Резултати от 1 до 12 от общо 12

Гратисчии купуват нови автобуси

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Гратисчии купуват нови автобуси

Вчера видях новината на няколко места - събраните глоби от нередовни пътници в градсакия транспорт стигали за закупуването на 2 нови автобуса.
    Пълна кретения и журналистическо изкривяване на истината. Какво всъщност говорят цифрите:

През 2010 г са издадени 70636 билета за глоба от по 10лв. Това означава приход за годината от глоби 706 хиляди лева.
    Като контролори на щат към центъра за градска мобилност в момента работели 170 души. Да сметнем среден месечен разход за контрольор - заплата, осигуровки, здравни, облекло - 500лв на месец, макар да ми се струва малко. Тоест, за месец, за 170 души разходите са 85000лв.
    А за година, разходите за контрольори са 1 милион лева.
    Което означава, че събраните глоби естествено не стигат за каквито и да е нови автобуси, а и са с 300 хиляди по-малко, отколкото са необходимо за покриваненто на най-належащите разходи на хората, които са ги събрали.

Естествено е, че без контрольори не става, защото процентът на гратисчиите ще се вдигне много. Естествено е, че каквото и да се прави, винаги ще има определен процент, пътуващи без документ. Което не е никакъв проблем, важното е този процент да е под определена граница.
    Според мен е ясно, че сегашната система е глупава и неефективна - даже не може да изкара заплатите на проверяващите.
    Проблемът в метрото е решен - пропусквателната система там е достатъчно добра за да вкара процента на гратисчиите в допустими граници.
    По много градове извън България, това е направено и за наземен транспорт по елементарен начин - качване само от първата врата с последващия от това контрол при качването от самия шофьор и слизане от другите врати. Напълно осъществимо за всички нови автобуси и тролеи, които са със смислена дължина, а не като старите съчленени Икаруси.
    Наляха се един куп пари за някаква идиотска система за маркиране на електронни карти с тъчскрийни, екрани и куп безполезни екстри, вместо да се измисли смислена система за ограничаване на гратисчиите...

2.  

3. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

Re:Гратисчии купуват нови автобуси

Важното е да звучи гръмко пред простолюдието

4. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Не мисля, че трябва да си толкова много загрижен за градския транспорт. Той се дотира тотално. От данъците и хазната. Дори някой да не си плати билетчето, държавата плаща твърда цена 3лв на изминат километър без значение колко пътници вози. според мен спокойно могат да направят градския транспорт и безплатен за гражданите, както в някои столици и това няма да промени разходите заради евентуално съкратения многочислен персонал - скандалджии контрольори и друг безмислен такъв от клатикурници. 300лв на 100 изминати километра при 40л нафта на 100 разход е 200лв междинна чиста печалба. Искам и аз такъв гарантиран бизнес:

Приходите им не зависят нито от броя на продадените билети, нито от това дали пътниците пътуват гратис. Изключение прави само метрото, където отчетността е 100%. Останалите компании получават сигурни пари за всеки изминат километър от общината, без значение колко хора возят, а приходите от билети са с десетки милиони левове по-малко от разходите.

Двете частни автобусни фирми, които държат 30 линии в София, получават от общината между 2,70 и 3 лева за всеки изминат километър, без значение колко пътници возят.

Общинската фирма за автобуси в София обаче не работи на по-малка цена от частниците. "Столичен автотранспорт" взима по 2,85 лева на километър, а вози със стари и студени автобуси.

Въпреки приватизацията на линии и намаляване с около 50% на общинските автобуси, общинското дружество не е намалило персонала си с нито един човек. Общинските автобуси имат два пъти повече персонал на единица превозно средство от частниците, информира bTV.

За сравнение в Швеция километър струва между 54 и 65 евро цента – около 1,20 лева. В Прага, който е смятан за града с най-добър градски транспорт в централна и източна Европа, превозите са изцяло общински. Данъкоплатците обаче плащат добавена стойност на частни компании, а цената на билета е равностойна на 1,40 лева.

5. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow
    Не мисля, че трябва да си толкова много загрижен за градския транспорт. Той се дотира тотално. От данъците и хазната.
    Чакай сега...
    Не схващам логиката ти. Не бих бил загрижен ако не се дотираше. Пука ми някой мутробей дали ще спечели повече или по-малко.
    Но в случая се дотира и от мен, с данъци и такси, които съм извадил от джоба си, така че е редно да съм загрижен и да искам да има висока събираемост за се създадат предпоставки за сключване на... "недотирани" договори.

По отношение на разлика между приходи и разходи... при добра събираемост, 3лв на километър не ми звучи като особено висока цена. Не съм специалист, но виждам с очите си - както и да го смятам печалбата е гарантирана.
    При маршрут в една посока 10-15км и 20-40 спирки, трябват 30-45 билетчета от левче за да се плати на превозвача. Това означава грубо на спирка да се качва по 1 човек, смешно е. Не ме интересува много кой, как и защо лъже, но ако има добра отчетност и се краде по-малко, при цена от около 3лв на км не виждам причина държавата да не печели и то достатъчно от транспорта вместо да е на загуба.
    Всички проблеми по амортизация, разходи за персонал и други са си за сметка на фирмата и са включени в тези 3лв...
    Данните ти за Швеция ми изглеждат твърдо неверни и силно подвеждащи... 54 цента на километър за превозно средство, харчещо 20-50 кила на 100км е в сферата на комунизма.

6. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Виж как го виждам аз - вместо да разиграваме ежедневно "вълка и седемте козлета"

http://alexanderbtodorov.wordpress.c...ski-transport/

7. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Олеле, много дълго и безмислено, не го прочетох цялото, но идеята за обвързване на транспорта с данъци като цяло е смешна, безумна и напълно неприложима.
    Било то заради цигани, било заради безумно сложна система с различно данъчно облагане, било заради гости на града, било за работещи, но неживеещи в града, било заради това, че нямам желание да плащам данъци за нещо, което не ползвам. Както и да е - да не задълбаваме във фантасмагории като тази.

8.  

9. Moderator Аватара на periel
    Тук е от
    Jun 2006

Тъй като дадох за пример София, а има градове без градски транспорт. Там населението също ще се обложи с 2% данък транспорт. Парите ще могат да се използват от общината единствено за транспорт. Да се правят улици и евентуално при отлива от София през годините и стабилизиране на демографския фактор, по-малки населени места също да почнат да ползват градски транспорт.
    А с този финал направо ме потресе

10. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Защо да е безумна? Здравното как е? Плащаш всеки месец 8-10% а може и да не ползваш с години такова. И там има цигани....Изглежда не си го прочел внимателно. Облагане с 2% за всички работещи, не само тези в София, като всеки си ползва услугата локално. И най-важното при такъв вариант - опростява се. За всички. Свободно движение без стрес. Без безумни правила влизаш отпред и излизаш отзад, ама че вътре не можеш монета да хвърлиш...кво от това...че и с поглед трябва да търсиш контролата да те таксува, че току виж някой измекяр-авер на контролата застане зад теб и ти се разкрещи с квитанция 10лв или с другата опция (5лв без квитанция). Тези 100 милиона пари и сега се дават, само че потъват в измами с пътни листове, делавери с горивото и прочие схеми. И за постоянното мрънкане как умирааат...За делаверите шофьор-кондуктор пък няма да говорим. А клатикурниците са много повече от 170. Ежедневно по маршрутите на градския транспорт София се движат 485 автобуса по данни от сайта им. Не знам на колко смени са но...минимум 2 смени....смятай.

п.п. аз не ползвам градски транспорт, но това не ми пречи да имам мнение.
    и друго - утре ще намерят начин, този или онзи финансов министър да ти вдигнат който и да е бил данък с 1-2%, като срещу тези 1-2% в повече дефакто не получаваш абсолютно нищо. Здравното подобри ли се с 2-та процента отгоре? Не мисля. Защо не протестираш срещу това? Лекарят пак кърши ръце като катаджия: "Ми ся кво ша праим?"

11. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Няма аналогия със здравното осигуряване.
    Защо - имаме един циганин - помага при подреждането на склада и му се дава по някой лев понякога. Расов циганин - не бачка, не плаща осигуровки.
    Та, преди известно време му бил излязъл някъв цирей на задника (сериозно, не се шегувам ) и изкрънкал колегата да го закара до Пирогов. Та в Пирогов огледали манго, поискали му осигурителна книжка и като разбрали, че няма го изхвърлили и му казали да се върне с 800лв за операция или чак като му гнояся целия задник и тръгне да умира, защото тогава не могат да го изхвърлят...
    Тоест, там работи системата - който плаща, получава нещо, който не плаща - не получава.
    Каки си го представяш това с данъците за транспорт??? Не че сега не плащам с моите данъци за транспорта на мангалите, но ти искаш да го узакониш като към тях добавиш и кой ли още не.
    Цялата идея смърди на комунист без мозък ще ме извиняваш... поредна неосъществима утопия всички да сме равни.

Груйо от село със 100 къщи работи в колхоза, ходи на работа с мулето ама дай да му удържим от заплатата толкова, колкото и на Пенчо от София, който сменя 8 автобуса за да стигне до завода...
    А за опростяването - извинявай, всеки, който се натоварва от проблема да си закупи карта или билет или не може да запомни, че първата врата е за качване, а всички други за слизане... има избор да се премести в село без автобуси - стреса на градския живот не е за всички.

12. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Ей, драка Грую от колхоза си докарва 200-250лв - ще му вземат 4-5лв. Пенчо от София с осемте автобуса си докарва 1500лв - ще му вземат 30лв. Нали? Говори се за процент, а не за фиксирана сума. Грую обаче като натовари зарзавата и отиде до женския пазар в София да го продаде на Пенчо, всеки ден от автогарата до женския пазар ще ползва безплатен автобус. Като дойде за профилактичен преглед до лекаря също. Ако реши да забие на концерт на Металика - пак. Няма такава голяма несправедливост каквато се опитваш да изкараш, долен капиталист такъв

13. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Хе-хе
    циганята в Сливен ще изоставят каруци и крадени велосипеди и ще се движат между
    казаните с градския транспорт!
    Супер идея!!

//сега тук, а и във Варна, на всеки авто/тролейбус си има продавач на билети.
    Май се изплаща тази система, както в доброто старо време!
    Това с автотаксуване си е..........соц извращение!
    Плащаш - пътуваш, не - пеш е по-здравословно!
    Не знам за СФ дали е приложимо, но може и да е.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Feb 2006

Приложимо е ако градския транспорт е редовен и е достатъчен да извози пътниците без да е препълнен. Електронните билети са нещо изключително удобно. Също трябва да се плаща на изминато разстояние, а не фиксирана цена. Тук, Холандия, с една карта пътуваш из цялата страна - автобуси, трамвай, метро даже и за влаковете го пуснаха вече, май... Но автобусите цепят минутата (повечето пъти) и ВИНАГИ има някакъв контрол. Ако те хванат без билет такова одрусване ти мятат че въобще не се замисляш повече, плюс че винаги си взимат парите...няма измъкване...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Продавам 3 нови рутера Belkin - Нови цени
    От ohluva във форум Продава
    Отговори: 5
    Последно: 22-10-12, 13:56
  2. Отговори: 5
    Последно: 24-07-12, 12:36
  3. Отговори: 1
    Последно: 31-03-11, 17:58
  4. MP4 player SONY - нови - НОВИ ЦЕНИ !!!
    От Ewing във форум Приключили продажби
    Отговори: 6
    Последно: 17-01-11, 23:33
  5. Нови хардове , нови Windows - стари проблеми
    От Mr.TECHNO във форум Коментирай новина
    Отговори: 2
    Последно: 03-06-04, 15:03

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе