SP2 на Windows XP и пиратските версии на OS
"Windows XP SP2 няма да работи с пиратски версии на операционната система"
Това се планира да се случи, след официалното представяне на SP2 за XP.
Основното нещо, което SP2 прави според Microsoft е да запушва доста от "дупките" в сигурността и добавя възможности за защита на OS от вероятните атаки към нея.
Леснота в управлението на антивирусния софтуер, улеснена настройка на firewall, блокиране на реклами и pop-up, както и вградена защита от spyware [на последното не знам да се смея ли или да плача.]
По мое мнение това ще рече следното:
Microsoft са в известност за повечето от пробивите в продаваната от тях OS. Със SP2 ще закърпят или премахнат повечето от тях.
За собствениците на пиратските копия на Windows XP това няма да е възможно, поне така твърдят от MS.
MS са включили, като "забранени" повече от 20 пиратски копия на OS, които се разпространяват в момента в мрежата.
[Според мен] Най вероятно по различни пътища, неофициално, пробивите ще се обявят и ще станат известни в хакерските среди. Естествено е да се появят и огромен брой атаки и то точно по слабите места на OS, които не са закърпени от SP2. Същевременно това ще бъде придружено от промоция от Microsoft на Windows XP с включен SP2 [на приемлива според тях цена]
Всичко това за за принудят потребителите да си закупят официални версии на софтуера.
SP2 ще е с размер около 80 мегабайта.
Пол Рандъл, Microsoft's UK мениджър за XP, пред BBC News Online казва следното:
"Това не е обичаен, нормален SP. С това, което сме създали [нов код в SP2] ние променяме собствените си правила."
"Microsoft положи и ще полага всички възможни усилия за да могат легалните потребители да получат или си доставят SP2 по възможно най-много начини."
Е това е интересно ама като премахнат 20 CDKey-а какво ще им помогне хората ще си качат други (ако съм те разбрал правилно[:)] ) а иначе подобренията, лошо няма нека ги има дано да са за добро[:)]
@Malone,
Това дето го пишеш е доста гаден сценарий но:
1. В света се ползват милиони нелегални копия на ХР и ако започнат масови хакерски атаки негативите пак ще оберат "Микромеките".
2. Не ми се вярва сами да си обявят слабите места в системата - това е като да си свалиш гащите на публично място - винаги го отнасяш.
3. И на SP2 хакерите бързо ще му намерят цаката[:D]
Нали уж им откраднаха сорса на същияя този Win, преди колко време беше, и то точно в тази част, която се отнасяше до ъпдейтите. Ако това е ставало наистина, аз не виждам съществени пречки "Малките и Меките" [:D] да обявят дупките там и начините, по които могат да бъдат закърпени... Още повече че те по стар сценарии сигурно няма да обявяват "Дупка-а-а-а-а-а!", а ще цъфват направо с решение за проблем на открит пробив в медийното пространство. Кога са го открили, друг въпрос.
Ама какво значи - забраняват повече от 20 нелегални копия? Ключове за регистрация, нали? Щото на мен нищо съществено не ми пречи да отида да взема от някъде един легален диск и да си го инсталирам някъде по желание, само че без лицензионен договор. Предполагам, че между хакнатите копия и оригиналите няма разлика....
Не се ли говореше преди време, че SP2, за разлика от SP1, ще може да се инсталира и на пиратско копие на Windows? Точно защото поне 90% от вирусите ходят по пиратски копия, които не се ъпдейтват.
А що се отнася до "Дупка-а-а-а-а-а!", Sasser е ясен пример как седмици след излизането на съответния пач имаше повече от достатъчно незащитени машини. Разликата между оригиналите и хакнатите е в активирането, SP1 проверява, дали съответният Windows е активиран правилно или не и отказва да се инсталира във втория случай.
Не мисля, че нелегалната версия се различава от легалната единствено по въведения CD key. Това е много елементарно разсъждение.
Подценявате Microsoft, хитри лисици са те и няма начин да не са измислили някой подъл номер.
Друг е въпроса, че легални и нелегални версии няма. Има легално и нелегално използване на софтуера.
CD key няма нищо общо, вероятно Microsoft имат предвид нещо друго и скоро ще видим какво е то.
А че ще му намерят цаката и на SP2 това е ясно, не ми е била целта да спорим или да изглеждам отчаян.
Още преди да излезе официално със сигурност вече ще има bypass-ната версия на SP2 или пач за редовната.
Просто пиша, това, което чета.
[:D]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Не мисля, че нелегалната версия се различава от легалната единствено по въведения CD key. Това е много елементарно разсъждение.
<div align="right">Originally posted by Malone*-*08/06/2004*:* 18:31:17</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Разбира се, ясно е че тая тема е тук за да ни информира и пишеш каквото четеш. Като такава е много ценна, защото като нищо много народ ще се юрне да качва SP2 и като резултат ще остане без Windows. Но го има и въпросът: "Какво следва да направим оттук нататък?" Какво ми пречи на мен да отида при някой, който е сключил лицензионен договор, да му кажа "Бричед, дай за малко диска ?", да изтърча до вкъщи и да си го кача от неговия диск но с мой ключ? Мисля, че нищо не пречи. Къде ще е тогава разликата между нелегалното и легалното копие ?
Ако имах представа още отсега как точно ще се справим щях да работя вероятно някъде по близо до Сиатъл и вероятно щях да имам на носа си големи цаки [-O-O-] като Директора [Б.Г.]
Не знам как точно ще различат легалните от нелегалните копия, но явно има някъкъв начин и той не е в CD Key или това е само един от начините за да са толкова уверени. Докато си писал съм редактирал горе и ще се повторя: Измислили са някой подъл номер, който ще разберем скоро.
Чета си аз и гледам ... <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">"Windows XP SP2 няма да работи с пиратски версии на операционната система"</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Вижте какво ми пише в "System Properties":
System:
Microsoft Windows XP
Professional
Version 2002
Service Pack 2, v.2096
Не си мислете че е случайност....Просто излезна един релииз на ХР-то с вграден SP2 по Фрии-тата иреших да си го сложа. (Има интересни новости.:) Явно SP2 вече е кракнао,хакнато(не знам точно как се води). Дори и Online updates си работят (за 2 дена се ъпдейтнах 2 пъти :). Но за инсталирене на SP-то в/у вече качено ХР незнам.
Интересно този "релииз", където си го намерил на "фриито" кой го анонсира?
И дали само случайно след Service Pack 2 е написано v.2096?
И дали първата работа на "релииза" който ползваш не е да се "обади" на Microsoft защото те имат научни интереси от потребителите на подобни "релиизи".
А дали Service Pack 2 v.2096 е това за което говорим в темата?
[8]
как ще стане номера с активирането на виндовс-а дето е взет от биритчеда?
абе пиратски копия ще има винаги. Най-много да не можеш да си сваляш кръпките онлайн или да трябва по принуда да си сложиш някои файъруол за да не пращаш инфо на МС
Ами какво ще стане ако чисто и просто не си сложиш SP2? Толкова ли е жизненоважен този сървиз пак или пък пичовете от MS ще създадат "вирус-убиец" на Windows без SP2? Майната им...
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Не се ли говореше преди време, че SP2, за разлика от SP1, ще може да се инсталира и на пиратско копие на Windows? Точно защото поне 90% от вирусите ходят по пиратски копия, които не се ъпдейтват.
<div align="right">Originally posted by barnie*-*08/06/2004*:* 14:03:12</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
по-скоро 90% от проблемите са с windows-и които не се ъпдейтват от което със сигурност не следва че са пиратски - даже напротив... на индивидуално ниво проблема е в самия юзър, на фирмено/организационно в админ-а [:D]
иначе sp2 не е зле - позволява (с малко модификации) на 1 машина да се логнат едновременно 3ма юзъра и да си работят едновременно - или пък 1 през конзолата и 2ма remote - изобщо remote desktop-a доста го уважавам. Откъм секюрити всички версии които досега са ми минали през ръцете изглеждат по-добре от досегашното положение което разбира се не значи че няма да има нови дупки [;)]
Добре де според мен целия проблем ако има такъв ще е в активейшъна в интернет. Имам купен ХП и ще видим какво и как иска като пусна ъпдейта и ще ви пиша. Ако действително няма да е възможно да се ползва пиратски ХР или е прекалено сложно за потдръжка майкрософт се самоубиват. Та нали именно защото е лесна за кракване тази операционна система е толкова разпространена. Май идват златните времена за линукс.
това за 3-те конекшъна за remote desktop е готино.
на едно пц само заради това смених ОС-то с 2003 сървър.
За златните времена на линукс.... те от 99-2000 май все идват. Ама нещо много бавно пълзят.
И за да не почне МС срещу линукс тема:
Добре че бяха линукс че и уиндоуса да го постегнат доста. Не може да се сравняват просто 98 и 2003