[size=14px]
Viva la France![/size]
Мартин Карбовски
Колко е хубаво, че мога да знам какво става по света. Всеки ден всяка новина от планетата ме срявнява с останалите нации. Сравнява ме със земята.
Във Франция студентите протестират. Палят Париж ядосани, че младите хора ще бъдат третирани неравностойно и 26-годишните и по-млади французи ще бъдат наемани при неизгодни за тях условия. Съзнанието ми се взривява и, във възхищението си към тези малки французи, се питам какво трябва, за да може един обикновен българин да търси правата си по този начин – чрез неподчинение.
1. Със сигурност първото нещо, което му трябва да един човек, който търси правата си, е да може да чете. Прочита един закон и разбира, че законът не е справедлив. После започва пълненето на коктейли Молотов. Ако това е причина човек да си търси правата, явно всички българи не могат да четат.
2. Със сигурност човек, който си търси правата, трябва да не е сам. Пълненето на коктейли Молотов и опасна работа - поне за трима души. В този смисъл българинът е най-самотният човек на света, въпреки че правата му се нарушават групово.
3. Със сигурност човек, който си търси правата, трябва да не е страхлив. Да не те е страх да те набие полицията. Да се гордееш, че полицията те е набила, докато си си търсил правата. В този смисъл българинът е най-страхливото копеле на планетата. Бил е възпитаван да бъде страхлив 550 години – първо заптиетата са го учили как не трябва да си търси правата 500 години, след това милицията 50 години му е направила опреснителен курс.
4. Със сигурност човек, който си търси правата, е горд човек. Със сигурност българите са горди само с курвите си и бактериите си.
5. Със сигурност човек, който си търси правата, е родолюбец, французин. Той не иска да емигрира в САЩ и да остави баба си да умре през постсоциалистическата епоха. Той иска да живее във Франция. Няма и не иска да отиде другаде. Българинът иска да отиде другаде, но и другаде, и тук - когато човек е страхливо лайно - може да стигне далече, но само намазан по чужди обувки.
6. Със сигурност това е човек, който знае как работи демокрацията – пече се всеки ден като хляб, но преди това се меси и мели. Всеки ден. Французите нямат Радой Ралин, за да им дефинира свободата. Те всички ежедневно дефинират и пекат свободата си и я изяждат – заедно с малко бой с палки.
7. Със сигурност това не е човек, който бързо забравя. Човекът, който се бори за правата си, е интелигентен и помнещ. Ако това е така при французите, то явно българите са дементни и глупави хора.
8. Със сигурност животът и страната могат да се променят от младите хора и от никой друг. Така е във Франция, Северна Корея, Япония, Англия, Германия, Украйна, дори Иран. В България протестните митинги се водят от пенсионери, а Велко Вълканов е днешният Левски.
9. Със сигурност младите хора във Франция, които хвърлят коктейли Молотов по улиците, изживяват своята човешка и историческа значимост далеч по добре от тъпите провинциални гъзари и гримирани пички, който хвърлят коктейли само в стомасите си и се кълчат на източна музика сред калта на живота си. Говоря за студентите у нас, който след 90-те години имат само една мечта – да отидат на бригада и да имат пари. Парите ви са някъде там – там, където са и парите на парижките студенти – в битката за права в собствената си държава. Студентите в Париж се бият за парите си и сигурността на живота си, нашите студенти днес мечтаят да са слуги, емигранти.
10. Със сигурност, за да се бори човек за правата си, трябва да е чувствителен към живота си и и живота на другите. Ако това е така, българинът е най-несъчувстващо социално чудовище, раждано от страдащата от махмурлук еволюция. Защото, когато у нас убиват деца, българите забравят за това за няколко дни и с няколко ракии. Защото, когато убийците се измъкват и жертвите остават неотмъстени, ние се държим така, сякаш сме под турско робство. Измъкваме се с репликата – "ми кво да напраим". Ами направете нещо – имате държава – взривете я и я започнете от начало.
11. Със сигурност българите имат много повече и много по-големи проблеми от французите. Затова се чудя как им е още вкусна ракията – след Лим, Кербала, Индиго, Перник, Пазарджик, Кузов – още искате ли? Дори и да нямате проблеми с парното, толкова ли нямате права за търсене? Не мога да разбера щастливи хора ли са българите или просто са глуповато ухилени.
Това е всичко. Още един ден от моя живот, когато се възхищавам повече на Беларус и на Франция, отколкото на хората, които са ми най-близки.
Да живее Франция!
Оригиналът: http://vsekiden.com/news.php?topic=3&id=12585