Здравейте,
Мисля скоро да закупя един климатик за отопление на следната стая - 15 кв м / 41 куб м, 3 вътрешни стени, остъклена тераса, южно изложение, добра 5-камерна PVC дограма, без изолация.
Досега имам по-скоро горчив зимен 4-годишен опит с една стара 12-ка с китайски компресор на Панасоник (cs/cu-re12gke)- постоянно си замръзва като е под -10 -15 градуса и не може да насмогне да се размразява и отоплява едновременно.
Kато се поразчетох видях, че за отопление на тази стая ще стигне добра 9-ка. Насочил съм се към тези 2 модела:
CS/CU E 09 NKE -3 - около 1350 лв с монтажа
QE-9NKE Nordic - близо 1800 с монтажа
Въпросът ми е дали има смисъл от по-скъпия? От Русе съм и тук зимите напоследък са си доста сурови, редовно има 2-3 седмици, в които е -10 през деня, а нощем пада дори до -25...
Освен това какво е по-различното от технологична гледна точка на CS-QE9NKE, че го прави с над 400 лв по-скъп от NKE-3? Доколкото знам и двата имат подгрев, само този EEV клапан май е различен или греша? И какво е предимството на този клапан въобще?
Май стигат толкова въпроси засега, не ми се иска да ходя по магазините и да разпитвам, защото всеки се опитва да ти изкара най-добро това, дето го има в наличност и не мисля, че ще ми дадат обективен отговор.