Наш математик обра наградите на Харвард
Знамето ни е на бюрото ми в университета, казва Калоян Славов
09.06.2007|в. Стандарт
"Две топнагради от най-престижния университет в света Харвард грабна българинът Калоян Славов. Първият приз "Хуупс" беше даден на нашия студент по математика за най-добра дипломна работа. Освен признание за таланта си, нашенецът взима и 3500 долара. Втората награда е "Дейвид Мъмфорд", която Харвардският математически факултет връчва на блестящи студенти. Тя е съпътствана от 800 долара.
"Взех диплома summa cum laude, най-високата степен. Първите 5% от завършилите Харвард взимат такава, следващите 15 на сто взимат magna, но аз се радвам, че съм сред отличниците", похвали се пред "Стандарт" Калоян. "Удовлетворен съм. Българското знаме е непрекъснато на бюрото ми. Тук, в Харвард, се чувствам задължен да представям България. Който и да ме представя, казва: "Това е Калоян, той е от България." Ако е американец, за него ще кажат нещо друго, но Калоян винаги се асоциира с България. Тук носим национална отговорност", без излишна гордост допълни талантливият софиянец. Той не беше решил за какво ще похарчи парите, но се пошегува, че лятото вече чука на вратата и вероятно ще се отдаде на почивка и забавления. Калоян обеща един ден да се върне в България, но първо ще защити и докторантура в Харвард.
"Дано да има условия у нас. Защото все пак с математика... Но има време, докато завърша, на хубаво вървят нещата в България", оптимистичен бе Калоян. Той не скри, че българите са на особена почит в Харвард. "Тази година завършваме 12 души, но сме общо 23-ма във всички курсове. Ние сме третата държава тук по брой студенти след Америка и Китай. Много ни уважават", изтъкна младежът. Калоян завършва Софийската математическа гимназия и печели редица международни състезания, сред които и два златни медала от Международната математическа олимпиада."
Линк: http://www.standartnews.com/bg/artic...article=191655
Коментар: