http://www.fujitsu-general.de/index.php?id=345&L=1
Интересно ми е как ще е спрямо цената на три отделни климатика. Би трябвало да е много по евтино защото няма вътрешни тела....ама знае ли човек. Та ако някой знае поне горе-долу да каже.
http://www.fujitsu-general.de/index.php?id=345&L=1
Интересно ми е как ще е спрямо цената на три отделни климатика. Би трябвало да е много по евтино защото няма вътрешни тела....ама знае ли човек. Та ако някой знае поне горе-долу да каже.
Термопомпа, подобна на Алтермата на Дайкин.
Не може да се сравнява с цената на климатиците, защото е съвсем различна система. Алтермата със сигурност е по-скъпа от три климатика. към цената на термопомпата трябва да добавиш тръбна разводка и радиатори/конвектори/
15-20 хилки.Това,че няма вътр.тела изобщо не е критерий за ценообразуването.
защо?Първоначално публикувано от vanko68
Защото цената на едно вътр.тяло е пренебрежимо малка.Примерно 500 лв за едно тяло с мощност 4 квт ( 12ка).Освен това може би не знеаеш,но в марковите клими една мултисистема е по-скъпа от варианта със същите отделни климатици.
Значи не съм много съгласен със твоите аргументи. Но също така и нямаме достоверна цена за да водим спор. Най-лесно ще е ако някой каже колко струва по-малка система, като тази например:Първоначално публикувано от vanko68
http://www.fujitsu-general.de/index.php?id=340&L=1
в сайта на Булклима пише че се използва обикновено външно тяло Fujitsu. Според мен външното тяло е на 18-ка. Значи цената на тази термопомпа би трябвало да се изчислява горе-долу така:
(обикн. 18ка. - вътр. тяло) + топлообменник = цена
Разбира се сравнявам цени като не вземам в предвид цени на радиатори, тръби и т.н. периферия, която е строго индивидуална за всяко жилище.
Та като се върнем към горната формула, колко според теб трябва да е по-скъп един топлообменник от едно вътрешно тяло, че да са толкова скъпи тия системи???
И все пак някой знае ли по-точна цена?
Знам съвсем точно цените на напълно аналогочната Алтерма на Дайкин. Това Фуджицу е ново и не знам цените му,но са по-високи със сигурност. На Алтермата 5 Квт версия ( 18ката )струва САМО 7 000 ЛВ. 16 квт версия е 14 000 лв. А щом съм ти написал,че едно вътрешно е 500 лв,значи е толкова. Аз ги продавам и монтирам,а не ти,доколкото знам.
А ако в сайта на Булклима са написали подобна глупост за обикновеното външно тяло,си е за тяхна сметка...
Добре де, каква е разликата във външното тяло?Първоначално публикувано от vanko68
Относно Булклима написали са следното, цитирам: "системата използва външно тяло на климатици FUJITSU"
Технологично няма разлика във външното тяло. Има разлика в хидробокса( главното вътрешно) .А той е неделима част от цялостната система.
Значи си съгласен, че разлики няма във външното тяло?Първоначално публикувано от vanko68
Незнам какво е хидробокс. Но си имам на идея какво представлява тоя голям паралелепипед. За мен това е един тъп топлообменник, който технологично едва ли е много над едно обикновенно вътрешно тяло на климатик.Първоначално публикувано от vanko68
Ама едно и също си дъвчеш...вътрешно тяло ..вътрешно тяло...защо да е по скъпо...Първоначално публикувано от Turbosol
Ако бяха еднакви щеше и цената да е същата,но не е ...значи има доста разлика..нали..отвори един хидробокс и виж какво има там...
Това малко звучи като: "Ами защо небето е синьо? Защо, защо, едно и също повтаряш - синьо е и точка по въпроса. Ако трябваше да е друг цвят, щеше да бъде друг цвят."Първоначално публикувано от rkk
Аз съм от хората, които не приемат нещата толкова лесно. Интересно ми е наистина какво толкова скъпо има в тоя хидробокс. Интересно ми е наистина колко струва. А пък нямам такъв да си отворя и да разгледам както ти ме съветваш....
За мен тоя скъп хидробокс представлява някаква тръба тип "двойна", по едната тече фреона, а по другата и част водата, антифриза или каквото там си налял за радиаторите. Плюс малко електроника.
Но щом толкова много ви дразня с моите въпроси спирам да пиша. Все пак ще се радвам ако някой наистина разбиращ напише нещо повече по темата.
При някои неща се плаща не само за материали и труд...
Ето, чети - мой размисли по темата, дано да те ориентират на някъде:
http://forum.setcom.bg/index.php/topic,41754.0.html