Panasonic CS/CU-E12CKP5 - шум от вътрешното тяло
Здравейте на спецовете в областта и на всички който притежавате този модел климатик: PANASONIC CU-E 12CKP5 Inverter !
Имам го от три години и съм доволен от работата му и през лятото и зимата. Всяка година му е правена профилактика и на двете тела.
Преди 2 седмици когато го превключих на топло забелязах по различен шум на вътрешното тяло. Преди се чуваше само движението на въздуха, а сега и нещо друго като допълнение звучащо като: много финно р-р-р-р-р- все едно е сложена хартийка на шпица (вдигайки оборотите допълнителния шум се усилва и обратното).
Обадих се на техниците и те ми казаха щом всичко друго работи и е само до НЯКАКЪВ си шум е нормално и няма проблем. Въпросът ми е към знаещите:
цилиндричната перка която се върти във вътрешното тяло, как е окачена (оси, лагери, възможен появил се луфт) и е свързана към мотора който я върти.
Има ли достъп до мотора и перката без откачане на тръбите към външното тяло за да се провери, дали някъде не закача и се установи проблема
на този допълнителен звук.
БЛАГОДАРЯ предварително за мненията Ви и помоща!!!
Re: PANASONIC CU-E 12CKP5 Inverter - (ВЪТРЕШНО ТЯЛО) - Помощ!
От едната страна е на капсулован търкалящ лагер на двигателя, а от другата страна е на плъзгащ лагер, който се смазва при профилактика. Нека да дойде техник на място да види от какво е този шум.
Бре?!
Не искат да идват! Била им извесна подобната ситуация.
Казаха, че такива фантомни вибрации без реален проблем (разбирайте - вътрешното тяло изобщо да не работи или поне да вие и тече - само тогава)
били чести явления и неподлежали на корегиране камо ли на някакво отстраняване. Ще трябва сам да го отварям и да търся причината, която дай господ да мога да отстраня. Аман в тази наша България - ЧОВЕК всичко ли, трябва сам да си оправя? ....стар спомен от телевизионен сервиз с мотане 3 месеца и върнат дефект, който след отваряне на тв-то и запознаване на 100% с проблематиката на дефекта можах да оправя.
Ако имате идея, кои фактори в продължителното ползване допринасят за "допълнителното" възникване
на странични шумове в едно вътрешно тяло, моля споделете.
БЛАГОДАРЯ на Julian за първия отзив!
Като никой не иска да ти вземе парите (не е гаранционен) ще трябва сам да си го оправяш.
Имаш две възможности:
Да си купиш нов двигател на вентилатора който е около 180лв и да си го монтираш сам
Да свалиш мотора да го разглобиш внимателно и да смениш предния лагер,а най добре и двата пак сам.
Слагаш FAG или SKF и мотора става вечен.
На Panasonic двигателите на вентилаторите по принцип им са слабите места
Умората на пластмасата като материал.Деформации вследствие на температурната разлика метал-пластмаса.А най-вероятно капсулованите лагери на DC мотора на турбината!Често срещано особено при А серията/конвенционални/
Е, Tecno ме е изпреварил :)
И да добавя нещо от поста на Dindo,че причина за "разбиването" на лагерите е не перфектно балансирани турбини в повечето случаи
Tecno - Приеми моята голяма благодарност за светкавичната ти намеса по моя проблем!!!
Може да ти се стори тъпо питане, но какви са тези обозначения: FAG или SKF ?
От къде може да се купят тези неща (това марки на лагерите ли са)?
Отново предварителна благодарност за насочващ отговор и ще се постарая да го изпълня и сменя каквото трябва. Имам и приятел (ел.техник),
който може да ми помогне в тази насока.
Едно пояснение: в момента като се заслушам внимателно, описания по горе шум идва точно от мястото където цилиндричната пласмасова перка се свързва с мотора
във вътрешното тяло. Звучи точно като търкалящо се лагерче.
Да за марката лагери говорех (писах)
Трябва да внимаваш когато разглобяваш мотора,за да не прецакаш платката.Тя е запоена на две места и трябва да я разпоиш преди да я извадиш.Внимавай и с магнита,защото има вероятност да си промени положението спрямо оста при изваждането на лагерите.
Да не занимаваме хората с твоя ремонт, ако искаш друга информация пиши на лични.
Още веднъж ти благодаря Tecno!