Акцизът за цигари и алкохол скача предсрочно
   Цитат:

[size=14px]
Акцизът за цигари и алкохол скача предсрочно[/size] 
 Алкохолните продукти и цигарите ще поскъпнат шоково от следващата година, ако парламентът приеме предложените от финансовото министерство нови акцизни ставки. 
Голямата изненада е искането на екипа на Орешарски акцизът на цигарите да скочи наведнъж с предвидените увеличения за 2006 и 2008 г. Мотивът, представен пред председателя на бюджетната комисия, е, че това ще е превантивна мярка срещу евентуална по-голяма инфлация през 2008 - година преди планираното от страната влизане в еврозоната и покриване на Маастрихтските критерии, според които инфлацията не трябва да надхвърля с повече от 1.5% средната от трите страни с най-ниска. 
Сметките на финансовото министерство показват, че само от поскъпването на цигарите може да се очаква допълнително поскъпване от 1% през 2008 г. Същото инфлационно влияние вероятно ще е валидно за догодина и заедно с шока, който предизвикват новите на цени на горивата и енергията, ефектът надали ще е много приятен за потребителите и левовите спестители. 
Ако предложението на министерството бъде прието, неофициалните разчети показват, че кутия от най-продаваната марка цигари "Виктори" ще струва около 2.60 лв. от сегашните 1.60 лв. Ако ставката беше увеличена само с уточнения с ЕС план за 2006 г., цената на "Виктори" щеше да е 1.90 лв.  
Пълната статия: http://www.dnevnik.bg/show/Default.a...169552&rubrid= 
    Привържениците на ЕС - "Радвате ли се?? Поздравете близки и приятели!" :cens:
     Re: Акцизът за цигари и алкохол скача предсрочно
  BerkStock, за тази новина още преди 10 дена четох в един всекидневник, но пък за алкохола нищо не пишеше.
Сега маса хора ще пропищят: Е, к'во пък, аз не пуша! Както и такива: Е, к'во пък, аз не пия!
Лично аз пуша, за сметка на пиенето, но мисля да ги намаля... поне с по 1-2 кутии по-малко на ден... :grin:

Ти остави другото, ами сега хората масово като започнат да ги отказват, отиде та се и не видяха законите дето ги приеха...
  Честито, първите действия на новото правителство са показателни... (мен проблема с цигарите не ме засяга особено, ама виж, за :dock: - жалко)
  Няма страшно! Ще се махне акциза за домашната ракия.... 
Ще пием само чиста домашна продукция, а виж за пушенето... ами ще минем на "качак"... има едни хубави родопски тютюни, за които и "Филип Морис" мечтаят, като дръпнеш веднъж те удря в петите.... :yahoo:
  Ще пушим цигари от сивата икономика.
L&M кутия я дават за 1.30
  Остава и закон да за всекидневно спортуване да вкарат и ша ги минем и американците и европеиците :grin: :grin: :grin:
  Който пуши да му мисли, алкохола .. пак не ме бърка има си достатъчбно собствено производство :)) даже и остава. Само за бирата ми е малко гадно ама ще го преживея
   Цитат:

Мотивът, представен пред председателя на бюджетната комисия, е, че това ще е превантивна мярка срещу евентуална по-голяма инфлация през 2008 - година преди планираното от страната влизане в еврозоната и покриване на Маастрихтските критерии, според които инфлацията не трябва да надхвърля с повече от 1.5% средната от трите страни с най-ниска.

По тази логика дайте да вдигнем цените на всичко. Щом е за превенцията. Както стана с цените за тока изчислени по курс на долара 2 лв. Не съм пушач и не ме касае пряко, ама оправданието е смешно и трагично :angry:.Поне да бяха казали, че е за ограничаване на тютюнопушенето, а то така.... Много ме кефят как се сещат за инфлацията само като има да се взема. А тази инфлация на заплатите не влияе ли?* :undecided:
  Абсолютно гадно, но много очаквано - всички цени ще се изравняват с европейските. Вече горивата ги настигнаха, сега ще се гонят алкохола и цигарите, а хранителните продукти са отдавна "на европейско ниво".
От услугите - има какво да очакваме (поскъпване многократно).
И заплатите на депутатите ще бъдат компенсирани, но това ще е строго секретно.
А за нас- домашна ракийца и тихи псувни..........................