ми казаха, че могат само да я заменят за около 250лв. Това беше и причината да се опитвам сам.
По принцип всеки може да ти презапои всички компоненти стига да има температурно регулируем поялник и качествен припой. Не се доверявайте на тези, които запояват с поялници за един лев, защото практиката е показала, че такива прегрети спойки след 3-4 години, а понякога и по-рано буквално се разпрашават. Е не всички, но на 10 една да има стига.
Явно при теб проблема е точно такъв - непочистена от флюса платка, която на границата на спойката разяжда медта и прекъсва връзката.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Димитър Николов
Благодаря! Усетих, че има такъв проблем, защото при разместване на платката, сработва .
Факта че сработва при разместване говори за лоша връзка, между тая голямата платка и инфрачервеният приемник.
От това което се вижда на снимката предполагам че тоя сивият кабел който се разклонява на двата куплунга е връзката.
Прегледай буксите на сивият кабел особено местата, които си разкачал. Спойките под тях ако имат пукнатини трябва да се презапоят. Може да си прекъснал някой от кабелите (най-късия обикновено) и се държи само на изолацията. Така според огъването на кабела ту работи ту не работи.
Ако имаше някоя снимка нямаше да е зле. Платката на приемника, букса, кабела, букса, голямата платка. Трябва да се проверят веригите от приемника до голямата платка.