Резултати от 1 до 8 от общо 8

[Почна се] Завръщането на ENIAC - или как се 'усвояват' пари

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    2,351
    #1

    [Почна се] Завръщането на ENIAC - или как се 'усвояват' пари

    Интересна новост от света на мрежите и сървърите научаваме благодарение на правосъдният министър Миглена Тачева, любезно ни споделена от new.bg
    Тачева: Изхарчихме една торба пари, но без резултат
    Безвъзвратно сме изхарчили една торба пари и резултат няма и няма да има.
    Това заяви правосъдният министър Миглена Тачева в рамките на работна среща за напредъка в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, организирана от институт „Отворено общество".
    По този начин министър Тачева обясни каква е ситуацията около изграждането на правен портал.
    По въпроса за информационните технологии на съдебната власт, Тачева е категорична, че те трябва да бъдат относими през европейския правен портал.
    Пречка за изграждането на правен портал на министерство на правосъдието е това, че не са готови имотният, кадастралният и търговския регистри.
    Тачева добави, че въпреки изхарчените пари за направата на правен портал на министерството, тя е спряла поръчката за планираните допълнителни разходи за него, тъй като се е оказало, че трябва да има 17 сървъра, които да бъдат в министерство на правосъдието, а един от тях заема половината зала.
    Трябва да изпразним министерството, за да сложим сървърите - заради това спрях поръчката, каза тя и поясни, че в Европа се работи в обратен порядък - ако имаме регистър, може да се прикачим към европейския портал.
    По време на работната среща стана ясно, че вероятно ще се прави нов закон за МВР, заради предвиденото извеждане на Национална служба сигурност от МВР и вливането й в бъдещата Агенция за национална сигурност.
    Това предполага промени в закона за МВР, които с изменения и допълнения не биха могли да се осъществят и вероятно ще се работи нов закон за МВР.
    Това съобщи заместник министърът на МВР Румен Андреев по време на работна среща за напредъка в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, организирана от институт „Отворено общество".
    Целта на срещата е анализ на изпълнението на плана за действие по показателите за напредък в областта на тези сфери.
    Планът е оценен високо от държавите - членки на ЕС, изтъкна Андреев и се позова на тяхно становище, че планът е амбициозен и ако бъде изпълнен ще трябва да отпадне механизма за оценка и сътрудничество.
    Правосъдният министър Миглена Тачева от своя страна изрази надежда на 17 -18 декември парламентът да гласува състава на Инспектората на Висшия съдебен съвет.
    Тя каза, че според нея трябва да се подобри работата на Висшия съдебен съвет по отношение на публичността на заседанията.
    Новият ВСС ще трябва да приеме нова медийна стратегия, смята Тачева. Тя подчерта, че съветът трябва да направи електронен регистър на дисциплинарните производства.
    Дарявам 1 каса бира на оня, който ме светне, що за сървър би заел половин зала, освен ако залата не е 50х50х50 см.
    И що за портал е този, който почти не се побира на 17 такива сървъра. В NASA колко ли са им големи?

    Хвала на такива хора, винаги съм завиждал тайно на оперираните от съвест, но умеещи да печелят.

  2.  
     
  3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #2

    Re: [Почна се] Завръщането на ENIAC - или как се 'усвояват' пари

    Съгласен съм, че тази министърка незнае какво е това сървър и с какви размери е, но нали си има за тази цел съветници и фирми които реализират проекта. Май става въпрос за източване на пари.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    36
    #3

    Re: [Почна се] Завръщането на ENIAC - или как се 'усвояват' пари

    ...и то здраво. Едва ли е просто подведена от екипа си. В случая най-безочливо се търси реабилитирането на сума пари, която ще потъне.

  5. Senior Member
    Тук е от
    May 2001
    Мнения
    1,765
    #4

    Re: [Почна се] Завръщането на ENIAC - или как се 'усвояват' пари

    Цитат Първоначално публикувано от Black Adder
    Дарявам 1 каса бира на оня, който ме светне, що за сървър би заел половин зала, освен ако залата не е 50х50х50 см.
    И що за портал е този, който почти не се побира на 17 такива сървъра.
    Е ти за лампов сървър не си ли чувал? Бая големички са...

    [img width=489 height=600]http://www.computerhistory.org/timeline/images/1943_whirlwind_large.jpg[/img]

  6. Member
    Тук е от
    Feb 2006
    Мнения
    649
    #5

    Re: [Почна се] Завръщането на ENIAC - или как се 'усвояват' пари

    Тия съветници/фирми дето биват наемани, според мен пият по три дни спед подписването на договора защото реално са фанали господ за...брадата

  7. Senior Member
    Тук е от
    May 2001
    Мнения
    1,765
    #6

    Re: [Почна се] Завръщането на ENIAC - или как се 'усвояват' пари

    Съдът прахосал 5 млн. евро за негодна информационна система

    ВСС тепърва ще умува как да реши проблема и дали да сезира прокуратурата

    Екип на "Сега"

    Поне 5 милиони евро са прахосани в българските съдилища за компютърен софтуер, който се оказва напълно неизползваем. Години наред различни международни програми са дарявали пари, за да си изгради съдебната власт единна информационна система, но повечето от закупените софтуерни продукти са некачествени и несъвместими един с друг. Затова работата трябва да започне отначало.

    Това са констатациите на екипа от независими експерти, който направи оценка на IT системите в съдилищата по поръчка на министъра на правосъдието Миглена Тачева. Докладът им бе представен вчера пред Висшия съдебен съвет, който го прие "за сведение". Тепърва ще се решава как ще се преодолее проблемът и дали да бъде сезирана прокуратурата за това прахосничество.
    Докладът на специалистите бе съсредоточен основно върху 10 милиона евро, отпуснати по програма ФАР за компютъризация на съдилищата. Проектът стартира още през 2002 г., като 5 млн. евро са за компютри, а другите 5 млн. - за софтуер. Изхарчената за информационната система сума обаче е по-голяма, тъй като някои съдилища са доплащали и от собствения си бюджет.
    В доклада най-сериозни са критиките за продуктите, внедрени след търгове на Министерството на правосъдието с пари от ФАР. Изчисленията на експертите показват, че на "Хюлет Пакард", "Индекс" и Сименс" са платени общо над 4.9 млн. евро. Големите търгове бяха направени между 2002 г. и 2005 г., когато министър беше Антон Станков.
    Целта на компютъризацията бе да ускори и облекчи работата на съда. Става дума за внедряване на системи, които съдилищата използват за управление на делата - например да определят на случаен принцип кой магистрат да поеме даден казус, което вече е задължително според закона за съдебната власт.
    Специалистите са установили, че в момента са въведени две различни системи, по които съдилищата издават справки за свидетелства за съдимост. Едната е изградена с пари от ФАР, наложена е с решение на Висшия съдебен съвет, но според експертите има доста дефекти.



    Тя ползва остаряла база данни от ГРАО, не запаметява вярно информация, бърка местожителство с местораждане и изготвя различни справки за един и същ човек в зависимост как е въведен - по ЕГН или по местораждане. Другата система, която дава по-добри резултати, е избрана с конкурс, но не е призната от ВСС.
    "Повечето от реализациите са осъществявани, без да се проверят на място конкретните нужди на всеки съд. Авторите на софтуера никога не са работили в съда, а нагаждането на системите към практиката е било оставяно на самите съдилища, които от своя страна пък не разбират от тези технологии", е изводът на експертите. В договорите, които са сключвани между компютърните фирми и съдилищата, в повечето случаи липсват клаузи, които да задължават фирмите да развиват системите и да ги поправят. Основният извод на експертите е, че лошите резултати са факт при централизираното финансиране на създаването на IT системи.
    Системата, за която са похарчени около 5 млн. евро, няма как да бъде пригодена и към Единната информационна система за противодействие на престъпността, която тепърва ще се изгражда. Нейното бъдеще ще бъде затруднено и от факта, че на този етап технологичният синхрон между МВР, МО, МФ, следствието, правосъдното министерство, съда, прокуратурата и НСИ е невъзможен.
    Освен програма ФАР основен донор на съдебната власт за създаването на информационни системи е и Американската агенция за международно развитие (USAID), която наля доста средства и в прокуратурата. Там проверка за харченето на парите още не е правена, но според експерти вероятно резултатът ще е същият.

    източник


    Всички аналогии със милионите, платени за софтуера на Здравната каса, който се оказа че за нищо не става, са случайни.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    1,594
    #7

    Re: [Почна се] Завръщането на ENIAC - или как се 'усвояват' пари

    В Китай такива ги разстрелват публично.

  10. Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    147
    #8

    Re: [Почна се] Завръщането на ENIAC - или как се 'усвояват' пари

    Ами смисълът на съдебната реформа май не е да се създаде работеща съдебна система ами да се източат колкото може повече пари от съществуващата. Нещо има разминаване във понятието "съдебна реформа" между Европа и Булгаристан. А ве, кво да ги прайш - ганьовци.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Завръщането на "блудния син" :)))))
    От FearMe във форум Логически задачи
    Отговори: 11
    Последно: 21-02-07, 10:54
  2. Отговори: 6
    Последно: 20-12-06, 12:17
  3. Отговори: 20
    Последно: 16-11-06, 10:52
  4. Завръщането на една легенда!
    От Um4ooo във форум Общ - софтуер
    Отговори: 15
    Последно: 29-04-06, 22:03
  5. От къде да почна
    От mitkom във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 9
    Последно: 21-05-02, 13:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе