"Kazaa" плати 100 млн. долара, за да стане легален

Интернет пиратството в България нараства сериозно, а нелегални CD-та могат безпроблемно да се намерят във всеки по-голям град, кори ни доклад на IFPI

28.07.2006 г., НетИнфо.БГ


"Сайтът Kazaa.com, даващ възможност на потребителите си свободно да обменят файлове помежду си, вече ще предлага легален даунлоуд на музика. За да излезе "на светло" пиър-ту-пиър мрежата се съгласи да плати 100 млн. долара обезщетения на звукозаписната индустрия.

Споделянето на файлове и пиратските дискове са сред най-важните фактори за големите загуби, които музикалният бизнес търпи в последните години.

Спечелихме още една битка в продължаващата война, коментира шефът на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) Джон Кенеди, след като Kazaa последва примера на други подобни сайтове, най-известният от които вероятно е Napster.com.

Сумата, която Kazaa е склонна да плати показва колко популярен е този сайт - 100 млн. долара е половината от стойността на легалния даунлоуд на музика в Европа, обяснява анализаторът Марк Мълиган.

Софтуерът на Kazaa е бил свален 239 млн. пъти, а в пиковите моменти към сайта едновременно са "вързани" повече от 4 млн. души.

Решението на мрежата за пиър-ту-пиър обмен следва и поредица от съдебни спорове по целия сват. Миналата година Австралийският федерален съд постанови, че софтуерът на компанията стимулира потребителите да нарушават авторските права и затова забрани той да бъде използван от австралийци.

Остава неясно обаче доколко решението на "Шарман Нетъуркс" (SharmanNetworks.com) - собствениците на Kazaa, ще ограничи пиратството, тъй като много потребители ще спрат да използват техния софтуер и ще го заменят с подобен, коментира Би Би Си.

Според Мълиган обаче предприетите мерки определено имат ефект, тъй като пазарът на нелегална музика сега е доста по-фрагментиран и за повечето интернет потребители става все по-трудно да открият сайтове, които открито предлагат нелегална музика.

В същото време услугите на повече от 300 сайта като iTunes, Yahoo! Music и Wippit например предлагат легална алтернатива.

Миналата година законният даулоуд на музика в световен мащаб е бил на стойност 1,1 млрд. долара, сочат данните на IFPI.

В същото време размерите на интелектуалното пиратство остават застрашителни, алармират от федерацията и обясняват, че то се развива най-вече чрез нелегални CD-та, свободен обмен на файлове между интернет потребители, както и директен даунлоуд от "специализирани" сайтове.

Доклад на федерацията (Piracy Report 2006) сочи, че през миналaта година от глобалната мрежа са свалени над 20 млрд. песни. Ситуацията в десет държави е посочена като особено тревожна.

На първо място в списъка на "приоритетните страни" е Бразилия, следвана от Канада, Китай, Гърция, Индонезия, Италия, Мексико, *****, Южна Корея и Испания.

Според данните в документа през 2005 г. са продадени над 1,2 млрд. пиратски дискове на стойност 4,5 млрд. долара, като количеството е почти без промяна в сравнение с предходната година.

Най-големият производител на нелегални CD-та остава Китай, където 85% от всички дискове са пиратски, твърдят от федерацията.

България пък оглавява листата на "страните в специален фокус". Освен нас тук попадат Пакистан, Тайван и Украйна.

Интернет пиратството в България нараства сериозно, а нелегални CD-та могат безпроблемно да се намерят във всеки по-голям град, което сериозно се отразява на възможността за ръст на легалната музикална индустрия там, пише в доклада.

Основният проблем е, че българският Наказателен кодекс не криминализира владението на пиратско съдържание, което се използва за комерсиални цели. Прокурорите и съдилищата не се отнасят към нарушенията на интелектуалното право като към сериозно престъпление. Друг основен момент е лицензирането на заводите за оптични носители, се казва в документа.

В България 65% от продуктите, защитени от правото на интелектуална собственост, са пиратски, но ако се разглежда само музикалният бизнес, процентът на нелегални дискове достига 80.

С тяхното производство, както и с много други бизнес дейности в страната се занимават престъпни групировки, пише в доклада.

Властите изпращат позитивни сигнали, които показват желанието за промяна, но очевидно има да се извърви много дълъг път преди защитата на интелектуалната собственост да стане факт, смятат от IFPI."



Тук: http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=915384