Panasonic CS/CU-E12HKEW - подмяна на външно тяло?
Ползва се вече трета година, но забелязах лошата тенденция - спира да топли при все по близки до 0-та температури. Първата година топлеше и при -25 градуса, поддържаше 19-21 в помещението (настроен да топли на 20-22 градуса, вентилатора на авто) , което за мен си е идеално. Следващата година започна да спира при -20, а тази година при -15 само си седи отворен. Външното тяло работи, а вътре няколко часа нищо не се случва. Едва към 9-10 часа сутринта се съвзема.
Всяка година се прави профилактика от техник (прави се септември, тестван режим само охлаждане), в който естествено вече започвам да се съмнявам.
Има ли шанс да е намален капацитета на тялото с цел компресора да издържи 5-те години гаранция за сметка на моя дискомфорт?
Какво е възможно да се направи и има ли опция да се сложи по-издръжливо тяло отвън?
Re:Panasonic CS/CU-E12HKEW - подмяна на външно тяло?
Определено, машината ти не е проверявана и обслужвана както трябва до сега. Има проблем, който пречи за пълноценното използване на климатизатора и затова се довери на хора които ще си свършат работа. Какво включва профилактиката която са ти извършвали досега?
Освен да пусна снимка на картата. Аз реално не присъствам на профилактиките. Винаги има някой друг от семейството, но аз нямам преки впечатления.
Ето:
http://prikachi.com/images/379/4347379h.jpg (голям размер)
[img width=596 height=600]http://prikachi.com/images/379/4347379h.jpg[/img]
По това което си описал, да разбираме, че само е проверявано налягането на хладилния агент при определени условия?! Ако е така, не мисля, че на машината ти е извършвана някаква профилактика или някакви интервенции, които да допринесат за по добрата работа.
Че то и на моите панасоници, докато бяха в гаранция, им правеха подобна профилактика всяка година. Кажи-речи, само попълваха документи. Нищо друго.
просто този климатик трябва да се прегледа от компетентни хора и да се вземе решение дали се нуждае от ремонт
такъв преглед задължително включва изваждане на хладилния агент, претегляне и зареждане с заводското количество, след това включва пускане на климатика в тестов режим на отопление и замерване на консумацията на ток, както и по желание може и да се измери работното налягане
едва след тази процедура и при пълна проверка на степента на замърсяване на давата топлообменника може да се каже дали има нужда от ремонт или не
на тази серия компресорите са още в гаранция и да има проблем ще получиш безплатен компресор от панасоник!!!
Фирмата, която го поддържа, е то доста време на пазара в моя град. Дайте идея за по-компетентни хора.
Не сме гадатели за да знаем от къде си... :)
:embarrassed: My bad.
Говоря за Разград.
За съжаление, нямам възможност да те насоча към компетентни колеги в твоя град.Нека, други колеги ако имат нещо предвид, да споделят.
Навремето ползвах услугите на Вальо...фирмата беше ПИВИ ако искаш координати-казвай
За сега преносно и буквално съм замразил проблема. Имам насока, но ще изчакам по-благоприятно стечение на ветровете и ще пиша ако има развитие, положително или отрицателно :)
Хм интересно колко ли би струвала една профилактика с източване, мерене на количеството R410A и последващо зареждане? И дали някой ще иска да я плати? Има други по-елементарни начини за правене на добра и качествена профилактика без да се разхерметизира системата. Уредите са амперклещи и въздушен термометър - стига да се знае как да се работи с тях и как да се прочетат данните им. И няма манометри.
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1328720381[/time]_________________________________________________
Гледайки картата и днните попълнени в нея се питам какво е състоянието на вътрешната турбина и топлообменник? дали не са малко замърсени?
За периода на експлоатация само съм чистил филтрите - на всеки 1-2 седмици. Не съм специалист, за да кажа каква е степента им на замърсеност, но такава има. Все си мисля, че това е целта на профилактиката - ако има нещо за правене да кажат какво е и колко струва.
Никой обаче не обсъди възможността за замяна на външното тяло. Това ли е най-малкият проблем :)
това, което може да сенарече "по-издържливо" външно тяло е нискотемпературния модел от серията NE
тук из форума има достатъчно писано и ако имаш интерес поразгледай
по отношение на подмяната се боя, че трябва да се подмени целия климатик като е възможно изкупуване на стария...