Тази дискусия ме кара да си припомня фразата на Дочо Булгуров: "За кучета и котки може! - а за прасета не може! Хайде де!"![]()
Тази дискусия ме кара да си припомня фразата на Дочо Булгуров: "За кучета и котки може! - а за прасета не може! Хайде де!"![]()
Няма значение важното е да си "черен"...Първоначално публикувано от tonich
![]()
Какво има да и подобрява? Много рядко има прекъсвания, скоростта е такава, за каквато си платил. И услугата е съизмерима с офертите на БТК..... Но при наличието на такава хубава екстра - хиляди филмови заглавия, всякакъв софт - на един абонат и през ум няма да му мине да си сменя доставчика. На това му се вика нелоялна конкуренция и рекламите с бате Любо имаха нулев ефектПървоначално публикувано от Pat
![]()
Не четете през редовете бе хора, но както и да е - идеята с Пайрът Бея беше, че НСБОП или квито са там БОП не мога да спрат целия нет, надявам се не сме държава като Китай да филтрират, пък и сайтове хиляди, не могат да филтрират всичко, другото, което исках да кажа е, че аз не се радвам да живея в държава, в която интернет пиратите са най-големите заловени престъпници, при положение, че страната е залята с наркотици, пътищата са кофти и отделно всеки 2-ри кара като луд, просто защото няма ефективни наказания. Пайрът Бей беше шведски сайт, обаче кво - в Швеция - пътищата им пътища, здрвната им система е здравна система, образованието и индустрията им също са на ниво. А примера, който дадох с БТК и ЛАН-ките беше, защото имах предвид, че БТК никога няма да имат такъв сървър, или тракер или каквато и да е система за споделяне на информация, въобще нямах предвид скоростта, но с БТК мога да свалям само от всеизвестните сайтове и т.н., в БТК понятие като локална скорост е безсмислено. Както и да е, нашата държава няма да се оправи социално никога, а свалянето на файлове няма да спре, въпреки затварянето на даден локален сървър. Аз примерно се сещам към момента поне 5-6 тракера чужди, от които мога да свалям наприлично ниво при положение, че се наложи и единствената необходимост биха ми били субтитрите за филми, нищо друго. Та предполагам е така и в Добрич. За това казах, че за мен това си е някаква показност - като се замаже една дупка от улицата с цимент, другите няма да изчезнат магически, нали?
Нещата имат доста просто обяснение - преди няколко дни излезе в чернови вид доклада на американците за интелектуалното пиратство. Ние отново сме в списъка на "лошите", но с подобрения. Има даже похвали за работата на НСБОП. Та юнаците вземат мерки да вдигнат повече шум, дано не попаднем в окончателния вариант на доклада. Този път удара е наистина сериозен, а не пукотевица по врабци.... Румене, вашите хора направо са се оляли след сериозното миналогодишно предупреждение. При това не някоя квартална мрежичка със стотина абоната, а до колкото разбирам доста сериозен доставчик на един областен град. Няма да се учудя, ако този път се намеси и Темида....
Наричаш това "споделяне на информация"!?Първоначално публикувано от Stanley
И ти ли си от борците за свободното разпространение на информацията?
И америкацните са двулични...много от сайтовете с пиратско съдържание се хостват именно там, освен това например пиратските филми се правят/рипват от хора, които са част от екипите на филмите, много от програмите се хакват, кракват там и т.н., Но сега като прочетох поста на Лупус за доклада се сетих, че горе-долу по това време миналата година спряха торентите в дата.бг и затвориха замунда и арена....та нещата се повтарят, но в случая потърпевшите са по-ограничен кръг от хора. То и собствениците на арена и замунда май бяха съдени, но не помня да са ги осъдили, обаче тука става въпрос не за торенти, а за сървър и може би нещата ще са по-сериозни, но пък я няма шумотевицата, която беше миналата година по медиите...абе времето ще покаже.
@tonich - дали ще вземеш да четеш една книга от кварталната библиотека или ще се наложи да я вземеш от централната градска библиотека - ако си решен да я прочетеш, ще я вземеш, независимо от коя библиотека, разликата е единствено във времето![]()
Tonich, нима при теб всичкият инсталиран софт е купен и платен? Нямаш нито една MP3 или нито един divx/xvid филм на PC-то си?
Всеки си тегли и музика и филми и софт, но става по трудният начин. Пиратство или не, този доставчик правеше достъпа до всичко това много по лесно, подредено, систематизирано. Почти всеки ден - нов филм с описанието, с постери, със субтитрите. И това си беше "безплатна екстра", затова че си им абонат.
P.S. Аз съм съгласен да плащам месечната таска за интернет + такса за авторско право, но да има такава опция при доставчика - наличие на филми и софт, с платени авторски права, отколкото да си играя да ровя из мрежата разни торенти, тракери, сийдъри и т.н.
Няма нищо чудно просто всяка година по това време се изготвят годишните доклади и нашите гъзолизци бързат да се посерат преди батковците да са пръднали.![]()
да направим една проста сметка - да допуснем, че гледаш филм през ден, че цената е по-ниска от билета за кино, защото не се налага да се поддържа салон с отопление и т.н. да кажем..... 2 лв на филм. 20*2 = 40лв месечна такса само за филмите. и че ще си изтеглиш 5 албума през месеца - по 2 лв на албум = 10лв. значи сега ако плащаш 20 лв месечна такса си навит да бъде вдигната на 20 + 50? нали си наясно до колко човека ще се свият потребителитре на услугата?Първоначално публикувано от roumen68
![]()
Независимо дали ни харесва или не, но натам се върви. С разширяването на ползване на Интернет в световен мащаб, очевидно загубите на звукозаписните и филмовите компании твърде много нарастнаха и мерките в световен мащаб се затягат. Вместо такса, според мен по-добра е системата Pay per View. Тогава плащаш само за това, което наистина си консумирал.Първоначално публикувано от FearMe
Нали пуста неволя учи... откакто спря кранчето и се принудих да се запозная с някои програмки и установих, че мога да тегля повече *.avi със *.srt, отколкото ми трябват - май престанах да съжалявам. Свалям траура. Да живее BitComet!
Р.S. Надявам се след този пост да не ми дойдат на гости момчетата от ГДБОП![]()
Румене,
Вярно е, че имам някакви mp3-ки, без да съм платил авторски права за тях.
Съшо така е вярно обаче, че не държа 25 терабайта музика, филми и софтуеър на твърдия си диск, за да ги разпространявам, извличайки икономическа изгода от това.![]()
Eх, след 2-3 години може и да има твърди дискове по 25 терабайта, но засега хората са използвали 12 сървъра за тази цел. После - пряка икономическа изгода от разпространението им няма. Както вече казах - месечната такса и услуга са съпоставими с ADSL на БТК. Непряката е, че ако си техен абонат - стоиш си при тях и няма текучество.Първоначално публикувано от tonich
Едно време като имаше пиратски видеотеки - там си беше съвсем пряка икономическа изгода. Плащаш си за пиратски филми.
А тук е различно - не плащаш нищо друго, освен месечната такса за интернет. И тези 25 Tb бяха просто един бонус. Ако искаш - ползвай го, ако не искаш - недей, твоя си работа.
Всъщност понятието "икономическа изгода" е много хлъзгаво...и разтегливо.
Въпросното ISP просто е затваряло трафика в себе си, давайки възможност на клиентите да дърпат от собствените им сървъри, вместо да генерират международен трафик който се плаща. Спестените пари са също икономическа изгода. Нека не си кривим душите - икономическа изгода от текущото нарушаване на авторски права има всеки. От ISP до крайния потребител. Няма значение дали си проникнал със взлом в магазин или оставен кашон на тротоара с кремвирши сачи ( кремвиршите без месо ) да кажем си присвоил. И едното и другото се нарича само с едно име - кражба на чужда собственост. Другата приказка за книгата ( филма, албума ) и приятелите, които искат да я прочетат е много изтъркана. Едно е да я предоставиш на приятели, а друго е на няколко стотин милиона потребители. То бива широко скроени души ама това минава всякакви граници, че чак поставяме Христос в малкото си джобче по милосърдие и съпричастие. В същото време ако някой му бръкне в портмонето и му вземе 5 лв... вой до небесата....Всеки сийдва не облян и пропит от красиви мисли за "свободата на информацията" а с пресметливата надежда, че срещу нищожното което може да предложи ще получи многократно повече. Срещу кюравите си, да кажем условно "закупени" - 2-3-10 албума, филма...т.н. отсреща ще има достъп до цялото творчество на света. Всичко щеше да е що годе поносимо ако тези 2-3-10 албума бяха наистина закупени...да ама не....единици са тези които наистина купуват в наши дни каквото и да е мултимедийно съдържание развратени от безплатното изобилие на нета. И именно заради това развращаване понастоящем се дърпа не защото това което ще се издърпа ще задоволи някаква лична духовна потребност, а се дърпа - просто така...щото има...затова...да не стои линията незаета...и трафик трафик трафик, а после се сърдим, че този или онзи оператор не сваля цените за интернет достъп. Ами как да ги свали, като всеки новозакачил се компютър тръгва да сваля цялото съдържание на всичко що намери...ръчка квадратчето на флашгета до козирката зелено...и пей сърце. Затова от време на време са необходими подобни "шамари" като този изплющян на тази добричка фирма или към някой краен потребител генериращ трафик от няколко десетки или стотин терабайта на месец за "личностно духовно развитие".