97 на сто от потребителите - уязвими за шпионски софтуер
Едва трима от 100 потребители разпознават злонамерените сайтове, които инсталират spyware и adware елементи на компютъра им, съобщиха от McAfee. Проучването, проведено от закупената от McAfee компания SiteAdvisor, показва, че 97% от общо 14 000 потребители поне веднъж са били измамени от фалшив уебсайт. Потребителите е трябвало да посочат безопасните сайтове измежду предложените им сайтове, разделени в 5 категории - скринсейвъри, емотикони, игри, текстове на песни и сайтове за споделяне на файлове.
Според данните от проучването, 65% от потребителите са били на път да се заразят със злонамерен софтуер, тъй като са пропуснали малката забележка в условията за използване на сайта, според която всъщност са съгласни с инсталирането на софтуера.
Сайтовете, предлагащи емотикони за изтегляне, са разпознати правилно от 75% от потребителите, но едва 28% от тях са разпознали безопасните сайтове, предлагащи текстове на песни. Тестът все още е активен и може да бъде направен тук.
Новинката е от един локален форум. Аз само копи-пеист направих защото е интересна.
Re: 97 на сто от потребителите - уязвими за шпионски софтуер
Тествах се... 4 от 8 :( Все пак едно е да видиш сайта, съвсем друго е да изтеглиш файла и да решиш да го стартираш!
YOU GOT 7 OF 8 QUESTIONS CORRECT :grin:
Цитат:
Първоначално публикувано от razziel
YOU GOT 7 OF 8 QUESTIONS CORRECT* :grin:
ето го отличника !
:)
6 от 8... не било зле..
аз общо взето се водих от логиката, че безплатните неща обявени там са си съмнителни, докато на платените решения може да се разчита.. без почти да се заглеждам по сайтовете
абе да ми е жив и здрав Касперския :)
и аз 6/8
за сметка на западняците, аз освен на хвърлянето на боб разчитам и на firewall, и на antivir :coolsmiley:
4/8. Смятам теста за ужасно глупав. По външния вид на сайт не може да се познае дали предлага нежелани файлове. Да не говорим, че според теста e-mule е безопасно, а kazaa - не... :Super:
4/8
Тези от вас, които като мен са разочаровани от теста, могат да се тестват и с
Hacker Guardian Vulnerability Scan - FREE scan
http://www.comodogroup.com/products/free_products.html
Необходима е регистрация и безплатното тестване е само веднъж
(първоначален източник: ru-boy - http://forum.setcom.bg/index.php/topic,26568.0.html)
// Разбира се, става въпрос за коренно различни неща между двата теста
7 от 8 и то заради последния въпрос, тъй като посочих и четирите като "вредни".
Един път заради тестване на системата, един път защото наистина мисля така.
Те обаче отчитат мулето като НЕвредно.
Много добър, МНО-ГО ...
Само на външен вид ги разкрих.
:)
реално само на един от сайтовете пише, че ще ти пробутат боклуци... това повече прилича на хвърляне на боб отколкото на тест за съобразителност...
още по-пълна трагедия - 2 от 8. Само първите 2 съм нацелил.
6/8 Само 1 и 3 съм сгрешил, а нямам абсолютно никакъв опит с тегленето.
Много ме съмнява теста.
"тестът" разчита по-скоро на наблюдателност и някакъв субективен усет - примерно сложност на менютата, претруфен дизайн, подозрителни странични реклами, блокирани pop-up и други такива
но като цяло е без стойност - за това съм съгласен