Резултати от 1 до 10 от общо 10

"Чубрицата муле на кока от Аржентина"

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Тук коментирам не новината, а вестникарското заглавие. Което не е в някакво си сбутано вестниче, а в каре в "24 часа". Вие разбрахте ли нещо от заглавието? Защото аз - не, докато не зачетох статията.
    Става въпрос за някакъв си рецидивист от Пазарджик с прякор Чубрицата, който получил с DHL пратка кокаин от Аржентина, скрита в хидравлична помпа. И ченгетата които са били в час с цялата работа от самото начало го спипали при получаването на пакета.
    Дотук нищо за коментар.

Обаче журналиста написал заглавието на статията, и то в национален вестник направо се гаври с читателя. За да знам, че чубрицата освен кулинарна подправка е и прякор на някакъв си нещастен местен криминал - то аз първо трябва не само да съм от Пазарджик, но и както би казал @Black Adder - да си бода салатата с него през вечер. Аверче и колега от пандиза.
    А за да използвам думите "муле" и "кока" то би трябвало или да съм наркопласьор, или наркоманче, позаинтересувало се малко повече как се пренася любимата "кока".
    Тоест заглавието е на жаргона на една криминална прослойка от обществото. Но да се използва такъв жаргон към масовият читател е доста дразнещо. Защо трябва да ни правят съпричастни към професионалният жаргон и прякорите на разни отрепки...

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003

Re: "Чубрицата муле на кока от Аржентина"

Цитат Първоначално публикувано от roumen68
    но и както би казал @Black Adder - да си бода салатата с него през вечер.
    Баш такива работи не съм казвал, ама винаги съм се чудел - що ги четете тия парцали?
    Аз от близо 3 години нито вестници чета, нито ТВ гледам и си ми е много добре
    Изобщо не си задавам такива сложни и високоинтелектуални въпроси като теб

4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от Black Adder
    Баш такива работи не съм казвал, ама винаги съм се чудел - що ги четете тия парцали?
    Това за боденето на салатата го беше написал на някой във форума, който много мъгляво беше описал какво му е PC-то, а искаше съвет за някакъв си проблем.

5. Member
    Тук е от
    May 2002

Аз от близо 3 години нито вестници чета
    Аз също , но все пак съм на мнение , че на встникарската група към която принадлежи споменатия вестнк трябва да бъде задължена да си купува "годишна винетка" , в размер на 1-2 милиона лева , заради безпорния си принос към затъпяването на нацията и средствата да бъдат използвани за образование.

6. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от izwerga
    Аз също , но все пак съм на мнение , че на встникарската група към която принадлежи споменатия вестнк трябва да бъде задължена да си купува "годишна винетка" , в размер на 1-2 милиона лева , заради безпорния си принос към затъпяването на нацията и средствата да бъдат използвани за образование.
    Преди време бях чел собствени хвалби на 24 часа, как били вестника, който най-после въвел "живият език" в нашата журналистика. Докато например вестиците по соц. времена се били списвали на някакъв си мъртъв, официален и помпозен език, на който хората нормално не говорели в живота.
    Добре, може и да има нещо вярно в това, но примера с Чубрицата - муле показва че малко попрекаляват с живият език. Кой в нормалният живот ще използва подобен език за да разкаже същата случка? Сигурно на раздумка край затворническата лафка по време на разходката из двора...

7. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

хич не сте в час с "журналистическия български" значи

1. избягването на употребата на подразбиращ се глагол скъсява заглавието

2. задължително на първо място е думата, носеща смисловата тежест, независимо подлог, сказуемо, определение и т.н.

3. съобщаването на нещо предстоящо, вероятно, недоказано и т.н. става под формата на твърдение, което после бива уточнено относто бъдещността, вероятността, недоказаността и т.н. му

примери:
    РАЗБИТ КАНАЛ за нелицензиран внос на кибрит от никарагуа
    ЗАПЛАТИТЕ СКАЧАТ с 400% е предложението на опозицията за 2012 година

8.  

9. god
    god е офлайн
    Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Варна

24 часа и Труд отдавна са жълти вестници, какво се учудвате?

10. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003

Цитат Първоначално публикувано от roumen68
    Това за боденето на салатата го беше написал на някой във форума, който много мъгляво беше описал какво му е PC-то, а искаше съвет за някакъв си проблем.
    Ще прощаваш, но търсенето във форума 'Салата' + Black Adder доведе само до тази тема:
    http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg265716
    която няма нищо общо с това което твърдиш.
    Това автоматично води до заглавие "Съфорумец без муле бива цитиран несправедливо дължат му бира тръгва за Добрич да пие вино" (бтв. знам, че със запетайки е по-четливо, но и аз съм се отърквал у журналистка от 24 часа, знам как се пише по тяхному)
    Така и така народонаселението обича да плаши с мен, поне да разберете, че има защо

11. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Това автоматично води до заглавие "Съфорумец без муле бива цитиран несправедливо дължат му бира тръгва за Добрич да пие вино"
    Offtopic :

Да, обаче във вечерното издание си коригират заглавието и допълват: "Съфорумец без муле бива цитиран несправедливо дължат му бира тръгва за Добрич да пие вино. По пътя обаче се оказва, че той има мерак да черпи. За отразяването на купона води със себе си 3 журналистки - топ модели"

http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg227069

P.S. @Black Adder, макар и казано това от теб преди повече от година и половина време - накефи ме като израз, затова и го запомних. А те цитирах с най-добри чувства.

12. Member
    Тук е от
    May 2002

Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    примери:
    РАЗБИТ КАНАЛ за нелицензиран внос на кибрит от никарагуа
    ЗАПЛАТИТЕ СКАЧАТ с 400% е предложението на опозицията за 2012 година
    И още:
    мъжът на ЛИЛИ ИВАНОВА УБИ МЪЖ - на първа страница , като малките букви за с шрифт - 8 (по MS Word ) а големите с около някъде 48 .

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Отговори: 29
    Последно: 29-01-23, 16:48
  2. Отговори: 4
    Последно: 15-01-12, 23:07
  3. Отговори: 3
    Последно: 01-06-11, 14:25
  4. Отговори: 6
    Последно: 15-09-10, 17:53
  5. Отговори: 13
    Последно: 07-06-06, 10:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе