Re: Измененията в Закона за движение по пътищата
Цитат:
Първоначално публикувано от Vandal
А някой знае ли как стои въпроса с билдбордовете........
бе аз не знам как стои въпроса с НЕЗАКОННИТЕ табели ..........,
обаче :
- МНОГО съм размишлявал КАК СТОИ въпроса с контейнерите за смет !!
значи - според ЗДП - всеки "който ЗАЕБЕ препятствие на пътя(което стеснява пътя и предполага, че създава предпоставка за ПТП) ... - се наказва с глоба от :
.. - признавам си, че не помня колко точно глоба му се полага :Drinks: ... - ама всеки може да провери - ако му пука ..
:help
п.п.
нито са жълти/оранжеви(сигнален цвят поне контейнерите), нито са застраховани някъде ... :yikes :095:
:RTFM:
Цитат:
Първоначално публикувано от Meto
това също е интересно:
Чл. 119. (4) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачите на завиващите пътни превозни средства са длъжни да пропуснат пешеходците.
То това си беше така и преди. Друг въпрос кой го е спазвал.
@Meto имаше в предвид - да ги пропуснеш а не да го сгазиш , а в предишния закон бе че пешеходеца е с предимство навсякъде пред всички нелинейни ППС
А това реших да го спазвам преди 3 дни и тайно се надявам и всички други да решат да го спазват:
Чл. 15. (6) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Когато пътна лента е сигнализирана за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, се забранява движението на други пътни превозни средства.
Наказанието е 20 лв.
Чл. 183. (2) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба 20 лв. водач, който:
...
10. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) управлява моторно превозно средство по "ВUS" лента, без да има право на това;
...
Друга мечта ми е това да се прилага по-често:
Чл. 183. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба 10 лв. водач, който:
...
3. неправилно използва звуков сигнал в населено място;
...
Цитат:
Първоначално публикувано от Zaphod B
бе аз не знам как стои въпроса с НЕЗАКОННИТЕ табели ..........,
обаче :
- МНОГО съм размишлявал КАК СТОИ въпроса с контейнерите за смет !!
значи - според ЗДП - всеки "който ЗАЕБЕ препятствие на пътя(което стеснява пътя и предполага, че създава предпоставка за ПТП) ... - се наказва с глоба от :
.. - признавам си, че не помня колко точно глоба му се полага :Drinks: ... - ама всеки може да провери - ако му пука ..
:help
п.п.
нито са жълти/оранжеви(сигнален цвят поне контейнерите), нито са застраховани някъде ... :yikes :095:
:RTFM:
В Пазарджик изрязаха дупки в тротоарите и ги набутаха там. Друг е въпросът, че на много места между къщите и миризливите казани има не повече от 50см разстояние.
Вероятно ви е направило впечатление, че напоследък, във връзка с промените в Закона за движение по пътищата, по най различни радиа ни заливат призиви как трябва да се шофира, да се спазва скорост, съобразена и т.н. и т. п. Но честно казано май нагледните материали с образ са много по-въздействащи, отколкото сладките приказаки дето влизат от едното и излизат през другото. :jamaika
Някой тук беше предложил мисля в друга тема на курсовете за водачи на МПС да се прожектират кадри от катастрофи и размазани коли и кървища и пр. и му отговориха, че не било хуманно и ли нещо такова...
Но попаднах на това филмче (още преди седмица, после загубих линка):
http://www.vbox7.com/play:dfb61cd0
което е една компилация на записи от камерите на КАТ по софийските кръстовища и си признавам, че бях потресен. :081:
Даже след първото гледане стомахът ми беше станал на топка! Не е за хора със слаби нерви наистина. то като го гледаш - направо да се откажеш водач на МПС да ставаш! :help
Чудя се наистина, как някои (честно казано не знам как да ги нарека, може би безмозъчни, ама нали са човешки същества) - могат да нямат капка разум, хайде, себе си са прежалили явно, ама защо трябва да завличат и други... - в гроба, болницата, по съдилища и пр.
То кола се кара най-вече с глава! Щото тя командва крайниците! :taz
Та мисля, че не би било лошо да го показват това филмче всяка вечер като си легнат малките деца по националната телевизия и софийските кабеларки, та белким на някои самоубуйци им светне да не затриват и други хора покрай себе си.
Мисля, че ефекта ще е доста по-голям от всички приказки и призиви!!! :rockon:
На някой стана ли му ясно относно возенето на деца. Един път седалките са задължителни, втори път има категории - 5, но не видях конкретни изисквания за дадена категория деца - вчерашната брошура от 24 часа ?
Цитат:
Първоначално публикувано от stekyman
Та мисля, че не би било лошо да го показват това филмче всяка вечер като си легнат малките деца по националната телевизия и софийските кабеларки, та белким на някои самоубуйци им светне да не затриват и други хора покрай себе си.
Мисля, че ефекта ще е доста по-голям от всички приказки и призиви!!! :rockon:
Прав си stekyman, баш по софийските кабеларки трябва да ги показват, щото от 10 коли изпреварили ме рисково по пътя за Асеновград да речем (то този по-необичаен път пътувах скоро), 8 са със Софийска регистрация.
Лошото е че тези с лъскавите бръмчилки гледат предимно ПЛАНЕТАТА а не кабеларките, и май нямат време да се кахърят като нас за новите промени в правилника.
Да си кажа честно, май на БМВ и Мерцедес до сега сигнална жилетна метната демонтративно, както на множество други, по-скромни коли - не съм видял.