... излизат днес в Държавен вестник. Нека ако някой има достъп да сподели какви са те. До колкото знам вече официално светлоотразителните жилетки стават задължителни.
... излизат днес в Държавен вестник. Нека ако някой има достъп да сподели какви са те. До колкото знам вече официално светлоотразителните жилетки стават задължителни.
А кога в такъв случай влизат в сила?
едит: ето го - http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2134649345
Май по-важното е това:
Движещите се по пътя три- и четириколесни моторни превозни средства се оборудват и със:
1. обезопасителен триъгълник;
2. аптечка;
3. пожарогасител;
4. светлоотразителна жилетка.(1) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 1 до 12 месеца и глоба от 200 до 500 лв., който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух, а водач, придобил правоспособност за управление на моторни превозни средства от две години, и водач на моторно превозно средство за обществен превоз на хора и опасни товари - с лишаване от право да управлява моторно превозно средство от 2 до 12 месеца и глоба от 300 до 600 лв.
(2) Когато нарушението по ал. 1 е извършено повторно, наказанието е лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от една до три години и глоба от 1000 до 2000 лв."Чл. 182. (1) Водач, който превиши разрешената максимална скорост в населено място, се наказва, както следва:
1. за превишаване с 10 км/ч - с глоба 10 лв.;
2. за превишаване от 11 до 20 км/ч - с глоба 30 лв.;
3. за превишаване от 21 до 30 км/ч - с глоба 100 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч - с глоба 150 лв. и един месец лишаване от право да управлява моторно превозно средство;
5. за превишаване над 41 км/ч - с глоба 200 лв. и два месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство;
6. за превишаване над 51 км/ч - с глоба 250 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство.
(2) Водач, който превиши разрешената скорост извън населено място, се наказва, както следва:
3. за превишаване от 21 до 30 км/ч - с глоба 50 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч - с глоба 100 лв. и един месец лишаване от право да управлява моторно превозно средство;
5. за превишаване от 41 до 50 км/ч - с глоба 150 лв. и два месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство;
6. за превишаване над 51 км/ч - с глоба 200 лв. и 3 месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство.
(3) Водач на моторно превозно средство за обществен превоз на пътници и опасни товари, който превиши разрешената скорост, се наказва, както следва:
3. за превишаване от 21 до 30 км/ч - с глоба 100 лв. и един месец лишаване от право да управлява моторно превозно средство;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч - с глоба 200 лв. и два месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство;
5. за превишаване от 41 до 50 км/ч - с глоба 300 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство;
6. за превишаване над 51 км/ч - с глоба 400 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство.
(4) Водач, който повторно превиши скоростта на движение с над 31 км/час, се наказва с глоба 300 лв. и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок три месеца."
Май никъде в закона няма тълкование каква трябва да е жилетката. Жълта или оранжева.Че бях помолил една приятелка да ми вземе светлоотразителна жилетка и нашата харесала повече оранжевият цват
Сега ако знаете каква далавера ще пада да се мери скорост в селата, през които минават главните пътища просто не е истина.
Това, че е село не означава, че не трябва да спазваш ограниченията, а ако ги спазваш няма да има никаква далавераПървоначално публикувано от Julian
Има още нещо с което лекичко ни го натаковат:
Демек - пребиеш се на някоя дупка - бам - акт за несъобразена скорост.Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.
Че кога не е било , вече и двоен капан правят - първите седят на кръчмата и си пият на аванта а другите те дебнат на другия край на селото. Пример- с.Карапелит и шефа ми !Първоначално публикувано от Julian
Ами иначе няма за какво да пишатПървоначално публикувано от fori
Една дупка на иначе гладък асфалт не е "предвидимо" препятсвие. А ако състоянието на пътя е лошо, съвсем логично е да се намали или дори спре при необходимост. Като цяло цитата на @fori e насочен към сигурността на движението по пътя, така че го одобрявам. Безопасността не може и не зависи от някакъв си знак, тя зависи от правилната преценка на всички фактори около теб, включително и тези които не зависят от теб....за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие.
И в крайна сметка откога почва гонката за свтлоотразителни жилетки? От днес ли?
Че аз по-евтина от 4 лв. не съм виждал!
А някой знае ли как стои въпроса с билдбордовете.
Незнам дали ЗДП трябва да регулира този въпрос, но гледката около пътищата е грозна.
Ние май останахме последната държава в Европа, където още не са забранени.
Направи ми впечатление че на магистралата онзи ден, на няколко места ги сваляха.
То като се замисля, може и да са ги подменяли.
E па дал си линка, не си си направил труда да го прочетеш:Първоначално публикувано от fori
Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР
(ОБН. - ДВ, БР. 34 ОТ 2006 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 80 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 01.07.2007 Г.)
§ 56. (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2006 г.) Този закон влиза в сила от 1 юли 2007 г., с изключение на § 2 и § 3, които влизат в сила от деня на обнародването на закона в "Държавен вестник".
@Black Adder Както виждаш,това е добавено по-късно. След като съм дал линка е логично да см го прочел
@Pat ако живеехме в някоя друга държава щях да съм съгласен с теб. За съжаление живеем в абсурдистан. Понятията съобразена скорост и предвидимо препятствие са мноооого размити. Всяка една дупка е предвидимо препятствие. Всички знаем че имаме дупки по пътищата, т.е. трябва да се съобразяваме с това. Всички знаем че по селата закона за движение по пътищата не го еб@т за нищо и на междуградски пътища през тъмната част от денонощието, неосветената каруца насред платното, може да сетълкува като предвидимо препятствие. Аз съм за всичките нови промени, не оставайте с грешно впечатление, много ми допадат вдигането на глобите и разните допълнителни забрани за паркиране. Притесняват ме гореспоменатия цитат, както и, цитирам по памет "общините се грижат за поддръжката на пътните съоръжения". Забележте, не "длъжни да се грижат", а "се грижат.
Спомням си за лендкрайзъра потънал в една софийска дупка. Имам неприятното усещане че точно тези дребни промени целят освобождаването от отговорност на държавата/общините.
това също е интересно:
Чл. 119. (4) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачите на завиващите пътни превозни средства са длъжни да пропуснат пешеходците.