Интелектуалното пиратство - има думата ЗАЩИТАТА!
В защита на пиратите!
Интелектуалната собственост е достъпна само за богатите
Под това заглавие Георги Дюлгеров разглежда една тема, която сме дискутирали многократно.
Цялата статия можете да прочетете тук: http://www.standartnews.com/archive/...iety/index.htm
Re: Интелектуалното пиратство - има думата ЗАЩИТАТА!
Хубаво написана статия, но едва ли ще трогне copyright-хората, които веднага ще извадят десетки аргументи против това...
Само дето в статията г-н Дюлгеров е пропуснал да спомене за превъзходството на развитото социалистическо общество и да пролее сълза за пролетария който седи на сергията и прави добро на хората ...
Истината е някъде по средата всъщност ... пиратството което познаваме от "Славейков" и останалите сергии из България си е грозна картинка най-малкото защото носи пари не на въпросните пролетарии а на организираната престъпност:knuppel2:. "Пиратството" което може да се намери в интернет е нещо по-различно обаче ...
Точно тук мнението ми съвпада с това на Дюлгеров ... ако цената на авторското съдържание било то филми, музика, литература или софтуер беше разумна - примерно 2 пъти цената на носителя ... то създателите на съдържанието и разпространителите биха печелили може би дори повече от продадено количество и твърде малко хора биха се главоболили да го крадат ... Когато един филм на двд ми струва 20 евро ... дори и доходите ми да са на ниво от ЕС пак бих го откраднал, или бих купил 1 за месеца и бил откраднал още 5 ... ако цената му е 5 евро - ще си купя 5 филма този месец ...
Абсолютно съм съгласен г-н Дюлгеров (макар и да не съм на неговата възраст :) ). Парите трябва да са средство а не цел. Всъщност няма никакво значение дали съм съгласен или не. Докато има нещо което струва пари, ще има и хора който да го крадът. И колкото е по-скъпо, толкова по-желано ще е. Както се казва в една реклама "всяко дейстие си има същото и обратно по посока противодействие....." К'во да се прави, това са закони които не зависят от нас.
За цената - има нещо вярно - откакто почнаха да дават DVD-та с весниците, взех да си "купувам" по-често двд-та :) - за 3лв диск с филм и кутийка с обложка - че то ако си го направя сам по-скъпо ще ми излезе :016: (весника въобще не го смятам)