Резултати от 1 до 12 от общо 12

Беров и Костов погребаха АЕЦ

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,687
    #1

    Беров и Костов погребаха АЕЦ

    Беров и Костов погребаха АЕЦ

    Професорът продаде четирите реактора за 24 млн. екю

    Белчо Цанев

    На 31 декември 2006 г. България ще затвори III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Само ден преди да стане пълноправен член на Евросъюза. Независимо от факта, че външната комисия на Европейския парламент гласува за 8-месечно отлагане на спирането на двата реактора. С мотива, че регионът ще бъде изправен пред недостиг на ток и нарастваща енергийна зависимост от *****.

    Българското правителство ще затвори III и IV блок и въпреки очакваното днес в пленарната зала на Европарламента окончателно одобрение на доклада на Джефри ван Орден, който апелира за "по-гъвкаво отношение" към АЕЦ "Козлодуй".

    Ще ги затвори, но не защото правителството на тройната коалиция е българофобско, както се опитват да го изкарат политическите му опоненти. Напротив - реакторите ще спрат точно защото кабинетът е високоотговорен и стриктно спазва както договора за присъединяването ни към ЕС, така и подписаните преди него споразумения. Колкото и да му е мъчно на стария атомник и страстен защитник на четирите малки реактора на "Козлодуй" Румен Овчаров, той ще нареди затварянето на III и IV блок на 31 декември. И те ще спрат, така както спряха през 2002 г. I и II реактор. Но не защото Овчаров е променил личната си позиция, откакто зае високия пост министър на икономиката и енергетиката. А просто защото е прав колегата му Ивайло Калфин, който кратко и ясно заяви: "Няма начин страната ни да смени вече подписания договор с ЕС и да не затвори III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Така е - ако искаме да запазим двата реактора, трябва да променим договора за присъединяване с ЕС, което води до нова ратификация от страните членки. Т. е. пак да занимаваме Еврокомисията и още 25 парламента с нашето присъединяване. Нещо немислимо да се случи. Това е. Договорите се подписват, за да се изпълняват, и то стриктно. А това, че някои преди това са подписвали други договори и меморандуми и са поемали ангажименти, без да им пука за последиците само за да се бият в гърдите, че са направили поредната важна крачка за присъединяването ни към ЕС, трябва да се припомни. За да е наясно обществото, че не Овчаров, Калфин и Станишев затварят III и IV блок на "Козлодуй". А че само изпълняват договори, които просто няма как да не изпълнят. Договори, поети от безхаберния кабинет на Любен Беров и преподписани от правителството на Иван Костов.

    Първата точка в договореностите за затваряне на четирите малки реактора на АЕЦ "Козлодуй" бе поставена на срещата на Г-7 в Мюнхен на 6-8 юли 1992 г. Тя взе решение за създаване на международна програма за подобряване безопасността на ядрените централи в Централна и Източна Европа. Като част от нея през февруари 2003 г. Европейската банка за възстановяване и развитие създаде Фонд за ядрена безопасност, който трябваше да предоставя помощи за модернизиране и удължаване срока на експлоатация на руските реактори. На практика обаче фондът взе на прицел само "Козлодуй" с идеята да компрометира руските реактори ВВЕР, които нямат нищо общо с чернобилския тип РБМК. Фондът предприе стъпки към закриване на четирите блока, подпомаган и от световноизвестни еколози като Жак Ив Кусто. Правителството на Беров не направи нищо за защита на четирите реактора. Напротив - на 16 юни 1993 г. заедно с НЕК то сключи споразумение с ЕВВР за 24 млн. екю безвъзмездна помощ за повишаване на безопасността на I-IV блок на "Козлодуй". Според него I и II блок трябва да бъдат затворени до 1 април 1997 г., а III и IV - през 1998 г.

    Кабинетът "Костов" не изпълни споразумението и за да защити блоковете, през март 1999 г. парламентът прие Национална стратегия за развитие на енергетиката и енергийната ефективност до 2010 г. Документът предвижда спирането на I и II блок да започне след приключването на модернизацията на V и VI блок, а на III и IV - през 2008 и 2010 г.

    На 29 ноември 1999 г. обаче еврокомисарят Гюнтер Ферхойген дойде в София точно преди да получим поканата за преговори за присъединяване към ЕС. След проведена среща лично с Костов тогавашното правителство излезе с изявление, че "има пълна решимост да затвори реакторите I-IV към най-ранните възможни дати". Ангажимент, поет лично от Костов и неговия кабинет без мандат от Народното събрание. В резултат на това НЕК и "Козлодуй" подписаха на 29 май 2000 г. заемно споразумение за 212,5 млн. евро.

    Това е истината. Беров продаде малките реактори на "Козлодуй" за 24 млн. екю, а Костов ги предаде окончателно срещу заемно споразумение. Кабинетът "Сакскобургготски" потвърди тези споразумения с ЕС, въпреки че имаше възможност да договори отлагане спирането на III и IV блок преди затваряне на глава "Енергетика". Още повече че по негово време се проведе и т. нар. партньорска проверка, която доказа, че III и IV блок са сред най-обезопасените в света и могат да работят поне до края на проектните си срокове - 2010 и 2012 година.

    Остава да обобщим загубите от ранното затваряне на четирите реактора. А те са непроизведени над 51 млрд. квтч електроенергия. Която по изкупни цени на вътрешния пазар струва над $1,440 млрд., а по цени на външния - над $5 млрд. Затварянето ще се отрази и чрез повишаване на цените на електроенергията, което ще доведе до 930 млн. евро загуби за икономиката отделно от споменатите. Отделно остават социалните, екологичните и регионалните загуби, които е трудно да се изчислят. Поне за 7 г. напред България драстично ще намали износа си на ток, от което ще губи над $300 млн. годишно. За заместване на четирите реактора България ще инвестира 4 млрд. евро без лихвите за изграждането на два блока в АЕЦ "Белене".

    Или няколко милиарда загуби срещу 24-те млн. екю на Беров. Както казва народът - кон за кокошка. По-точно - за яйцето на кокошката.

    Оригиналът: http://standartnews.com/bg/article.p...article=169690



    Коментар: (насочен към всички ЕС-фили (най-вече), БСП-фили, СДС-фили, НДСВ-фили, ДПС-фили и т.н. - колкото и гневни реакции да предизвика)


    На ви сега!

    На ви Европейски Съюз!
    На ви "Демокрация"!
    На ви "Социализъм"!
    На ви и анти"расизъм", и анти"дискриминация", и анти"фашизъм"!

    А "най-доброто", както винаги, предстои!...

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    947
    #2

    Re: Беров и Костов погребаха АЕЦ

    нямам думи ебаси

  4. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    213
    #3

    Re: Беров и Костов погребаха АЕЦ

    Не виждам да се споменава за мадридското говедо, което се ангажира с конкретен срок за 3ти и 4ти блок?? Все пак да не забравяме кой полуидиот го направи

  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,687
    #4

    Re: Беров и Костов погребаха АЕЦ

    Цитат Първоначално публикувано от painmaster
    Не виждам да се споменава за мадридското говедо, което се ангажира с конкретен срок за 3ти и 4ти блок?? Все пак да не забравяме кой полуидиот го направи
    Споменават го, въпреки че не директно...

    Кабинетът "Сакскобургготски" потвърди тези споразумения с ЕС, въпреки че имаше възможност да договори отлагане спирането на III и IV блок преди затваряне на глава "Енергетика". Още повече че по негово време се проведе и т. нар. партньорска проверка, която доказа, че III и IV блок са сред най-обезопасените в света и могат да работят поне до края на проектните си срокове - 2010 и 2012 година.
    На мен като цяло нещо много БСП-оневиняващо (а и като цяло - държаво-оневиняващо) ми звучи тая статия - Видите ли, ние изпълнявахме клаузите по договора за присъединяване; можехме да се противопоставим на някои условия, ама... Сега... Не върви да занимаваме ЕС с глупостите си, току виж взели ни спрели парите от еврофондовете и после с какво ще си подсигуряваме депутатските кюфтета за по 20 стотинки? Е, даа, токът ще поскъпне, може и режим да има, но има от къде да си го внасяме, народът нали плаща, къде ще ходи... за хората, важното е на нас, Боговете, да ни е добре!


    ЕС иска това, ЕС иска онова, ЕС иска трето и пето... А българските национални интереси къде отидоха? Вижте цитираните цифри - вижте загубите! Кой ще ги компенсира? С режим на тока ли ще влезем в тая пуста "модерна" Европа?


    И тук ще вметна малко финансова статистика, която хич не е <offtopic>, щото касае пряко последните правителства...

    На някой известно ли му е колко е брутният външен дълг на България? Ако не - нека ви кажа - към края на Август 2006 е ни повече, ни по-малко от 16.8276 млрд. евро (70.1% от брутния вътрешен продукт)! С 1.7169 млрд. евро повече в сравнение с края на 2005 година! А в сравнение с Август 2005, БВД е нараснал с 2.5631 млрд. евро!

    Къде са отишли тия пари?! Питам ви и отговор не искам, както беше казал Тодор Живков...


    (Информацията е от БНБ - който не вярва, да отвори файла и да чете)

  6. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #5

    Re: Беров и Костов погребаха АЕЦ

    BerkStock, ако имаш достъп до подобна информация, ще ми е интересно да видя какъв е бил дълга в края на управлението на предишните правителства.

    А по темата - АЕЦ-а ми е болно място и ми е жал, че го затваряме за тоя дето духа. Трябваше да има референдум, но на мухльовците не им стискаше да направят.

  7. Member
    Тук е от
    Nov 2004
    Мнения
    898
    #6

    Re: Беров и Костов погребаха АЕЦ

    Мухльовците ще продължават да го правят,докато "ножа не опре до кокала".
    Тогава чакам BerkStock да мине да събере дружината

    а,да не забравя от мен за мухльовците

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,687
    #7

    Re: Беров и Костов погребаха АЕЦ



    Марто, не успявам да намеря архив на БНБ с публикациите относно външния дълг, но пък за стойността му за минали периоди може да се направи една проста сметка...

    В документа на дадената по-горе връзка (ТОЗИ) има една графика, показваща съотношението (в %) на брутния външен дълг спрямо брутния вътрешен продукт, чиито стойности за отминали периоди могат да се видят в сайта на НСИ (http://www.nsi.bg/Gdp/GdpList.htm)... Нататък, мисля, е ясно. Лошото е, че подобна сметка ще приблизителна, тъй като няма как да се изкарат точните стойности от графиката, но все пак би могла да даде някакъв ориентир.

    Иначе, НСИ би трябвало да публикуват такава макроикономическа информация, ама не го правят. Защо ли?...

    Ако попадна на конкретни неща по въпроса, ще пиша.


    Промяна:

    Ето един ФАЙЛ, в който може да се види как се е движил брутният външен дълг на България от януари 1999 до сега...

    А пък в ТОЗИ файл има една таблица, в която се вижда какъв е бил БВД за периоди след 1996 година.

    Преценете цифрите сами.

  10. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #8

    Re: Беров и Костов погребаха АЕЦ

    Да обобщя информацията от постовете на BerkStock:

    дек 1996 г. - 9601 млн. USD (след виденов)
    юни 2001 г. - 11670 млн. USD / 9855 млн. EUR (1USD = 1.18 EUR) (след костов)
    юни 2005 г. - 16654 млн. USD / 13665 млн. EUR (1USD = 0.83EUR) (след сакса+доган)
    юни 2006 г. - 20741 млн. USD / 16593 млн. EUR (1USD = 0.75EUR) (1 година бсп+доган+цар)

    Изводите всеки може да си направи сам

    Разни журналя да не ми се правят на умни, защото сегашните дебили "погребват" по един реактор и половина всяка година

  11. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #9

    Re: Беров и Костов погребаха АЕЦ



    Беров и Костов = Берксток

    КОРУПЦИЯЯЯЯ!!! МАФИЯЯЯЯ!!!


  12. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2005
    Мнения
    63
    #10

    Re: Беров и Костов погребаха АЕЦ

    хмз така като гледам точка 4 и 5 от посочения файл отколо 10 милиарда, като:

    по точка 4. Данни за фирмите от публичния и частния сектор, вкл. държавногарантираните кредити. Не се включват вътрешнофирмените заеми. Данните обхващат само кредитите, регистрирани в БНБ и за които тя е получила информация."

    Но по точка 5 около - 5 милиарда - вътрешно фирмени заеми.

  13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,687
    #11

    Re: Беров и Костов погребаха АЕЦ

    Цитат Първоначално публикувано от BerkStock
    ... към края на Август 2006 е ни повече, ни по-малко от 16.8276 млрд. евро (70.1% от брутния вътрешен продукт)! ...

    ...

    (Информацията е от БНБ - който не вярва, да отвори файла и да чете)

    Ето я и новата информация:

    Брутният външен дълг в края на септември 2006 г. възлиза на 18 083.9 млн. евро (74.7% от БВП), като нараства с 2973.2 млн. евро (19.7%) в сравнение с края на 2005 г. (15 110.7 млн. евро, 70.5% от БВП). Спрямо края на септември 2005 г. брутният външен дълг нараства с 3813.9 млн. евро (26.7%).

    Целият документ: БНБ
    Таблици: БНБ


    Според същите тези таблици, към август 2006 година размерът на БВД не е цитираната от мен по-горе сума (16.8276 млрд. евро), а всъщност 17.5344 млрд. евро.

    Някой желаещ да коментира?...

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    957
    #12

    Re: Беров и Костов погребаха АЕЦ

    Какво а коментираш с думи!
    Единственият имащ смисъл коментар е с калашник в ръка!!!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Пловдивчани погребаха чалгата в „Планета Пайнер
    От Tommorow във форум Коментирай новина
    Отговори: 0
    Последно: 25-04-11, 17:13
  2. Костов, Борисов и форума...
    От Wise във форум За Форума
    Отговори: 21
    Последно: 02-07-09, 22:03

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе