Адаш, :) такъв е живота.....колелото на прогреса се върти само в една посока! Аз като видя 10лв на улицата се навеждам и си ги прибирам , без да смятам, че това е кражба :), по простата причина, че обратното си е чиста глупост!
Преглед за печат
Адаш, :) такъв е живота.....колелото на прогреса се върти само в една посока! Аз като видя 10лв на улицата се навеждам и си ги прибирам , без да смятам, че това е кражба :), по простата причина, че обратното си е чиста глупост!
Интернета си е една пробита кошница за материалите с авторско право. И изглежда винаги ще бъде така. Човек ако е решен да си дръпне конкретна песен или филм - ще се порови и ще ги намери в няколко варианта, с различен битрейт и качество. В момента не виждам какво може да го спре да не си ги свали. Така че тази акция на ГДБОП си е просто един показен лов на вещици. Ефектно и безсмислено. Запушваш едната дупка в кошницата, викаш ура, даваш интервюта по телевизията - show must go on. Империята на злото е разбита.... Това доста ми напомня на злополучният сух закон в Щатите от 30-те години на ХХ в. Добронамерено, показно, но напълно безсмислено и неприложимо. Пари, време и усилия на вятъра.
От друга страна трябва все пак да се появи някакъв механизъм за плащане на авторските права. Защото ще възникне реална опасност да излизат само евтини продукции, успяващи да си покриват разходите от малкото на брой останали балами, които си плащат за да гледат. Все пак парите са най-силният стимул за правене на качествени филми и музика. Един зрелищен екшън струва милиони долари, които трябва отнякъде да се възстановят + печалба. И ако това не може да става - ще си дърпаме лесно от нета... боза.
В момента е така, но както писах и по-горе, от около две години се работи сериозно по запушването на кошницата - както в областта на авторските и сродните им права, така и в областта на комуникацията. Скоро и тук имаше една тема за тоталния контрол на разговорите и мейлите в Интернет.Цитат:
Първоначално публикувано от roumen68
И това не е точно така, но образно ще го обясня с един виц:Цитат:
Срещат се ловджийското куче и заека в селската кръчма на чашка. Заека казва на кучето:
- Че ме гониш е ясно защо. Стопанина ти затова те храни. Но защо толкова много лаеш не разбирам....
А кучето отговорило:
- Отчитам дейност!
ето това е погрешно разсъждениеЦитат:
виж тук http://www.swivel.com/data_sets/spreadsheet/1000791 кой филм колко е струвал и колко е спечелено от него. зависимост между бюджет и приходи НЯМА. има зависимост между КАЧЕСТВО и приходи. ако едно нещо бива харесвано, то бива потребявано. и всеки ще се замисли дали да създава боклук, ако пред него има реалната опасност да не му се върнат инвестициите!
а сега какво е - има сума ти готови да инвестират 5 милиона в някой B-rated боклук, след като възвръщането е гарантирано, след като купиш ли билета връщане няма, харесал или не
С нетърпение чакам ГДБОП да удари Интербилд. Всички варненци знаят, че и те си имат сървър с филми и програми, освен това са замесени и в рязането на кабели на осаналите нет доставчици. Всичко това е публична тайна.
FearMe, това е така - не е гаранция, че филм с голям бюджет ще бъде на печалба. Има и филми с потрошени много милиони, които се оказват финансови катастрофи.
Аз исках друго да подчертая - че с все по масовото навлизане на интернет и у нас, и в третият свят и къде ли не, и при условие че безплатно се дърпат филмите - покупките на DVD филми се обезмисля, както и ходенето на кино. Които са основните пера за приходите на филмите. Кой продуцент тогава ще влага пари, ако след това не може да си ги събере? И да е качествен филма - парите му ще станат несъбираеми, нали всеки го гледа на аванта.
Пример с мен - като излезе Пърл Харбър на DVD - веднага броих 40 лв за него. Сигурно на клона е имало много маймуни накачени, но все някой цент от тези 40 лв е стигнал и до продуцентите на филма. Познай сега дали ще дам 40 лв за друг хит на DVD, щом мога да си го дръпна безплатно.
Е точно за това говорим, де! - Интелектуалната собственост се краде най-лесно.Цитат:
Пробвай с темповете, с които крадеш филми, да обираш банки! :))
tonich, понастоящем продажбата на "интелектуална собственост" става на принципа "продавам ти котка в чувал, като има голяма вероятност дори да няма котка в чувала"
ти като купуваш кола искаш все пак да я видиш, пипнеш, пробваш... и даваш парите СЛЕД това. а сега всеки продавач на "brain fart"-a си иска парите ПРЕДВАРИТЕЛНО. нали правиш разликата? ;)
как ти си застрахован срещу недобросъвестен продавач на кола? като плащаш СЛЕД като си се уверил, че това е продуктът, който търсиш.
ка си застрахован срещу недобросъвестността на продавача на филм? никак, вече ти е взел парите...
Като сме почнали с аналогиите.... Не искам да съм на мястото на продавач на уиски, на който идва клиент, взема бутилка от най-хубавото, изпива я до дъно, повръща я на тезгяха и си излиза, без да я плати - под претекста, че не му е харесало....Цитат:
Първоначално публикувано от FearMe
За това - 20гр да опита и после плаща, ако иска да си допие.
В противен случай всички ще пием само боза, и то редичка.... :))
Това едва ли ще се случи , или си плащат където трябва или имат сериозно лоби. Иначе едва ли някой щеше да ги търпи толкова време.Цитат:
Първоначално публикувано от Julian
Е, че какво ще стане то - по 40 лв от банка? Не си струва - амунициите (от филмите Рамбо I - IV), шоковите гранати (от Апокалипсис сега) които ще използвам струват повече... като сложим и пластичният взрив за трезора (от Истинската Маккой) - съвсем не се връзват нещата :-memnonЦитат:
Първоначално публикувано от tonich
Tonich, все още не мога да разбера накъде биеш? Всеки филм който гледаш и не е по телевизията - е на купени от теб филми на DVD или касети VHS с платено авторско право. Или в кино? Така ли е? Това ли искаш да кажеш?
FearMe,
Защо си мислиш, че интелектуалните л@йн@ ще се продават?
Те ще си останат просто л@йн@.
човек ще каже, че напоследък не си гледал филми :)Цитат:
Първоначално публикувано от tonich
съотношението е поне 10:1 в полза на 100% боклуци
Същото е и с музиката - в един "хитов" албум с 15 песни само 2-3 от песните ги бива....защо са ми другите 12 ????
Иначе винаги съм се чудел библиотеките с книги аналогия ли са например на фрий сървърите или на тракерите? В библиотеката си вадиш карта например за 1 година и в тази една година няма ограничение колко от книгите ще прочетеш(5, 10, 100...книги) без да ги закупуваш. Това не е ли "пиратство" спрямо автора и издателя на книгата, защото печели само библиотеката от моята карта ?
Самата концепция за интелектуална собственост е силно опорочена. По мое мнение софтуера трябва да е безплатен, а да се плаща за поддръжка. Все повече и повече големи компании почват да налагат тази политика. И не говоря само за enterprise software. Как примерно Adobe могат да спечелят от Photoshop ако го пуснат безплатно? Ами много просто - организират се курсове, сертифицират се специалисти, издават се книги. Имате ли си представа колко струва качествената специализирана литература? Колкото до музиката и филмите - посещенията в киносалоните определено ме разочароват, така че специално от моя стране нямат пропуснати ползи, а на групите на които се кефя, ходя по концерти. Така че (въпреки че работя в софтуерният бранш) съм много за интелектуалното пиратство. Против него се обявяват фирми, които не могат да направят читав софтуер (да не споменавам имена че в София са доста такива), и некадърни творци. Па после пиратите им изяли хляба.