Спокойно, в изолирана стая с малки загуби на топлина ще издържи и до -15°.
В сервизното на панасоника са написали нещо интересно - дали са условията на защитата, която принуждава панасониците фабрично да изключват в големите студове. Преди години във форума имаше дискусия по този въпрос.
![]()
Ето какво могат при много ниски температури:
Дайкина е доста хилав. Панасоника що годе бива. Зависи в какви помещения са монтирани. Топлозагуби, квадратури...... много са факторите.
Между другото, машини които се препоръчва като по-класни, могат пак толкова, че и по-малко.
![]()
Колегата казва две помещения 45 кв2 най-вероятно има и изолацийка тук там, така че няма да е страшно.Нека да каже нещу по конкретно за стаите пък който може ще му каже
@mimojef: Не подценявай машините с ?????. Моя преди години на -17 градуса външна го надух на 30 градуса - наду турбината и духаше като калорифер. Не знам какви са тея данни, сигурно са на номинал.
Дори не ми е минавало през ум да подценявам каквото и да е.
Данните са от тестове на Евровент а това са замервания на максимална мощност при дадените температури.
Сега някой ще каже, че данните от Евровент са пълна боза. Аз не съм на това мнение.
Все пак си е асоциация за чиито сертификати производителите си плащат и държат да ги имат.
Нали ако резултатите от тестовете им са неверни, всеки който е засегнат може да потърси възмездие по съдебен ред. За подронване на авторитет.
Никой не го прави а данните са такива каквито са. Явно всичко е точно.
Вероятно на човека отворил темата ще му е топло. Особено с Панасоника. След като има хора доволни от машини отдаващи с 250W по-ниска мощност при -15.
Това исках да кажа.
На пролет ще стане ясно.
Вярвам, че човека ще сподели очарованието или разочарованието си от машините.![]()
Аз повече вярвам на Еуровент, отколкото на напудрените данни от производител.
Двете помещения, които отоплявам с климатиците са спалня около 13 кв.м., хол с кухненски бокс 25кв.м. и малко коридорче между хола и спалнята което е около 3-4 кв.м. Стаите са с южно изложение и външна изолация неопор 5 см дебелина. Дано съм бил полезен с повечето инфо.![]()
Какви специалисти, какви 5лв. - има си добри комшии човека, да им пали там по една свещичка всяка седмица.