Здравейте на всички форумци!
Страхотно много и полезна информация. Страхувам се, че доста късно я откривам. Ще си позволя малко история и се надявам да не съм много досаден.
2004г. си избрах домашен климатик. Исках да е сравнително добър(-и). Като се огледах на пазара установих, че парите с които разполагах не ми позволяват да взема 3 добри клими. Смених посоката на мислене. Daikin , Toshiba и Hitachi изглеждаха недостижими. В крайна сметка след много умуване (за съжаление без помощта на този полезен форум) и отбиване на атаки за различи китайски марки в най-различни комбинации се спрях на Panasonic CS/CU-E21CKE. Сравнително нисък енергиен клас, но пък само един и то достатъчно мощен (според разсъжденията ми).
Монтираха ми го в коридора(пак по мое изрично желание, въпреки безкрайните протести), който е сравнително централно разположен. Апартамента е около 85 кв.м., 3 стаи+кухня, баня и тоалетна. Стара тухла + PVC дограма, която не уплътнява много добре(евтина,турска), но е по-добра от старата дървена. Абе топъл апартамент. Тръбен път 7-8м.
Доволен съм. В най студените месеци (когато са "-"-ви температури) сметките ми бяха приблизително 2004-100лв, 2005- 110, 2006-130 и тази зима 160. Останалите зимни месеци с по 30-50 лв. надолу. У дома всичко е на ток. Режим на използване - 22-24 гр., пускане-октомври, спиране-май. Лятото парите са почти двойно по-малко, но и децата са на село, в смисъл готвене, пране, бойлер-намаляват.
Това лято, вследствие на многократно пускане вечер и спиране сутрин(с цел икономии) се появи добре познатата Ви миризма на плесен, а то се и вижда във ваничката и под вентилатора. Реших да се пробвам сам да го разглобя и почистя, и по този повод открих и настоящия форум. Доста неща прочетох(методи и препарати), но се страхувам да не строша нещо пластмасово, особено при вадене на турбината на вътр.вент.
Експлоатацията на този модел в домашни условия има и "+" и "-", но за да не ставам съвсем отегчителен, ако може да ги отложа за по-късно.
Изтеглих сервизната документация на подобните, но по-малки модели. Много си приличат, но бих искал да съм сигурен като продължа с разглобяването. С Google намерих предложение за документация срещу 20-тина $.
Моля, ако някой има желание да помогне или сподели мнение.
http://www.dempco.net/panasonic/e18.htm - това е модела.