Предстои ми избор на мулти-сплит система за отопление/охлаждане на апартамент и след дълго търсене се спрях на Toshiba, но съм пред дилема коя от двете системи да избера: RAS-5M34UAV-E1/RAS-4M27UAV-E и вътрешни тела от серията UFV, като 3 от тях ще се вграждат в стена а 1 от тях няма възможност да се вгради и просто ще е с подов монтаж.
Идеята е следната, апартамента (тухла) на последен 3 етаж, плоча (старо строителство) е с обща площ 90 кв.м. и височина 2.60 м, с 2 спални (всяка по около 16 кв.м площ едната с югозападно изложение другата с североизточно) и едно голямо помещение за всекидневна + кухня (площ около 37.5 кв.м с два прозореца в двата края отново със същото изложение като спалните - югоизток/северозапад). Разположението може да го видите на прикачения файл.
Първоначално имам нужда от 4 тела - по 1 във всяка спалня и 2 във всекидневна/кухня, но тъй като съм на последен етаж, а над мен имам и таванско помещение (22-23 кв.м) в бъдеще мога да предвидя и там още едно допълнително тяло, но на този етап ще се монтират само 4.
Като мощности съм разпределил телата по следния начин:
2 x RAS-B13UFV-E всекидневна/кухня
1 x RAS-B13UFV-E Спалня 1
1 x RAS-B13UFV-E Спалня 2
С тази конфигурация ще кандидатствам по EE.
И затова имам следните въпроси:
Коя от двете конфигурации на външни тела да избера и дали избора ми на вътрешен е правилен, като искам да се предвиди достатъчно аванс за мощност и максимален конфорт в помещенията?
При тази конфигурация от 4 x RAS-B13UFV-E тела дали ако се спра на 27-цата ще издържи тази мощност или да си взема 34-та и в двата случая, дори ако не връзвам към нея 5-то тяло?
П.С: Ако се спра на 34-та дори ако добавя още едно тяло в бъдеще то няма да може да отоплява/охлажда това голямо таванско помещение (макар да е скосен тавана), и просто ще трябва да монтирам отделен по мощен климатик в последствие, а ако съм се спра на 27-цата ще спестя някой лев, но може системата да е прекалено натоварена!