Re: БТК обяви старта на новата си ADSL Wi-Fi услуга
Момент само да уточним! Аз останах с впечатлението, че Wi-Fi рутера се включва пак към телефонния пост, а не играе самостоятелна роля на аксес пойнт точка. Ако е второто, това би било наистина много добре, просто няма да има конкурент, но ми се струва прекалено хубаво за да е вярно :)
Цитат:
Първоначално публикувано от Pat
Момент само да уточним! Аз останах с впечатлението, че Wi-Fi рутера се включва пак към телефонния пост, а не играе самостоятелна роля на аксес пойнт точка. Ако е второто, това би било наистина много добре, просто няма да има конкурент, но ми се струва прекалено хубаво за да е вярно :)
да, прав си, аз съм в грешка
искало ми се е да е, ама не е това, което ми се е искало :)
Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
Ей, пак български начин на реагиране!
Ами логично е, ако нямам добра връзка по телефонната мрежа на БTK (по ред причини)
Lupus, Lupus, пак си чел новината както теб ти изнася.
Като няма добра телефонна връзка, няма да имаш и никаква Wi-Fi. Да беше прочел че интернета идва по телефонния кабел и се раздава по МРЕЖОВ или по WI-FI.
И как ще си ползваш 'устройващата те услуга' ? От комшията ли?
@Black Adder,
Ако си прочел внимателно поста ми, ще видиш, че не коментирам конкретното решения, а начина на възприемане на новостите от българина и развитието на технологиите по принцип. А Wi-Fi мрежи ще има. Такава има вече във Варна
( www.novo.bg ), сега започва изграждането и в София и Пловдив.
PS А иначе и аз се подведох относно тяхната реализация.
Lupus, принципно си прав и аз безрезервно подкрепям твоята позиция. Защото е и моя. :)
Но...
В конкретния случай имаме абсолютно подвеждащо маркетиране на услугата. Дори ти си се заблудил. Което е напълно разбираемо - дори в заглавието на прес-съобщението на БТК четем дословно:
"ADSL Wi-Fi мрежата на БТК тръгва от днес. Клиентите на БТК ADSL вече могат да избират между безжична или кабелна Интернет мрежа за дома или офиса"
Мисля, че е едно малко връхче в областта на подвеждата реклама. Можеше да го комуникират като допълнение, разширение, допълнителна функционалност и т.н., но не и като ново, самостоятелно решение! Еле пък мрежа!
Можеше да е бТk ADSL+Wi-Fi примерно, или нещо подобно. Но не и ADSL Wi-Fi мрежата на БТК...!
Но това си е мое лично мнение!
Иначе идеята е добра. Вече се изтъкнаха доста аргументи. Макар, че можеха да ползват "комбо" модем-рутер-Wi-Fi. Със сигурност би било по-удобно за потребителя.
Би било много смислено ако интерфейса за конфигуриране е максимално "орязан" и е на български - целевата група е хора, неизкушени от тайнствата компютърни. Дано са го направили - спокойно могат да си позволят да си поръчат специално изработени за тях устройства (с преведен и орязан интерфейс) от работливите китайчета. Но ме съмнява. Не съм виждал и ако не съм прав, моля за извинение!
За останалите - както и до сега, ADSL и отделно Wi-Fi по свой вкус и възможности! :))
Цитат:
Първоначално публикувано от pimpirlit
Lupus, принципно си прав и аз безрезервно подкрепям твоята позиция. Защото е и моя. :)
Но...
В конкретния случай имаме абсолютно подвеждащо маркетиране на услугата. Дори ти си се заблудил. Което е напълно разбираемо - дори в заглавието на
прес-съобщението на БТК четем дословно:
"ADSL Wi-Fi мрежата на БТК тръгва от днес. Клиентите на БТК ADSL вече могат да избират между безжична или кабелна Интернет мрежа за дома или офиса"
Мисля, че е едно малко връхче в областта на подвеждата реклама. Можеше да го комуникират като допълнение, разширение, допълнителна функционалност и т.н., но не и като ново, самостоятелно решение! Еле пък мрежа!
Можеше да е
бТk ADSL+Wi-Fi примерно, или нещо подобно. Но не и
ADSL Wi-Fi мрежата на БТК...!
Но това си е мое лично мнение!
Споделям на 100%.
Цитат:
Първоначално публикувано от pimpirlit
--клъц--
...спокойно могат да си позволят да си поръчат специално изработени за тях устройства (с преведен и орязан интерфейс) от работливите китайчета. Но ме съмнява. Не съм виждал и ако не съм прав, моля за извинение!
--клъц--
Всъщност в последно време точно това правят и резултатите/проблемите са налице.
RE :
Проблема в ЗПЗ идва от лошото състояние на кабелите там. Много често са прекъсвани и снаждани.... а като знам и как ги надят... та по таково трасе няма как да се постигне максимума понеже има много загуби. Особено като се намокри.... Подмяната му както се досещата е скъпа и икономически необоснована операция. От това идват всички проблеми там. Иначе разстоянието до централата си е съвсем нормално.
Затова и 1 кола на БТК постоянно обикаля из района - ЗПЗ и в "Терснаб" а . Зад офиса има 1 разпределителна кутия. Трябва да е снема някой път за да се види каква антика е .
Цитат:
Първоначално публикувано от kris11
......
Зад офиса има 1 разпределителна кутия. Трябва да е снема
някой път за да се види каква антика е .
А тефтерчето с кросирането във въпросната кутия си е отишло заедно с уволения кабелен техник.... :-memnon
Не се шегувам, хората в този бизнес го знаят - техниците си носеха тефтерите с разпределението на чифтовете в джобовете и с качествените чифтове се търгуваше или се уреждаха с връзки. Когато БТК се приватизира, новите шефове уволниха старата гвардия и при тях останаха малко знаещи. А старите кучета си направиха частни фирми и добре живеят за тяхна сметка...
Лично на мен ми се е случвало да покажа на техник от БТК как може да свърже новопостроения ни блок с телефонен кабел по трасе, абсолютно отсъстващо в тяхната документация. Докато сваляхме мрежата на кабелната телевизия под земята, открихме доста такива трасета, някой с положени, не неизползвани кабели, а други просто недокументирани.
Възможно ли е модема да го закачам на различни телефонни линии? Например в къщи на вилата и на др. Ако става, аз съм за услугата.
Цитат:
Първоначално публикувано от taralion
Възможно ли е модема да го закачам на различни телефонни линии? Например в къщи на вилата и на др. Ако става, аз съм за услугата.
Не, не е възможно. Отсреща трябва да има Digital Subscriber Line Access Multiplexer (DSLAM), който да го посреща.